Αύξηση 112% στις κυβερνοεπιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του στρατιωτικού τομέα της Ουκρανίας

Η Check Point Research (CPR) παρουσιάζει τα νέα δεδομένα σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, οι επιθέσεις στον κυβερνητικό και στρατιωτικό τομέα της Ουκρανίας υπερδιπλασιάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση 112%, ενώ ο ίδιος τομέας στη Ρωσίας παρουσίασε μείωση σε επιθέσεις κατά 8%. Η CPR μοιράζεται περισσότερα στοιχεία ακολούθως και για τις δύο πλευρές του πολέμου.

  • Περισσότερες από 1.500 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε εταιρικό δίκτυο στην Ουκρανία, υψηλότερο νούμερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (1124 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις) και υψηλότερο από ό,τι στη Ρωσία (1434 εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις)
  • Αύξηση 25% στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των κυβερνοεπιθέσεων σε εταιρικά δίκτυα στην Ουκρανία, σε σύγκριση με νωρίτερα το 2022 πριν από τη σύγκρουση (1/1/22 – 21/2/22), ενώ παγκοσμίως η αύξηση ήταν 0,1% και στη Ρωσία στο 13%

Δήλωση του Sergey Shykevich, Threat Intelligence Group Manager στην Check Point Software: 

«Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σας κυβερνοεπιθέσεις σχετικές με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας τους τελευταίους έξι μήνες. Οι αριθμοί μας περιλαμβάνουν αυτό που βλέπουμε τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Ίσως το πιο συγκλονιστικό στατιστικό που έχουμε τεκμηριώσει είναι η κατά 112% αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνητικό και στρατιωτικό τομέα της Ουκρανίας, σε αντιπαράθεση με την μείωση κατά 8% στον αντίστοιχο τομέα της Ρωσίας. Ενώ η Ρωσία δεν έχει αποσυνδεθεί πλήρως από το διαδίκτυο σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, γνωρίζουμε ότι κυβερνητικά και στρατιωτικά δίκτυα και ιστότοποι έχουν εφαρμόσει διαφορετικά μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση σε τους πόρους τους εκτός Ρωσίας, γεγονός που καθιστά την εκτέλεση ορισμένων από τις επιθέσεις πιο δύσκολη».

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, ένας οργανισμός δέχεται επίθεση κατά μέσο όρο 813 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 6 μήνες.

Μετά τη σύγκρουση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτές οι APT ομάδες, οι hacktivists και όποιος άλλος δεν πρόκειται απλώς να εξαφανιστούν. Αντίθετα, θα στρέψουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία τους προς νέους στόχους και θα εξαπολύσουν ένα τσουνάμι κυβερνοεπιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε ήδη αρχίσει να διακρίνουμε τα προειδοποιητικά σημάδια με τις επιθέσεις σε εταίρους του ΝΑΤΟ, καθώς και σε εκείνες τις χώρες που έχουν βοηθήσει την Ουκρανία, τα οποία αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση. Αυτή η σύγκρουση ήταν η αρχή της αλλαγής του πρόσωπο του πολέμου για πάντα, με την είσοδο της διαδικτυακή δραστηριότητα σε αυτόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*