Χρ. Νούνης, ocin22: Κομβική η συγκυρία για τα ΤΕΑ

H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr διοργάνωσαν με επιτυχία το 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διεξήχθη υβριδικά, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ψηφιακής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ethosGROUP.
Στο κλείσιμο της 2ης μέρας των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, μετά το πέρας των ομιλιών, παρουσιάσεων και panel συζητήσεων, ήρθε η ώρα των αποτελεσμάτων.
Ο Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) &. Πρόεδρος Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών συνομίλησε με τον head of content της Ethos Media, δημοσιογράφο, Χρήστο Κώνστα.
Επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις των υπουργών που παρευρέθηκαν στο συνέδριο ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας την στήριξη της Πολιτείας στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ έδωσε έμφαση στην τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη ότι “ο ρόλος του θεσμού των ΤΕΑ είναι σημαντικός για την
προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας”.
Στα αποτελέσματα πρέπει να συμπεριληφθεί η δέσμευση ότι επίκειται άμεσα, εντός του έτους, μία μεταρρύθμιση για την λειτουργία των Ταμείων και το θεσμικό πλαίσιο που θα τα διέπει.
Ο κ. Νούνης τόνισε ότι: “Η συγκυρία είναι κομβική, καθώς η μελέτη του ΙΟΒΕ που έχει εκπονηθεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως εργαλείο από την Πολιτεία”.
“Εάν όμως οδηγηθούμε σε λάθος πολιτικές αποφάσεις, αυτό θα αποτελούσε μια “απειλή” και ακολούθως θα υπάρξει μια αντίστροφη πορεία του 2ου πυλώνα”.
Όσον αφορά τα ΤΕΑ τόνισε ότι “ήδη βαίνουμε προς τη συμπλήρωση του αριθμού των 30 ταμείων, με τελευταίο αυτό της Eurobank, ενώ ακολουθούν κι άλλα πέντε καταστατικά προς έγκριση. Βλέπουμε ότι τα ΤΕΑ έχουν μπει στο ραντάρ του ΗR των εταιρειών, για την ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν ως εργαλείο προσέλκυσης και την εμπιστοσύνη που δημιουργούν στο ανθρώπινο δυναμικό”.
“Είδαμε από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ότι το 2060 το ποσοστό αναπλήρωσης του συνταξιοδοτικού εισοδήματος θα κατέβει το 36%. Σήμερα έχει κατέβει ήδη στο 49%. Είναι σαφές ότι πρέπει κι εμείς να αναλάβουμε μόνοι μας το μέλλον μας, να αναλάβουμε την ατομική ευθύνη” είπε ο δρ. Νούνης.
“Στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ανασφάλιστη εργασία, οπότε κρίνεται σημαντική η ύπαρξη πολυσυμμετοχικών ταμείων που θα δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων ταμείων. Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα που πρέπει να θεσμοθετηθεί, να δοθεί δηλαδή χώρος για τη δημιουργία πολυσυμμετοχικών ταμείων με πολλούς εργοδότες, καθώς με τα δεδομένα της Ελλάδος, όπως έχουν σήμερα, δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία ΤΕΑ σε περισσότερες από 2000 επιχειρήσεις” είπε.
Περιγράφοντας την εικόνα σε διεθνές επίπεδο, ο δρ. Νούνης είπε πως: “Στο εξωτερικό ήδη λειτουργούν αποτελεσματικά τα πολυσυμμετοχικά ταμεία, με πολλούς εργοδότες προς όφελος των εργαζόμενων. Στο Βέλγιο το ενεργητικό των επαγγελματικών ταμείων είναι στο 23% του ΑΕΠ – και πάλι λένε ότι έχουν πολύ ακόμα δρόμο να διανύσουν -στην Ελλάδα είμαστε ουραγοί”.
Όσον αφορά το νέο ΤΕΚΑ, ο κ. Νούνης συνόψισε ότι “αποτελεί την κορυφαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έλειπε από την Ελλάδα, όσον αφορά την κεφαλοποιητική λειτουργία της ασφάλισης. Οι νέοι εργαζόμενοι θα αντιληφθούν στην πράξη την σημασία του ατομικού κουμπαρά, θα βλέπουν τι χρήματα έχουν συγκεντρώσει και θα ξέρουν πως θα τα πάρουν, όπως συμβαίνει και στα επαγγελματικά ταμεία”.
Κey Points
-Μέσω των ταμείων θα αμβλυνθεί το πρόβλημα με το υδροκέφαλο συνταξιοδοτικό σύστημα.
-Συμπληρωματικότητα τριών πυλώνων του συνταξιοδοτικού συστήματος.
-Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, χρειαζόμαστε το κεφαλοποιητικό σύστημα και το χρειαζόμαστε και για τους 3 πυλώνες.
-Πρέπει να αγκαλιάσουν οι εταίροι τη φιλοσοφία του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Είναι ευχάριστο ότι βρίσκεται στον δρόμο της ίδρυσης, με ένα πρότυπο καταστατικού. Εκκρεμμεί βέβαια το τεχνικό κομμάτι της αναλογιστικής μελέτης με στοιχεία που πρέπει να παραχωρήσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπ. Εργασίας. Σημαντικό ότι εφόσον συσταθεί θα απευθύνεται σε 2 εκατ. εργαζομένους.