Πού ανέβηκαν και πού έπεσαν οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων;

Toν “χάρτη” των τιμών επαγγελματικών ακινήτων συνέταξε και παρουίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, στην έκθεσή της “Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων: α΄ εξάμηνο 2022”.

Όπως διαπιστώνει:

  • Το α΄ εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 0,7% και των μισθωμάτων γραφείων στο 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021.
  • Το α΄ εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεταβολής των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 2,4% και των μισθωμάτων καταστημάτων στο 2,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021.

1. Δείκτες γραφείων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2022 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 0,7% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,0% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 0,4% στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν κατά 0,9% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2021 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Ο αντίστοιχος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 4,4%, για τη Θεσσαλονίκη 0,6% και για την υπόλοιπη Ελλάδα -1,6%.

Το α΄ εξάμηνο του 2022, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν κατά 2,9% το α΄ εξάμηνο του 2021 και 0,3% το β΄ εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2021, τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,8%.

   2. Δείκτες καταστημάτων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2022 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 3,1% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 1,4% στη Θεσσαλονίκη και 1,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2021 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε στο 2,3% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 2,3% για την Αθήνα, 0,9% για τη Θεσσαλονίκη και 2,5% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2022, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα μισθώματα καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 0,3% το α΄ εξάμηνο του 2021 και κατά 1,4% το β΄ εξάμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2021 τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,0%.

* Προσωρινά στοιχεία.

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες:

1. Αναλυτικοί πίνακες για τις τιμές και τα μισθώματα των γραφείων και καταστημάτων κατά γεωγραφική περιοχή δημοσιεύονται στο «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» (Πίνακες ΙΙ.9, ΙΙ.10, ΙΙ.11 και ΙΙ.12) και έχουν αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος στην ενότητα «Αγορά Ακινήτων».

2. Με σκοπό την κατασκευή των δεικτών για την παρακολούθηση και ανάλυση της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος συγκεντρώνει, σε εξαμηνιαία βάση, στοιχεία από τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΠΕΕ 9/10.01.2013) και τα πιστωτικά ιδρύματα (ΠΕΕ 23/26.07.2013) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και από άλλες πηγές, όπως ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων ακινήτων, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, ανάπτυξης ακινήτων, κτηματομεσιτικά γραφεία, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.ά. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δεδομένα εκτιμήσεων εμπορικής αξίας, μισθώσεων, αγοραπωλησιών, επενδύσεων και αποδόσεων επαγγελματικών ακινήτων και αντίστοιχων χαρτοφυλακίων.

3. Οι δημοσιευόμενοι δείκτες είναι εξαμηνιαίοι, με έτος βάσης το 2010, και αφορούν τις χρήσεις γραφείων και καταστημάτων. Οι δείκτες τιμών γραφείων και καταστημάτων αφορούν επενδυτικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και προκύπτουν από εκτιμώμενες αξίες και όχι από πραγματικές συναλλαγές. Επομένως εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες εμφανίζουν σχετική υστέρηση στην αποτύπωση ειδικά των αρνητικών μεταβολών. Επιπλέον, σε συνθήκες περιορισμένων συναλλαγών οι αξίες συμπεριλαμβάνουν και «προεξοφλούν» τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς. Τέλος, σημειώνεται ότι οι δείκτες αποτυπώνουν τα επίπεδα τιμών και μισθωμάτων στο τέλος του εκάστοτε εξαμήνου αναφοράς.

4. Τυχόν διαφορές μεταξύ επιπέδων δεικτών και μεταβολών στον Πίνακα οφείλονται σε στρογγυλοποίηση.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Δείκτες τιμών οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων και άλλοι βραχυχρόνιοι δείκτες

Στατιστικά σύνολα δεδομένων σε μηχαναγνώσιμη μορφή (Open data): Αγορά ακινήτων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*