Οι κυβερνοεπιθέσεις ως κορυφαία απειλή: Ο ρόλος της ασφάλισης – τάσεις και προκλήσεις στη συζήτηση της ΕΑΕΕ

Εντείνεται ο προβληματισμός για τις αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις, μια απειλή των ημερών μας που καραδοκεί πλέον σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής – οικονομικής – επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόσφατα, νέες επιθέσεις στα συστήματα ελληνικών εταιρειών είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ καθημερινά απασχολούν το διεθνή Τύπο παρόμοια περιστατικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αύξηση κατά 42% σημείωσαν οι κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως το β’ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση της Checkpoint, η οποία καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, πως οι επιθέσεις αυτές έχουν έχουν εδραιωθεί ως όπλο κρατικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της νέας μεθόδου ransomware “Country Extortion” και του χακτιβισμού που συνδέεται με κρατικά θέματα, καθώς και της επέκτασης του ransomware ως υπ’ αριθμόν ένα απειλή.

Σε άλλα στοιχεία υπογραμμίζεται πως οι απειλές αυτές αφορούν όλους τους κλάδους και τις δραστηριότητες, ενώ οι επιθέσεις ransomware επηρεάζουν πλέον 1 στους 40 οργανισμούς την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Checkpoint, οι τρεις κορυφαίοι κλάδοι που στοχεύουν περισσότερο με ransomware είναι οι κυβέρνηση/στρατός, εκπαίδευση/έρευνα, υγειονομική περίθαλψη. Οι υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας και της εκπαίδευσης και η προθυμία των οργανισμών να πληρώσουν έχουν οδηγήσει σε αύξηση 59% σε ετήσια βάση στις επιθέσεις ransomware…

Μέρος της λύσης ένα συμβόλαιο cyber insurance

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων η ασφαλιστική αγορά έρχεται να συνδράμει με προγράμματα που θωρακίζουν τις υποδομές. Οι εξελίξεις βέβαια αναμένονται ακόμη πιο σπουδαίες το επόμενο διάστημα, όσο η αγορά εξελίσσεται και εξειδικεύεται. Αν και η «μάχη» με το κυβερνοέγκλημα μπορεί, αρκετές φορές, να φαντάζει άνιση, η πρόληψη και η προστασία γλιτώνουν τους οργανισμούς από σοβαρές –συχνά καταστρεπτικές– συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η εκδήλωση με ειδικό θέμα «Cyber Insurance – Trends & Insights», μια πρωτοβουλία των Επιτροπών Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών και Περιουσίας της ΕΑΕΕ.

Στη συνάντηση Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς θα συζητήσουν τις τάσεις, εξελίξεις και προκλήσεις στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της ασφάλισης κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*