back to top
23.9 C
Athens
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2026

Στους «μεγάλους παίκτες» τα ηνία της αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Η συμφωνία εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους βρίσκονται στους κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Το κύμα νέων συγχωνεύσεων που ξεκίνησε την τελευταία μέρα του 2020 με το deal Generali – AXA για πολλούς αποτέλεσε θρυαλλίδα σημαντικών εξελίξεων.

Η διαφοροποίηση στη στρατηγική των πολυεθνικών ομίλων (αποεπενδύσεις, στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές και κλάδος κ.α) σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν – και ακόμη υπάρχουν – στην εγχώρια αγορά οδήγησαν σε εκ νέου συμφωνίες.

- Advertisement -

Από τη μια πλευρά, η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία εξαγοράσθηκε από το CVC (αναμένοντας τις τελικές εγκρίσεις) ήταν μια υπόθεση πολλών ετών, επίπονων διαδικασιών και διαφωνιών.

Υψηλής σημασίας ήταν και η απόκτηση της MetLife από την NN, καθιστώντας, μεταξύ άλλων, τον ολλανδικό όμιλο ιδιαίτερα ενισχυμένο στο κλάδο Ζωής και Υγείας.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα που αναδιαμορφώνουν επίσης τον κλάδο συμπεριλαμβάνεται και η “αναβάθμιση” της Interlife με την είσοδο της στο ΧΑ, όπως και η απόκτηση του Insurancemarket από τον όμιλο της Interamerican.

Την ίδια ώρα, σε αναπτυξιακή τροχιά με σημαντικές κινήσεις για την επόμενη μέρα καταγράφουν εταιρείες όπως η Eurolife FFH, η ERGO, η Groupama, όπως και ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν υψηλή φερεγγυότητα και τεχνογνωσία.

Ωστόσο, ο επιχειρηματικός χάρτης της ιδιωτικής ασφάλισης έχει πλέον αλλάξει σημαντικά, καθώς οι 5-6 μεγαλύτερες εταιρείες συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στη συνολική παραγωγή με ότι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό και τα δίκτυα διαμεσολάβησης.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 – λίγο πριν τις τελευταίες μεγάλες συμφωνίες – η Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζονταν πρώτη σε παραγωγή ασφαλίστρων με 669 εκατ. ευρώ, η NN Hellas με 470 εκατ, η Eurolife FFH με 445 εκατ., η Interamerican με 391, η MetLife με 285 εκατ.

H πρώτη 10αδα έκλεινε με ERGO (244 εκατ), Generali (235 εκατ), Ευρωπαϊκή Πίστη (223 εκατ), AXA Ασφαλιστική (170 εκατ) και Allianz (155 εκατ.)

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι μεγάλες συμφωνίες δεν τελειώσαν. Σενάρια και φημολογίες που δεν τελεσφόρησαν εντέλει το προηγούμενο διάστημα, επανέρχονται στο προσκήνιο.

Τα βλέμματα για πολλούς στρέφονται σε μικρότερες εταιρείες ελληνικές – που πράγματι έχουν να επιδείξουν διαχρονικά θετική παρουσία – ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα μπορούν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού υπό το βάρος του αυστηρού εποπτικού πλαισίου (Solvency II, IFRS17) και τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Νομοτελειακά, το ενδιαφέρον στρέφεται και σε ενδεχόμενες συμφωνίες – εξαγορές σε επίπεδο Μεσιτών – Πρακτόρων, σε συνέχεια όλων των μεγάλων ανακατατάξεων στην αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Μελέτη για τη ραγδαία αύξηση των ζημιών στις εταιρείες από διακοπή επιχειρηματικής λειτουργίας

Όλο και συχνότερα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής απώλειας που προκαλεί η διακοπή της επιχειρηματικής

Νέο πλαίσιο συνεργασίας ασφαλιστικών και ιδιωτικών νοσοκομείων ζητά ο Γιάννης Καντώρος

Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, την εφαρμογή του μοντέλου 3G και τη διεύρυνση της πρόσβασης

Allianz: Εκπτώσεις έως 30% στην Carglass και επιστροφή ασφαλίστρων 7,5% μέσω του «Ασφαλιστικού Γονέα»

Προσφορές για υπηρεσίες και προϊόντα αυτοκινήτου προσφέρει έως τις 31 Οκτωβρίου η Allianz Ελλάδος στα μέλη του προγράμματος «Ασφαλιστικός Γονέας»

Generali: Άμεση επισκευή οχήματος μέσω του Speed On και πανελλαδικού δικτύου συνεργείων

Τη δυνατότητα άμεσης επισκευής του οχήματος μέσω πανελλαδικού δικτύου συνεργαζόμενων συνεργείων, με απευθείας πληρωμή των εξόδων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Μελέτη για τη ραγδαία αύξηση των ζημιών στις εταιρείες από διακοπή επιχειρηματικής λειτουργίας

Όλο και συχνότερα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής απώλειας που προκαλεί η διακοπή της επιχειρηματικής

Η νέα γενιά ασφαλιστικών συμβούλων: Ώρα να αλλάξουμε την εικόνα του επαγγέλματός μας

Η εικόνα του ανθρώπου που προσπαθεί απλώς να πουλήσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ανήκει σε μια άλλη εποχή.

NN Hellas: Για 8η χρονιά στην κορυφή των εργοδοτών

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η NN Hellas ανακοινώνει τη διάκρισή της ως Top Employer, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της προσήλωση

Στην Ιαπωνία οι κορυφαίοι της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην Ιαπωνία βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα η Εθνική Ασφαλιστική τιμώντας τους κορυφαίους της ασφαλιστές στα 135 ετών στην ιστορία των 135 ετών ζωής της.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Delphine Leroy αναλαμβάνει τη διοίκηση της γαλλικής αγοράς για την HDI Global από τον Ιανουάριο του 2027

Τη θέση της Managing Director France στην HDI Global αναλαμβάνει η Delphine Leroy από την 1η Ιανουαρίου 2027, διαδεχόμενη τον Jean-Marie Haquette

Δημήτρης Τσιόδρας προς Κομισιόν: Ζητά συγκεκριμένους στόχους για την καθαρή θέρμανση και πρόσβαση των ευρωπαϊκών παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία

Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ηλιοθερμικών τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα

Η EY Ελλάδος στο Wellbeingr Forum: Αναγκαία προϋπόθεση η επένδυση στους ανθρώπους για την εξέλιξη των οργανισμών

Η EY Ελλάδος συμμετείχε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ως Πλατινένιος Χορηγός στο 5ο Διεθνές Wellbeingr Forum, το οποίο διεξήχθη

Georg Winter, GrECo Group:  Το μήνυμα εμπιστοσύνης στον Γιώργο Ζαφειρίου και την ομάδα της GrECo Hellas

Την επαγγελματική εξειδίκευση και τη βαθιά γνώση της ελληνικής αγοράς, αλλά και την εμπιστοσύνη ως θεμέλιο μακροχρόνιων συνεργασιών, ξεχωρίζει ο CEO της GrECo Group

Allianz: Μελέτη για τη ραγδαία αύξηση των ζημιών στις εταιρείες από διακοπή επιχειρηματικής λειτουργίας

Όλο και συχνότερα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής απώλειας που προκαλεί η διακοπή της επιχειρηματικής