Ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα!

Νέες ρυθμίσεις αναμένονται στον τομέα του φαρμάκου, με στόχο το δικαιότερο έλεγχο της δαπάνης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ξεχωριστός, κλειστός προϋπολογισμός για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Μέτρο το οποίο δυνητικά μπορεί να ευνοεί τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείουν η σχετική ρύθμιση να ενταχθεί ως τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ΠΦΥ. Η συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Το νέο μέτρο λοιπόν θα προβλέπει ότι ο ισχύον σήμερα κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα (2 δισ εξωνοσοκομειακή συν περίπου 600 εκατ. νοσοκομειακή) θα σπάσει στα δύο: Έναν για τα ΦΥΚ και έναν για όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα.

Το μέτρο δυνητικά μπορεί να ευνοεί τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Διότι πολλοί θεωρούν ότι η κύρια αιτία συνεχούς αύξησης της δαπάνης είναι η είσοδος στην αγορά νέων και κατά τεκμήριο πιο ακριβών σκευασμάτων, τα οποία εμπορεύονται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Πάντως, η προσεκτική μελέτη των δεικτών της αγοράς δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr