Swiss Re: Ο τυφώνας Ian, οι άλλες nat cat και oι ζημίες των $115 δις

Ο τυφώνας Ian και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη, οι πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, καθώς και οι χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα ζημίες από φυσικές καταστροφές που υπολογίζονται σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Το 2022 είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά κατά την οποία οι εκτιμώμενες ασφαλισμένες ζημίες ανέρχονται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, συνεχίζοντας την τάση μέσης ετήσιας αύξησης 5-7% την τελευταία δεκαετία. Ο κλάδος (αντ)ασφάλισης κάλυψε περίπου το 45% των οικονομικών ζημιών φέτος, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Ο Thierry Leger, Chief Underwriting Officer του Ομίλου, δήλωσε: “Το 2022 ήταν άλλη μια χρονιά αυξημένης δραστηριότητας ζημιών από φυσικές καταστροφές και η ζήτηση για ασφάλιση αυξάνεται, καθώς το χάσμα προστασίας παραμένει τεράστιο. Η τιμολόγηση πρέπει να αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο. Σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον, η Swiss Re είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους πελάτες με τον ισχυρό ισολογισμό, το risk capacity και την τεχνογνωσία μας.”

Ο τυφώνας Ian αποτελεί την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή του τρέχοντος έτους, με εκτιμώμενες προκαταρκτικές ασφαλισμένες ζημίες ύψους 50-65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ο τυφώνας κατηγορίας 4 έφτασε στη δυτική Φλόριντα στα τέλη Σεπτεμβρίου, με ακραίους ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες. Το Swiss Re Institute εκτιμά ότι είναι η δεύτερη πιο δαπανηρή ασφαλισμένη απώλεια που έχει σημειωθεί ποτέ, μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005. 

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο, μια σειρά από καταιγίδες έπληξαν την Ευρώπη και προκάλεσαν εκτιμώμενες ασφαλιστικές ζημίες άνω των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, επαναφέροντας αυτόν τον βασικό κίνδυνο στην ατζέντα του ασφαλιστικού κλάδου.

Φέτος επιβεβαιώνεται επίσης η σημασία των δευτερογενών κινδύνων: Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι καταρρακτώδεις βροχές οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες στην Αυστραλία, οι οποίες, επί του παρόντος υπολογίζονται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια – πρόκειται για την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή της χώρας. Η Γαλλία βίωσε τα πιο σοβαρά φαινόμενα χαλαζόπτωσης που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα, με ζημιές στην ασφαλιστική αγορά που υπολογίζονται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Ο Μάρτιν Μπέρτογκ, Επικεφαλής του Κινδύνου Καταστροφών της Swiss Re, δήλωσε: “Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε υψηλές ασφαλιστικές ζημίες το 2022. Αστική ανάπτυξη, συσσώρευση πλούτου σε περιοχές επιρρεπείς σε καταστροφές, πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου, καθιστώντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταλύτη για ολοένα αυξανόμενες απώλειες από φυσικές καταστροφές. Ο τυφώνας Andrew ήταν ένα πρωτογανές γεγονός που ξέσπασε πριν από 30 χρόνια, όμως μόλις τα τελευταία 6 χρόνια έχουν παρατηρηθεί επτά ίδια φαινόμενα. Στη Swiss Re, προσαρμόζουμε συνεχώς τα μοντέλα φυσικών καταστροφών για να προβλέψουμε τις τάσεις και τους κινδύνους, γεγονός που μας επιτρέπει να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις και να παρέχουμε βιώσιμη κάλυψη στους πελάτες μας».

Πίνακας 1: Εκτιμώμενες συνολικές οικονομικές και ασφαλισμένες ζημίες το 2022 και το 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*