back to top
11.3 C
Athens
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026

Ηλίας Τσολάκης: Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ορίσει υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο

Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ορίσει υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο και την έλευσή του από τη δραστηριότητα κάθε επαγγελματία, λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, κ. Ηλίας Τσολάκης.

Τι αναφέρει αναλυτικά σε συνέντευξη του στο IW

- Advertisement -

iw? Με τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, η Ελλάδα γίνεται το 15ο μέλος της ΕΕ που αποκτά κλιματικό νόμο. Κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης, παραθέσατε τις θέσεις επί του νομοσχεδίου σχετικά με την υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης ακινήτων. Ποιες αλλαγές αιτείστε και για ποιους λόγους;

απ. Από το βήμα που μας δίνετε, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητων, εκπροσωπώντας 13 και πλέον πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και να ευχηθούμε σε όλους μια παραγωγική και υγιή χρονιά. 

- Advertisement -

Οι αλλαγές που αιτείται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση μέσω των οργάνων της, της ΠΟΑΔ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών) και της ΕΑΔΕ (Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας), όπου είμαστε μέλος και τυγχάνει αυτήν την περίοδο να προεδρεύω, είναι όσες αλλαγές οριοθετούν την ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου σε συνδυασμό με ένα ασφάλιστρο που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. 

Από τις πιο άμεσες αλλαγές για την υλοποίηση του κλιματικού νόμου είναι η επιβεβαίωση ότι το ασφάλιστρο που θα εκπονηθεί θα αφορά όλα τα ακίνητα της Ελλάδας και όχι μόνο εκείνα των ακινήτων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, άλλωστε, όπως διευκρινίσαμε στον υπουργό, η αρχή της ασφαλιστικής επιστήμης στηρίζεται στον νόμο των μεγάλων αριθμών.

 Η ασφάλιση ενός βέβαιου γεγονότος, όπως αυτό ενός φυσικού φαινομένου, δεν εμπεριέχει ασφαλιστικό ενδιαφέρον, λόγω της βέβαιης έλευσής του. Καμιά ασφαλιστική επιχείρηση δεν θα ασφάλιζε ποτέ έναν βέβαιο κίνδυνο και αν τον ασφάλιζε, το ασφάλιστρο θα ήταν τεράστιο και ανέφικτο να πληρωθεί.

iw? Στις συναντήσεις που είχατε με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, ποια ήταν τα μηνύματα που αποκομίσατε; Οι προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε σύμπλευση με τις δικές σας θέσεις;

απ. Στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα Κώστα, τον οποίο είδαμε με τον πρόεδρο, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, αρωγό μας σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά μας και τον κ. Δ. Γαβαλάκη, γενικό γραμματέα του ΕΕΑ, αναδείξαμε το θέμα της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης όλων των κτηρίων στην ελληνική επικράτεια και όχι μόνο εκείνων που έθεσε ο νομοθέτης σε διαβούλευση (δηλαδή την ασφάλιση των νεόδμητων ακινήτων σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας λόγω φυσικών φαινομένων και καταστροφών).

 Ο υπουργός, στη διαδικασία της συζήτησης, ήταν θετικά κείμενος στο αίτημά μας αυτό, αφού αντιλήφθηκε ότι η ασφάλιση είναι προϊόν που στηρίζεται σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, ώστε να έχει προσιτό ασφάλιστρο και μεγάλη διατήρηση από το ευρύ κοινό. 

Μας άκουσε προσεκτικά και με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νόμου θα είμαστε «συνομιλητές» του ως προς την ολοκλήρωση του Κλιματικού Νόμου. 

iw? Η υποχρεωτικότητα για ορισμένους ίσως αποτελεί ένα θέμα ευαίσθητο, ωστόσο γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό πως η ασφάλιση είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον μας. Σε ποιους άλλους κλάδους πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και για ποιους λόγους;

απ. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ορίσει υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο και την έλευσή του από τη δραστηριότητα κάθε επαγγελματία. Η αστική ευθύνη που έχει όποιος παράγει έργο μέσω μιας δραστηριότητάς του στην οποία υπεισέρχεται και ο παράγοντας άνθρωπος πρέπει να οριστεί από τον νομοθέτη και να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης. 

Η Ευρώπη έχει θεσπίσει την υποχρεωτικότητα σε πάνω από 50 επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται με πυρήνα τον άνθρωπο, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της 3ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια από τον κ. Τζωρτζωρή Μιχάλη, τον πρόεδρο του ΣΕΜΑ, που είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης και κατάθεσης προς συζήτηση. 

Δεν μπορεί σήμερα, το 2022, να υπάρχει μόνο η υποχρεωτικότητα ασφάλισης της αστικής ευθύνης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ακόμη και οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι από κανένα νομικό πλαίσιο να έχουν ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης. 

Δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες ακινήτων, λογιστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, αρχιτέκτονες, στελέχη επιχειρήσεων κ.λπ. είναι εν δυνάμει υποψήφιοι συντέλεσης λαθών τα οποία χρήζουν αποζημίωσης από τους παθόντες. 

iw? Σε ποιον βαθμό συμβαδίζουμε ως χώρα όσον αφορά την υποχρεωτικότητα συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα; Τι συμβαίνει γενικότερα στην Ευρώπη;

απ. Από τη Συμφωνία των Παρισίων, όπου κυρώθηκε ο ν. 4426/2016 (α ́187) και αφορά την κλιματική αλλαγή και την καθετοποίηση του νόμου έως το 2050, θα ακολουθήσουν πολλά στάδια. Η κυβέρνηση, σίγουρα, με τα αντανακλαστικά που διαθέτει, έφερε έγκαιρα το θέμα προς ψήφιση και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι. Τα ευρωπαϊκά κριτήρια εφαρμογής αυτού του νόμου, που μας αφορά και εμάς άμεσα, είναι διαφορετικά, λόγω κουλτούρας και διαφορετικής αντίληψης των Ευρωπαίων πολιτών ως προς το κλίμα και τις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν. Έχουμε πολλές αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι να έρθουμε σε μια ευθεία με αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. 

iw? Θεωρείτε ότι πρέπει να δοθούν έξτρα κίνητρα στους πολίτες και ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά;

απ. Όσον αφορά τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους πολίτες για την επιτυχία της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των ακινήτων, καταθέσαμε προτάσεις όπως την επιβράβευση των Ελλήνων πολιτών που έχουν ήδη ασφαλισμένα τα ακίνητά τους μέσω μιας έκπτωσης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. 

 Μπορεί να έχει ληφθεί ως έναρξη το 2025 για την υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών να ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, όμως μπορεί το ελληνικό κράτος να δώσει κίνητρα από σήμερα. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνο μέσω των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, πρακτόρων και μεσιτών ασφαλίσεων, μπορεί να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα, και σίγουρα με πολλές δικλίδες ασφαλείας ως προς τη διατηρησιμότητα του εγχειρήματος. 

Παραδείγματος χάριν, όροι συνέχισης της ασφάλισης και μετά την ηλεκτροδότηση του νεόδμητου ακινήτου για συμμετοχή σε παροχές από το κράτος σε περίπτωση έλευσης ενός κινδύνου ή ακόμη και έξτρα παροχές σε όσους ασφαλίζουν με επιπλέον καλύψεις, πέραν των υποχρεωτικών, τις περιουσίες τους.

 Ολοκληρώνοντας τα περί κλιματικής αλλαγής και εφαρμογής ενός νόμου που θα υποχρεώνει τον Έλληνα πολίτη να ασφαλίζει την περιουσία του, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με επιδόματα και έξτρα κονδύλια στήριξης υπέρ σεισμοπαθών, πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων δεν αποκαθίσταται κανένα περιουσιακό στοιχείο.

διαβάστε επίσης: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: H υποχρεωτικότητα είναι αναγκαία συνθήκη

επιπλέον: Πώς μπορεί να μεγαλώσει η ασφαλιστική πίτα στην Ελλάδα

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΠΟΑΔ: Το «δικαίωμα στη λήθη» για τους επιζώντες καρκίνου γίνεται πράξη – Ίσοι όροι στην ασφάλιση ζωής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ομοσπονδία φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα της ενάντια στις διακρίσεις λόγω ιατρικού παρελθόντος

Δυναμικό «παρών» από τον ΣΑΔΧ στη ΓΣ της ΠΟΑΔ

Επανεκλογή Δ. Μουντάκη στο ΔΣ, ενώ ο Δ. Σκιτζής τιμήθηκε για την προσφορά του

ΕΑΔΕ, ΠΣΑΣ, ΠΟΑΔ και ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 26/1 η εκδήλωση ενημέρωσης για τη μείωση προμηθειών

Θα παρουσιαστεί νομική γνωμοδότηση και θα τοποθετηθούν Πρόεδροι Σωματείων από όλη την Ελλάδα – Παρακολουθήστε από κοντά ή σε live streaming

Το ευχαριστήριο μήνυμα του Ηλία Τσολάκη στον απόηχο της ΓΣ της ΠΟΑΔ

«Η ανοχή» επισημαίνει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος «δεν μπορεί να εκληφθεί σαν αδυναμία να διεκδικήσουμε όσα θεωρούμε κόκκινη γραμμή»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Generali Hellas έκανε την πρώτη κίνηση, το έχετε μάθει;

Ξεκίνησαν να δίνουν τις πρώτες τους απαντήσεις οι ασφαλιστικές απέναντι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στον έλεγχο κόστους υπηρεσιών υγείας

Έκτακτο επεισόδιο στο «Και Αν Συμβεί…;» με την Πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου

Ένα επεισόδιο ενημέρωσης, προβληματισμού και ουσιαστικού διαλόγου για καταναλωτές, ασφαλισμένους και επαγγελματίες του κλάδου

Στηρίζοντας την κοινωνία με συνέπεια, αξιοπιστία και υπευθυνότητα

Ο Στ. Γκόργκας περιγράφει την αταλάντευτη προσπάθεια της Syndea να υποστηρίζει την κοινωνία όχι μόνο μέσω προϊόντων, αλλά και με την καθημερινή της λειτουργία

Ασφάλιση πιστώσεων: Θωράκιση των B2B συναλλαγών σε έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας

Η Μ. Παπαζαρκάδα, Coface, περιγράφει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, ιδίως για ΜμΕ που χρειάζονται ασφαλέστερους όρους επέκτασης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΑΣΚ Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ασφάλιση: Fake news τα περί υποχρεωτικής ΣΣΕ

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου παραμένουν ακάλυπτοι

«Νέα εποχή» για τα τεκμήρια αυτοκινήτου το 2026

Η σημαντικότερη αλλαγή, επισημαίνει το Pricefox.gr, είναι ότι πλέον ο τρόπος υπολογισμού διαφοροποιείται ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης

Άρειος Πάγος: Ανάσα για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη»

Κατά πλειοψηφία απόφαση για υπολογισμό του ανατοκισμού επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της οφειλής

Η Generali Hellas έκανε την πρώτη κίνηση, το έχετε μάθει;

Ξεκίνησαν να δίνουν τις πρώτες τους απαντήσεις οι ασφαλιστικές απέναντι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στον έλεγχο κόστους υπηρεσιών υγείας

Eurolife FFH: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος κύκλος εκπαίδευσης του Advanced Program in Management for Insurance Executives

Το πρόγραμμα κάλυψε 5 διαφορετικά γνωστικά πεδία μέσα από 40 ώρες διδασκαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΠΕΙ