του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μικρό καλάθι για τη σημερινή αξιολόγηση της Moody’s κρατάει η κυβέρνηση και όλη η αγορά που έχει αξιολογήσει με τη σειρά της τη δυστοκία του οίκου να παρακολουθήσει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και γνωρίζει τις αιτίες της μακροχρόνιας αυτής στάσης.
Ο οίκος επί της ουσίας αφού εξετέθη παλαιότερα τα δύσκολα χρόνια, αρνούμενος να υποβαθμίσει τη χώρα όπως έκαναν, οι άλλοι οίκοι (δυστυχώς ορθά), αρνείται ουσιαστικά και πάλι τώρα, να μας αναβαθμίσει και εκτίθεται εκ νέου. Έτσι μένει σε πλήρη δυσαρμονία με τις αξιολογήσεις όλων των άλλων οίκων, διατηρώντας τη χώρα δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από όλους τους άλλους οίκους
Ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, δηλαδή 3 σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και πρόκειται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αναθεώρησης αργά τη νύχτα, με μόνη πιθανότητα κι αυτή όχι μεγάλη, να αναθεωρήσει ανοδικά το outlook τις προοπτικές δηλαδή αφήνοντας στο ίδιο επίπεδο την αξιολόγηση. Βεβαίως αν μας αναβαθμίσει θα είναι καλό και για την ίδια αφού θα μειώσει την απόσταση από την άποψη του consensus, αλλά δεν θα είναι αρκετό για το αξιόχρεο, οπότε δεν υπάρχει κάποια προσδοκία.
Άλλωστε οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και μάλιστα η υποβάθμιση της Moody’s για την SVB έπαιξε το ρόλο της στην κατάρρευση της τράπεζας στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας τις εξελίξεις και επιτείνοντας το bank run στην τράπεζα που είχε άφθονα κεφάλαια τοποθετημένα όμως σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ τα οποία υποχωρούσαν έντονα λόγω των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Το εξαιρετικά ρευστό οικονομικό περιβάλλον δεν βοηθά.
Το ενδιαφέρον με τον οίκο, είναι η συμμετοχή του Γουόρεν Μπάφετ στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ο μεγαλο-ασφαλιστής, είναι μάλιστα ο μεγαλύτερος μέτοχος του οίκου, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό μετοχών από τον δεύτερο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι μεγαλομέτοχοι του οίκου είναι επενδυτικοί οίκοι και οίκοι διαχείρισης κεφαλαίων. Ιδού η κατάταξη σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών χρηματιστηριακών αρχών όπως τα συγκέντρωσε και τα κατέταξε η S&P.
Πρώτη είναι η Berkshire Hathaway του Μπάφετ, με ποσοστό 13,47%, δεύτερο το group Vanguard ίσως ο μεγαλύτερος διαχειριστής Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Wall Street με 7,21%, τρίτο το TCI (The Children Investment) management fund, το κορυφαίο διεθνώς πέρυσι σε επιδόσεις λονδρέζικο και πλέον επιθετικό και παρεμβατικό στις εταιρίες hedge fund με 5,03%, τέταρτος μέτοχος είναι η πασίγνωστη BlackRock Funds Advisors που διαχειρίζεται κεφάλαια ή συμβουλεύει κυβερνήσεις επιχειρήσεις και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 4,38% και πέμπτο το SSgA Funds Management με ποσοστό 3,72% που είναι ο επενδυτικός βραχίονας του State Street Global Advisors του 4ου μεγαλύτερου διαχειριστή asset management διεθνώς.
Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι, Akre Capital Managements, Fiera Capital Corp, Baillie Gifford, Fidelity και Ninety One.