EAEE: Στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως οι ασφαλιστικές απάτες

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Αποζημιώσεις που εκτιμάται ότι φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως ή περίπου το 10% των αποζημιώσεων συνολικά, διεκδικούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα κάποιοι, έχοντας σκηνοθετήσει ατυχήματα και παραποιήσει στοιχεία.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και τις ασφαλιστικές εταιρίες, που επιχειρούν τώρα να απλώσουν προστατευτική ασπίδα με έμφαση στην πρόληψη, ώστε να προστατευθούν οι εταιρίες και οι πελάτες τους από ασφαλιστικές απάτες.

Τη δουλειά που κάνει η ΕΑΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ Ελίνα Παπασπυροπούλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ασφαλιστικής Απάτης της ΕΑΕΕ, CEO της Interasco ΑΕΓΑ, Κάρολος Σαΐας.

Το ζήτημα της ασφαλιστικής απάτης είναι κομβικό για τις εταιρίες καθώς οι έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο το 10% του ποσού των αιτούμενων αποζημιώσεων αφορά ασφαλιστικές απάτες, σύμφωνα με τον κ. Σαΐα. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα και επαναληπτικές συμπεριφορές, οι οποίες «φωνάζουν» για απάτη η οποία τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνεται.

Οι εταιρίες οφείλουν να προστατευθούν γιατί το μεγάλο ποσό των διεκδικούμενων αποζημιώσεων, συχνά με επιθετικό τρόπο και αγωγές κατά της εταιρίας, αυξάνει το κόστος εις βάρος των ασφαλισμένων των ασφαλιστικών εταιριών.

Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές πρωτοκόλλου για την αυτορρύθμιση των εταιριών από τον κ. Σαΐα, ενώ η κ. Κατερίνα Καλογήρου μέλος της Επιτροπής, Διευθύντρια Διαχείρισης Λειτουργικών Κινδύνων της Eurolife, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία έκθεσης προς την ΕΑΕΕ για την Ασφαλιστική Απάτη.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες ενώ καταγράφουν κάθε μία στοιχεία από προσπάθειες εξαπάτησης, δεν επικοινωνούν ωστόσο τα στοιχεία μεταξύ τους, ούτε έχουν δημιουργήσει κοινή βάση δεδομένων. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχουν αρκετές φορές εμπόδια και ανταγωνισμοί κάποιες φορές στην επικοινωνία μεταξύ εταιριών, όπως προέκυψε από ερωτήσεις μελών και σχόλια.

Επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τρακαρισμένα οχήματα εισαγωγής

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σούλη, Διευθυντή Αποζημιώσεων της ERGO Ασφαλιστικής, τα μοτίβα που αφορούν τις (σχετικά) μικρές ασφαλιστικές απάτες, συχνά έχουν να κάνουν με ατύχημα σε ΙΧ αυτοκίνητο. Το μοτίβο έχει ως εξής:

-Το αυτοκίνητο έχει συνήθως κάποια καλή αξία.

-Ο τόπος του ατυχήματος είναι απόμακρος και απομονωμένος και το ατύχημα δηλώνεται συχνά ότι έχει συμβεί νυχτερινές ώρες.

-Δεν εμπλέκεται άλλο αυτοκίνητο και οδηγός.

-Το ατύχημα αποδεικνύεται ότι έχει γίνει με άλλο αυτοκίνητο πιθανόν ιδίας μάρκας και χρώματος που είναι ήδη τρακαρισμένο και το οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί, ως  το όχημα του φερόμενου ατυχήματος.

-Απουσιάζουν συχνά αριθμοί πλαισίου και μέρη του οχήματος, από λάστιχα, μέχρι προφυλακτήρες, και παρμπρίζ, από τον τόπο του ατυχήματος.

-Στοιχεία όπως εκτεταμένη σκουριά του εμφανιζόμενου ως ακριβού αυτοκινήτου, έλλειψη ανταλλακτικών και τμημάτων του από τη σκηνή του ατυχήματος, ακόμα και στοιχεία ιδίου οχήματος που έχει εισαχθεί σε κακή κατάσταση από το εξωτερικό δεν είναι συμπτώσεις και αποκαλύπτουν την απάτη.

Οι πυρκαγιές σε ζημιογόνες εταιρίες και τα botox

Αλλά οι μεγάλης κλίμακας ασφαλιστικές απάτες, σχετίζονται κυρίως με πυρκαγιές και ατυχήματα σε επαγγελματικά ακίνητα και χώρους όπως εργοστάσια, όπου μία ξαφνική πυρκαγιά, καταστρέφει τα πάντα. Κι εδώ υπάρχει  μοτίβο επαναλαμβανόμενων στοιχείων και πράξεων. Χαρακτηριστικά:

-Η εταιρία στην οποία συμβαίνει το ατύχημα, έχει ιστορικό κακών οικονομικών αποτελεσμάτων και ζημιών ή χρεών.

-Υπάρχει αίτημα για αυξημένη κάλυψη από κινδύνους με μεγάλα ποσά.

-Ξαφνικά ξεσπάει μία πυρκαγιά την οποία φέρεται να προκάλεσαν άγνωστοι, η μετάδοση της οποίας είναι ταχύτατη αποκλείοντας σωτήρια επέμβαση.

-Εκ τω υστέρων συχνά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης του χώρου, στον οποίο οι «εμπρηστές» έχουν εισέλθει με αντικλείδι.

-Συχνά επίσης ανακαλύπτονται κοντά εύφλεκτα υλικά.

Ένα άλλο μοτίβο μικρών αλλά συχνών αιτημάτων έχει να κάνει με ασφαλίσεις υγείας όπου το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αξιοποιείται για επεμβάσεις αισθητικής φύσης από botox και lifting μέχρι λιποαναρρόφηση.

Τα μεγάλα ατυχήματα όπως οι πυρκαγιές σε επαγγελματικά ακίνητα είναι λιγότερα αλλά απαιτούν αυξημένα ποσά, ενώ τα άλλα διεκδικούν μικρότερες αποζημιώσεις, αλλά είναι συχνότερα φαινόμενα.  Όλα μαζί ανεβάζουν τα κόστη στο υπολογιζόμενο 10% των συνολικών αποζημιώσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*