ΙΟΒΕ: Ψηφιακή υγεία και Real World Data στην Ελλάδα

Η μελέτη «Ψηφιακή Υγεία και real Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία» παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Τη μελέτη εκπόνησε ο ΙΟΒΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την υποστήριξη της εταιρείας MSD Ελλάδας.

Αναλυτικά, τη μελέτη παρουσίασε ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, ενώ εισαγωγικά σχόλια και ο συντονισμός της συζήτησης έγιναν από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκο Βέττα. Τα οφέλη της ενσωμάτωσης της ανάλυσης και αξιοποίησης των RWD στο οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας της χώρας είναι πολλαπλά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Νίκος Βέττα  αφού  συνδέονται «άμεσα με το μετασχηματισμό και  τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των δαπανών για την υγεία, την προαγωγή της κλινικής έρευνας και της καινοτομίας και τελικά και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας». Με δεδομένη τη λειτουργία συστημάτων συλλογής από πολλούς φορείς και την επένδυση οικονομικών πόρων,  εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το κενό παρά την εγχώρια υστέρηση.

Για « κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Real World Data»  έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας,  Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Σε αυτό τον άξονα συμβάλλει η δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία, όπως εκτίμησε ο ίδιος. Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Χαμπίδης υποστήριξε ότι «η ψηφιακή μεταρρύθμιση της υγείας βασίζεται πάνω στην πρόσβαση του πολίτη στα δεδομένα του». Την ανάγκη υιοθέτησης μιας διαφορετικής προσέγγισης, που να θέτει την καινοτομία στο επίκεντρο επεσήμανε με την σειρά του ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης.

αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*