Ν. Ζάχος: Η ασφάλιση στον κλάδο των logistics αποτελεί δικλείδα ασφαλείας στις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ακολουθήσουν τις αντασφαλιστικές τάσεις και να τιμολογήσουν βάσει του δικού τους underwriting» αναφέρει ο κ. Νίκος Ζάχος, γενικός διευθυντής της ΝP Ασφαλιστικής στο iw.

iw? Με ποιες προκλήσεις έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος των logistics την τελευταία τριετία (πανδημία, γεωπολιτικές εξελίξεις, αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ.);

απ. Η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία δύο χρόνια. H NP Ασφαλιστική, ως εταιρεία γενικών ασφαλίσεων, παρακολουθεί συστηματικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των logistics σε θέματα μεταφορών, warehousing και λοιπών λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

iw? Ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον κλάδο; Πώς κινήθηκαν τα ασφάλιστρα την περίοδο αυτή;

απ. Σε ό,τι αφορά στα ασφάλιστρα μεταφορών και περιεχομένου, οι διεθνείς τάσεις είναι αυξητικές, εξαιτίας της δυσκολίας των μεταφορών, της πανδημικής κρίσης, της ανόδου του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού. Την τάση διαμορφώνουν οι ξένοι αντασφαλιστικοί οίκοι, που θεωρούν ότι η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, γιατί οι όποιες καθυστερήσεις επιφέρουν επιχειρηματικές ζημιές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ακολουθήσουν τις αντασφαλιστικές τάσεις και να τιμολογήσουν βάσει του δικού τους underwriting.

iw? Σε ποιους κινδύνους θεωρείτε ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση, στην παρούσα φάση;

απ. Όπως προαναφέραμε, οι κίνδυνοι στα logistics και στην εφοδιαστική αλυσίδα ευρύτερα είναι αυξημένοι. Οι μεταφορές εμπορευμάτων έχουν διευρυμένους κινδύνους, λόγω καθυστερήσεων στις αποστολές. Οι αποθηκεύσεις εμπορευμάτων έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους και πλέον αναζητούνται νέοι χώροι και νέα λιμάνια. 

Οι καθυστερήσεις αποστολών δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα και διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μειώσεις στα επιχειρηματικά αποτελέσματα των πελατών. Όλα αυτά, εάν είναι ασφαλισμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να τα αντιμετωπίσουν και να καταβάλουν αποζημιώσεις όπου χρειάζεται. 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κλάδοι όπως εκείνοι των ζωικών τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι, μια που τα εν λόγω προϊόντα είναι ευάλωτα στη μεταφορά, στην αποθήκευση και στην εν γένει διανομή τους. 

Επίσης, καθυστερήσεις στις παραδόσεις (π.χ. αυτοκίνητα, ηλεκτρικά είδη κ.λπ.) συνεπάγονται επιχειρηματικές ζημιές και ενδεχομένως διακοπές εργασιών (business interruption), που ωστόσο, εάν είναι ασφαλισμένες έναντι τέτοιου κινδύνου, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αποζημιώσουν.

iw? Ποια είναι τα οφέλη του risk management για μια επιχείρηση;

απ. Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι αυτονόητο ότι οφείλουν να κάνουν το σωστό underwriting των παραπάνω κινδύνων, προκειμένου να τιμολογήσουν σωστά τα αντίστοιχα ασφάλιστρα. 

Αναφορικά με τους πελάτες/επιχειρήσεις, το risk management θεωρείται πλέον απαραίτητο, αφού μέσα από αυτό η επιχείρηση αποκτά γνώση και σαφή εικόνα για τη διαχείριση των κινδύνων που ελλοχεύουν. Σύμμαχος της κάθε επιχείρησης σε αυτήν την ενέργεια είναι και η ασφάλιση. 

iw? Τι προσφέρει η ασφάλιση στον ευρύτερο κλάδο; Tι πρέπει να προσέξουν επαγγελματίες και ασφαλιστές;

απ. Η ασφάλιση στον κλάδο των logistics αποτελεί δικλείδα ασφαλείας στις εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες συγκυρίες που βιώνει ο κλάδος. Σε περίπτωση ατυχήματος, ζημιάς ή οποιασδήποτε καταστροφής, οι απώλειες είναι μεγάλες και σε αυτό το σημείο έρχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες (κυρίως μέσω μεγάλων σχημάτων) να αποζημιώσουν τις εταιρείες logistics. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι και οι πελάτες των logistics, ούτως ώστε σε μια μεγάλη ζημιά, να μην υποστούν αυτοί τις συνέπειες και χάσουν μερίδια αγοράς ή διακοπούν οι εργασίες τους. Πρόκειται για μια κίνηση προστασίας και επιχειρηματικής άμυνας απέναντι στις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες.

iw? Tι προσφέρει η NP Ασφαλιστική; Yπάρχουν νέες καλύψεις;

απ. Η NP Ασφαλιστική, θέτοντας ως γνώμονα τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία, έχει σχεδιάσει και προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, που αφορούν σε όλους τους τομείς της σύγχρονης επαγγελματικής δραστηριότητας.

 Τα προϊόντα απευθύνονται τόσο σε μικρούς ή μεσαίους επαγγελματίες όσο και σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία (πυρός, μεταφορές) αλλά και τις απαιτήσεις τρίτων (ασφαλίσεις κλάδων αστικής ευθύνης) που μπορεί να προκύψουν από τη συνολική δραστηριότητα (γενική αστική ευθύνη, επαγγελματική κ.ά.).

διαβάστε: ΙΝΤΕRΑΜΕRΙCAN: Προσπαθούμε κάθε δυσκολία να αποτελεί αφορμή για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

διαβάστε: Σπ. Πετρόπουλος, Μega Brokers: Ο ρόλος της ασφάλισης στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας

επίσης: Νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για τα logistics

Γ. Ξηρογιαννόπουλος: Η ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*