INTERAMERICAN: Τι πρέπει να προσέξουμε στο σπίτι μας στις γιορτές

Οι 8 κυριότερες αιτίες φωτιάς μέσα στο σπίτι

Ο Δεκέμβριος ήρθε και μαζί του ξεκίνησαν και οι προετοιμασίες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς. Τα σπίτια στολίζονται με χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπάκια και κεριά και η διάθεση όλων είναι εορταστική και χαρούμενη! Έχετε, όμως, σκεφτεί πώς πίσω από αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα μπορεί να κρύβονται κίνδυνοι;
Μικρές ή μεγαλύτερες εστίες φωτιάς που προκαλούνται από καθημερινές δραστηριότητες ή βλάβες, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, τόσο σε επίπεδο υλικών καταστροφών όσο και σε επίπεδο οικονομικών ζημιών! 
Αναλυτικότερα, οι κυριότερες αιτίες και κίνδυνοι για φωτιά μέσα σε ένα σπίτι είναι:
  • Υπολείμματα καπνίσματος: Το κάπνισμα δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία. Αποτελεί και μία πολύ συνηθισμένη αιτία πρόκλησης φωτιάς μέσα σε ένα σπίτι. Τα ξεχασμένα αναμμένα τσιγάρα ή το άμεσο άδειασμα των σταχτοδοχείων στα σκουπίδια, μπορεί να είναι αιτία πυρκαγιάς. Πριν πετάξετε τα αποτσίγαρα βεβαιωθείτε ότι έχουν σβήσει ρίχνοντας νερό.
  • Διακοσμητικά κεριά & ρεσώ: Η διακόσμηση ενός σπιτιού και η χρήση αρωματικών κεριών και ρεσώ είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας. Προσοχή όμως, γιατί ένα ξεχασμένο αναμμένο κερί μπορεί να είναι η αρχή για μία φωτιά μέσα σε ένα σπίτι! Εκτός από τα κεριά, επίσης, συνηθισμένο αίτιο φωτιάς μέσα σε ένα σπίτι είναι τα καντήλια, τα οποία δεν θα πρέπει να παραμένουν αναμμένα χωρίς την παρουσία ενήλικα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας!
  • Ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές: Όλα τα σύγχρονα σπίτια διαθέτουν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Η ύπαρξή τους μας βοηθάει να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Κι όμως, ένα ξεχασμένο αναμμένο μάτι σε μια ηλεκτρική κουζίνα, ένα φθαρμένο καλώδιο σε μια ηλεκτρική συσκευή ή ακόμα και ένα τυχαίο βραχυκύκλωμα, μπορούν συχνά να δημιουργήσουν εστίες φωτιάς και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο σπίτι μας.
  • Χριστουγεννιάτικο δέντρο & ηλεκτρικά λαμπάκια: Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος χαράς για μικρούς και μεγάλους. Χρωματιστά λαμπάκια διακοσμούν σπίτια, μπαλκόνια και κήπους. Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή η χρήση τους. Ιδανικά και για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να αποσυνδέονται από τις πρίζες όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας!
  • Τζάκια & Σόμπες: Τα τζάκια και οι σόμπες αποτελούσαν πάντα βασικούς τρόπους θέρμανσης για τα σπίτια. Η αυξανόμενη χρήση τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την κακή χρήση και συντήρηση τους ή την πλημμελή προσοχή, αποτελούν σήμερα μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης φωτιάς σε κατοικίες.
  • Καυστήρες & Λέβητες θέρμανσης: Η κεντρική θέρμανση είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να κρατήσουμε το σπίτι μας ζεστό όλο το χειμώνα. Είναι όμως απαραίτητη η τακτική και προσεκτική συντήρηση των καυστήρων και λεβήτων, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή, αποδοτική και οικονομική τους λειτουργία.
  • Απορροφητήρες: Η συχνή αντικατάσταση του φίλτρου του απορροφητήρα είναι απαραίτητη, γιατί η συσσώρευση του λίπους σε αυτόν σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Περισσότερα στο INTERAMERICAN blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*