Μελέτη: Ακόμη και η μέτρια σωματική άσκηση προστατεύει έναντι της COVID-19

Η μέτρια σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θνητότητας σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη. Πρώτη φορά μελέτη αξιολογεί άμεσα τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.

Με δεδομένο ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία  από την πανδημία, σημειώθηκε σημαντική πτώση της σωματικής δραστηριότητας, ερευνητές προχώρησαν στη  μελέτη με τίτλο «Μικρά βήματα, ισχυρή ασπίδα». Συγκεκριμένα, εκπονήθηκε από την Vitality σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Witwatersrand και Western Ontario, η οποία απέδειξε ότι οποιαδήποτε μορφή τακτικής σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και λιγότερο από δυόμισι ώρες την εβδομάδα, μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές επιπτώσεις του COVID-19.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine. Τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής συνοψίζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αναστάσιος Φιλίππου (Αναπληρωτής Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας-Φυσιολογία της Άσκησης), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτης και Μεταβολισμός)  και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr