Μαγιορκίνης: Δεν θα χρειαστεί 4η δόση στο γενικό πληθυσμό με το σημερινό εμβόλιο

Σύσταση οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες να κάνουν τη 4η δόση λόγω της επικράτησης των νέων μεταλλάξεων έκανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται για τον γενικό πληθυσμό. Ενδεχομένως αυτό να αλλάξει όταν θα διατεθεί το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Με δεδομένη την πρόσφατη  αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάδοσης των υποπαραλλαγών της όμικρον 4 και 5 στην Ευρώπη οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και  γι’ αυτό ο κ. Μαγιορκίνης ενθαρρύνει τις ευπαθείς ομάδες να θωρακιστούν. Μεγάλη αύξηση των επαναλοιμώξεων  καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και μάλιστα ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό σταθμό SKAI ότι η υποπαραλλαγή της όμικρον είναι πιο πιθανό να προκαλέσει λοίμωξη σε όσους έχουν μολυνθεί από άλλη όμικρον. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για κάποια νέα παραλλαγή και σχετικά με την εμφάνιση πυρετού συνήθως δηλώνει τη νόσηση από τις νέες όμικρον. Ωστόσο, το υπάρχον εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση, σύμφωνα με τον καθηγητή.  Η τέταρτη δόση δεν συνιστάται η χορήγηση της τέταρτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, εκτός εάν διατεθεί το επόμενο διάστημα το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα έχει μεγαλύτερη απότελεσματικότητα στην Όμικρον.

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό με βάση τα στοιχεία που δεν δείχνουν  σημαντική επιβάρυνση του ΕΣΥ, αλλά αναμένονται αύξηση νοσηλειών. Οι ειδικοί περιμένουν την κορύφωση της εν λόγω  έξαρσης μέχρι τις 10 Ιουλίου. Μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων  στην χώρα μας αναμένεται το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, χωρίς όμως τα παρόντα στοιχεία, σύμφωνα με τον καθηγητή να μπορούν να μας προϊδεάσουν για το τι θα συμβεί στο απώτερο μέλλον.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*