Κρ. Αίσωπος, ocin23: Το 2022 ένα έτος που έθεσε τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον στην Επαγγελματική Ασφάλιση.

Το “παρών” 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr έδωσε με ομιλία του ο κ. Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ). Ο κ. Αίσωπος μεταξύ άλλων ανέφερε

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Αίσωπος χαρακτήρισε το 2022 ως μια “σπάνια κακή χρονιά” από πλευράς αποδόσεων, με τους επενδυτές να μην έχουν κάποιο ασφαλές καταφύγιο, παρά μόνο σε μετρητά. 

“Τέτοια κακή χρονιά, με διψήφιες απώλειες σε μετοχές και ομόλογα είχαμε να δούμε εδώ και 30 περίπου χρόνια, από το 1994. Αυτό μας έχει προβληματίσει” είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

Παρόλα αυτά, όπως είπε “Οι διαχειριστές των ταμείων σε ενεργητική διαχείριση και με χαμηλά fees υπεραπέδωσαν των δεικτών αναφοράς. Αυτό συνδέεται με την σωστή και συνετή διαχείριση”. 

Σύμφωνα με τον κ. Αίσωπο μια αρετή του σωστού επαγγελματία είναι ότι δεν πανικοβάλλεται. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και σε ξένες χώρες όπως η Αμερική, “διαπιστώνουμε ότι είναι σύνηθες έπειτα από μια κακή χρονιά, οι πρώτοι μήνες της επόμενης να παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη των αγορών”.

Σύμφωνα με τον CEO της ALPHA TRUST, και πρόεδρο της ΕΘΕ, “το βασικό είναι ότι το 2022 πρέπει να μας προβληματίσει σε 2 άξονες:

Πρώτον στον άξονα των διαθεσίμων των ταμείων – να ενταχθούν asset classes που να αποδίδουν σε χρονιές σαν αυτή. 

Kαι δεύτερο και σημαντικότερο είναι το κομμάτι του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που ευτυχώς είναι σχετικά πρόσφατο στην Ελλάδα – κάτι που λείπει και δεν έχει βοηθήσει το κανονιστικό περιβάλον. Τα ΤΕΑ έχουν τα Life-cycled funds που επιτρέπουν τους ασφαλισμένους με το πέρασμα των χρόνων να φεύγουν σε ένα πιο συντηριτικό χαρτοφυλάκιο και αμέσως μετά σε ένα ακόμη πιο συντηρητικό.

Αυτό το μοτίβο θα πρέπει να καθοδηγήσει το νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία τους”.

Καταλήγοντας, ο κ. Αίσωπος ανέφερε: Το 2022 ένα έτος που βάζει τις βάσεις με μικρά διαθέσιμα για ένα λαμπρό μέλλον στην Επαγγελματική Ασφάλιση. Πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα της διαχείρισης και στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*