Χ. Φύτρος, OCIN22: “Υπάρχει σαφής κυβερνητική στήριξη προς τα ΤΕΑ”

Στη διαπίστωση πως υπάρχει μια έμπρακτη στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της σύστασης ΤΕΑ προέβη ο κ. Χαράλαμπος Φύτρος, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής, ΤΕΑ Johnson & Johnsonστη, κατά τη λήξη της πρώτης ημέρας εργασιών του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

“Αυτό που ειπώθηκε κατ’ αρχήν από τους υπουργούς είναι ότι υπάρχει μια σαφής υποστήριξη προς τον 2ο πυλώνα, ενώ τα κίνητρα αναμένεται να ισχυροποιηθούν. Υπάρχει θέμα με τη φορολόγηση, οι υπουργοί πάντως είναι υπέρ της μείωσης της φορολογίας. Η ισχυροποίηση των κινήτρων είνα ένας δρόμος που θα εξεταστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση οι προτάσεις του ΙΟΒΕ θέτουν ένα πλαίσιο δικαιοσύνης προς ολους του πυλώνες.  Πέραν του γεγονότος ότι καταγράφουν τη βέλτιστη πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι προτάσεις που εκφράζουν την κοινή λογική στην ελληνική πραγματικότητα, όπως ειπώθηκε πολλές φορές. Αυτή τη στιγμή ο 2ος πυλώνας παίζει ρόλο χαμηλής συμπληρωματικότητας στον 1ο πυλώνα και στον 4ο, δηλαδή την προσωπική περιουσία και την οικογενειακή που έχουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι”.

Συνέχισε παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με το “τι έχει νόημα και τι όχι προκειμένου να σχεδιάζουμε στρατηγική. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός της συνταξης, τα ταμεία δεν μπορούν να στηρίξουν ουσιώσδεις συντάξεις. Πρέπει να δοθούν φορολογικά κινητρα για να πάρει κάποιος σύνταξη”.

Ο κ. Φύτρος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του κ. Γαβριήλ Αμίτση, Καθηγητή Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας & Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: “Ο κ. Αμίτσης εξέφρασε μια άποψη που έχει εκφράσει πολλές φορές, να καλυφθεί δηλαδή το κενό, καθώς δεν υπάρχει μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική για τον 2ο πυλώνα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να καλυφθεί αυτό το κενό. Αφορά και τους τρεις πυλώνες ασφάλισης. Εφόσον ο β΄πυλώνας βελτιώνεται “σπρώχνει” μπροστά όλο το σύστημα” είπε.

Αναφερόμενος στη μελέτη του ΙΟΒΕ τόνισε πως “πετυχαίνει να ισορροπεί ποσοτικά και ποιοτικά τον θεσμό στην Ελλάδα. Η μελέτη βρίθει εμπειρικών φαινομένων που χρήζουν εξέτασης. Σημειώθηκαν κάποια πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως η μέση ηλικία των ασφαλισμένων, τα 45 έτη, και αυτών που πρωτοεισέρχονται στην επαγγελματική ασφάλιση. Τα ΤΕΑ έχουν ένα πιο δύσκολο έργο, καθώς ο επενδυτικός ορίζοντας αυτών των εργαζομένων είναι πιο περιορισμένος, ενώ στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον όπου υπάρχει κινητικότητα, οι πιθανότητες να φύγει κάποιος από μια επιχείρηση είναι σχεδόν ελάχιστες.”

“Είναι σε γενικές γραμμές θα λέγαμε δύσκολο το έργο συσσώρευσης των ΤΕΑ. Αξίζει πάντως να πούμε πως ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις τους την Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για την πορεία τους” είπε μεταξύ άλλων.