Η σωστή διατροφή είναι το «κλειδί» για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας τις κρύες μέρες του χειμώνα

 

Από τη Γεωργία Καπώλη, Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc επιστημονική διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί σίγουρα να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, κάποιες φορές, ίσως χρειάζεται και η κατανάλωση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται μόνο με τη συμβουλή κάποιου ειδικού επιστήμονα. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την καλή ψυχική υγεία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά εποχής

Τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά κάνουν απολαυστικό το τραπέζι μας ανεβάζοντας παράλληλα τη διάθεσή μας. Συνοδεύουμε πάντα τα κυρίως γεύματά μας με μία σαλάτα. Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει στην αναδόμηση της επιδερμίδας και στη βελτίωση της όψης της. Παράλληλα, εμπλουτίζουμε τη σαλάτα μας με λίγο ελαιόλαδο, που αποτελεί πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  1. Ενυδάτωση: Απαραίτητη για καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία

Η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε υγρά είναι απαραίτητη αν αναλογιστούμε ότι το 50%-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Οπότε η συνεχής αναπλήρωση των υγρών που χάνει ο οργανισμός είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το ότι χωρίς υγρά δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερες από περίπου τρεις ημέρες. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα υγρά στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος (Ritz & Berrut 2005). Προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να κρατήσουμε το σώμα μας καλά ενυδατωμένο, οφείλουμε η ημερήσια κατανάλωσή μας σε υγρά να ανέρχεται στα 2-2,5 λίτρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πρόσληψης νερού αλλά και της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμοί). Επιπλέον, στην καθημερινή ενυδάτωση συμβάλλουν και όλα τα ροφήματα (π.χ. τσάι, καφές, αναψυκτικά, κατά προτίμηση light), τα οποία αποτελούν έναν απολαυστικό και γευστικό τρόπο για να ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε με επιπλέον θερμίδες και ζάχαρη.

  1. Επωφελούμαστε από τα συμπληρώματα διατροφής

Δυναμωτικά και σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να πάρουμε δυνάμεις. Αν δεν καταφέρνουμε να τρεφόμαστε σωστά κάθε μέρα (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορούμε να λάβουμε τόσο εμείς όσο και το παιδί μας πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα προμηθευτούμε μόνο από το φαρμακείο. Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μη νιώσουμε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωσή μας θα είναι πολύ πιο σύντομη. Μάλιστα, αν από τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος ή ίωσης προβούμε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρουμε να αποτρέψουμε το κρυολόγημα ή τη γρίπη πριν αναπτυχθεί πλήρως. Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία. Για τα παιδιά πρέπει επιπλέον να περιέχουν λυσίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

  1. Αυξάνουμε τη φυσική δραστηριότητα….

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*