Eurolife FFH: Γιατί αξίζει να επιλέξεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και κερδίζουν τις προτιμήσεις των οδηγών για πολλούς λόγους. Προσφέρουν σημαντικά και μοναδικά οφέλη και πλεονεκτήματα και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ανακοινώσει ότι θα περιορίσουν τη χρήση συμβατικών οχημάτων τα επόμενα χρόνια ως μέρος των περιβαλλοντικών τους δεσμεύσεων.

Στη χώρα μας, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή χρόνο με τον χρόνο. Για το 2022, με τη χρήση της επιδότησης του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” που έφτανε τις 8.000 ευρώ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είχαν τις περισσότερες πωλήσεις από ποτέ στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 30,6% σε σχέση με το 2021.

Καθώς ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης αναπτύσσεται συνεχώς, οι επιλογές των οδηγών αυξάνονται. Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ακόμη αρκετούς περιορισμούς σε σχέση με τα συμβατικά, έχουν ωστόσο και σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μειονεκτήματα

Ας δούμε τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι καλό να γνωρίζει κανείς πριν τα επιλέξει.

Υψηλές τιμές

Καθώς δεν υπάρχει τρόπος ένα συμβατικό όχημα να μετατραπεί σε ηλεκτροκίνητο, θα πρέπει κάποιος να επενδύσει σε ένα νέο αυτοκίνητο αν θέλει να βάλει την ηλεκτροκίνηση στη ζωή του. Οι τιμές είναι ακόμα αρκετά υψηλές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και κυμαίνονται γύρω στις 30.000-35.000 ευρώ για ένα οικογενειακό όχημα.

Το θετικό είναι ότι υπάρχουν προγράμματα επιδότησης, όπως είναι το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”, που προσφέρουν σημαντικές διευκολύνσεις για όσους θέλουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα προσφέρει μεταξύ άλλων:

  • Επιδότηση 30% για την αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000€.
  • Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000€ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500€.
  • Επιπλέον 1000€ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
  • Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e(επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
  • Eπιδότηση ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 1300€.
  • Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€.

Μικρή αυτονομία

Παρότι η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει αρκετά χαμηλή. Ανάλογα το μοντέλο, οι μπαταρίες χρειάζονται επαναφόρτιση κάθε περίπου 200-300 χλμ ενώ κάποια μοντέλα μπορούν να καλύψουν και 500 χλμ με μία φόρτιση.

Αυτό σημαίνει πως είναι δύσκολο να καλύψει κανείς μεγάλες αποστάσεις και χρειάζονται στάσεις για επαναφόρτιση, που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τις δυνατότητες του φορτιστή, με έναν τυπικό φορτιστή να χρειάζεται γύρω στις 9-13 ώρες για πλήρη φόρτιση (οι πιο γρήγοροι φορτιστές ρίχνουν τον χρόνο φόρτισης στο μισό).

Τέλος, ο χρόνος ζωής των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 ετών.

Περιορισμένοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Απαραίτητη είναι η φόρτιση για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πέρα από το σύστημα φόρτισης που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει στο σπίτι του για να φορτίζει το αυτοκίνητο, θα χρειάζεται και φόρτιση σε άλλους χώρους.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει ανεπαρκής αριθμός σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα οδικά δίκτυα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με μόλις έναν φορτιστή ανά 250 χιλιόμετρα.

Στα αστικά κέντρα υπάρχουν αρκετά δημόσια σημεία φόρτισης και δημιουργούνται συνεχώς νέα, αλλά στην επαρχία και στα εθνικά οδικά δίκτυα ο αριθμός είναι ακόμα μικρός. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει, καθώς με τον νέο κλιματικό νόμο προωθείται η ηλεκτροκίνηση και προβλέπεται να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στην επάρκεια των δημόσιων σημείων φόρτισης.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πλεονεκτήματα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν όμως και πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα, όπως:

Φιλικά προς το περιβάλλον

Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης είναι το ότι τα οχήματα δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και άρα δεν παράγουν ρύπους. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Παρότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται για να κινηθούν συνεχίζει να ρυπαίνει το περιβάλλον, η μείωση ρύπων στις πόλειςβελτιώνει την ποιότητα του αέρα, ενώ ο λιγότερος θόρυβος που παράγουν οι ηλεκτρικοί κινητήρες βοηθά στη μείωση της ηχορύπανσης.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*