Ο πήχης των προσδοκιών κατέβηκε μεν, αλλά παραμένει σε θετικό έδαφος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαρκεί ήδη περισσότερο από τρεις μήνες, έχει ανακόψει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, προκαλώντας καθυστερήσεις και αναβολές. Ο πληθωρισμός, στο μεταξύ, συνεχίζει να σκαρφαλώνει, καθώς η σύγκρουση χτυπά στον πιο νευραλγικό τομέα, των καυσίμων, τα οποία, καθώς ακριβαίνουν, παρασέρνουν σε άνοδο όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. 

Αυτά είναι γνωστά και δεν αποτελούν έκπληξη. Εκείνο που εκπλήσσει θετικά είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και με ψαλιδισμένες τις προοπτικές των οικονομιών για φέτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει ανοδικά. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η ΤτΕ μείωσε τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη φέτος περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από το 3,8% στο 3,2%.

 Ακόμη και το 3,2% όμως είναι θετική εκτίμηση και ισχυρή ανάπτυξη, γιατί έρχεται να προστεθεί στην περσινή μεγάλη άνοδο του ΑΕΠ. Οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες δεν βλέπουν ακόμα θετικές περιόδους με αυτούς τους ρυθμούς και αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, είναι πολύ καλό δείγμα υγιούς αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά, όλοι θα θέλαμε μια δυναμικότερη συνέχεια από πέρσι, κάτι καλύτερο, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3% παραμένουν μια πολύ θετική ένδειξη. 

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα, που, αν κερδηθεί, θα δώσει μεγάλη ώθηση σε όλη την οικονομία, για να κλείσει καλά η χρονιά. Γίνονται προβλέψεις για έσοδα που θα προσεγγίσουν το ρεκόρ του 2019, με βάση όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, από τις κρατήσεις, την κίνηση των προηγούμενων μηνών και τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια. 

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τις επενδύσεις και την ψηφιοποίηση. Μόνο οι επενδύσεις που προέρχονται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ αν προστεθούν οι επενδύσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές πηγές, φθάνουν τα 7 με 8 δισ. ευρώ φέτος. 

Οι παραπάνω είναι πρωτοφανείς αριθμοί, μετά την ανυδρία τόσων ετών και αυτό που δημιουργούν είναι ανάπτυξη. 

Καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος παρακολουθεί στενά την οικονομία, τα στοιχεία αυτά είναι οδηγός και δείχνουν ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια, που επιβάλλουν προσοχή και σύνεση, δυνατότητες υπάρχουν.

Νίκος Κωτσικόπουλος

*editorial από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*