Μια δημιουργική και πρωτοπόρος προσωπικότητα στην ασφάλισης της υγείας

Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής των κλάδων ζωής και υγείας της Interamerican

Ο τομέας της υγείας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δημιουργήθηκε όψιμα, αλλά σύντομα κατέστη αναγκαίος, γιατί προσέφερε καλύψεις που συμπλήρωναν ουσιαστικά την κοινωνική ασφάλιση του δημόσιου συστήματος.

Η Interamerican άνοιξε το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας και, με το Medisystem κυρίως, ένα σύστημα υγείας μοναδικό για την ελληνική πραγματικότητα, εισήγαγε μια νέα αντίληψη για την ολοκληρωμένη ασφαλιστική αντιμετώπιση των αναγκών στην υγεία. Αυτό το μοντέλο, όπως κάθε μοντέλο άλλωστε, έχει το σχεδιαστή του. Πρόκειται για τον Γιώργο Βελιώτη, έναν άριστα καταρτισμένο και εξαιρετικά έμπειρο επιστήμονα, που έφερε στην Ελλάδα και στην Interamerican το πολύ σημαντικό απόσταγμα μιας σταδιοδρομίας υψηλού επιπέδου, έχοντας διασχίσει τρεις ηπείρους.

Ο κ. Βελιώτης εκπέμπει την απλότητα και τη γνησιότητα της Αφρικής, τον τεχνοκρατισμό και τον επαγγελματισμό της Αμερικής και την οριοθετημένη ευαισθησία της Ευρώπης, στοιχεία που γίνονται εμφανή στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί, αλλά, κυρίως, στο αποτέλεσμα του έργου του.

Ο Γιώργος Βελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική, ζώντας σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που ήταν δεμένο με την επιχειρηματικότητα, γεγονός που, όπως φάνηκε στην πράξη, επηρέασε το επαγγελματικό του μέλλον και κατηύθυνε τις επιλογές του. Ταυτόχρονα, ήταν δεμένος με την ελληνική παράδοση και τις ισχυρές καταβολές της συνεκτικής ελληνικής οικογένειας, στοιχεία που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα, την κουλτούρα και τη συμπεριφορά του, ενισχύοντας την ανθρωποκεντρική αντίληψή του ως ενεργού πολίτη και γιατρού.

Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα περιβάλλον πολύ καλά οργανωμένο. Όπως θεωρεί ο ίδιος, η οργάνωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ατομική και συλλογική ανάπτυξη. Σπούδασε αυτό που ήθελε, την ιατρική, στην Αφρική. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του κάνοντας MBA με διατριβή στα «Συστήματα Ολοκληρωμένης Υγείας», έναν τομέα που τότε βρισκόταν σε στάδιο δυναμικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Η μεταπτυχιακή εργασία του στον τομέα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν και η αρχή της καριέρας του, καθώς στη συνέχεια μετέβη στην Αμερική, απέκτησε εμπειρία σε ασφαλιστικές εταιρείες υγείας που ανέπτυσσαν δραστηριότητα στα ολοκληρωμένα συστήματα υγείας και γνώρισε στην πράξη τόσο τη χρησιμότητά τους για τους πολίτες όσο και την αξία τους για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που τα προσφέρουν.

Η επιστροφή του στην Αφρική συνοδεύτηκε και από το πρώτο επιχειρηματικό του άνοιγμα. Δημιούργησε τη δική του εταιρεία παροχής συμβουλών για τη δημιουργία συστημάτων ολοκληρωμένης υγείας, ενώ πολύ σύντομα προχώρησε στην ανάπτυξη κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας υγείας.

Τα θεμέλια είχαν μπει και ενώ ο Γιώργος Βελιώτης έκανε βήματα προόδου συνεχώς στον τομέα του, γύρω στο 1995 ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας στην Αφρική. Του ζητήθηκαν, και προσέφερε, τις ειδικές γνώσεις του για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, η επαγγελματική πορεία που είχε ξεκινήσει πήρε άλλη κατεύθυνση αιφνιδίως το 1997. Αιτία ήταν η πρόταση που δέχθηκε από την κορυφαία σε πρωτοποριακά ασφαλιστικά σχέδια εταιρεία, την Interamerican. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Ο κ. Βελιώτης ζούσε στη χώρα που γεννήθηκε, είχε δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, είχε στρώσει τη δουλειά του και γενικά όλα όσα τον περιστοίχιζαν εξελίσσονταν θετικά. 

Όμως, η πρόκληση ήταν σοβαρή. Το ελληνικό στοιχείο, που τον χαρακτήριζε έντονα, και παράλληλα οι ιδιάζουσες συνθήκες της Νοτίου Αφρικής τον έκαναν να το σκεφθεί πιο «ζεστά». Έτσι, πούλησε την επιχείρησή του και ήλθε στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με την Interamerican και ξεκίνησε να δομεί το σύστημα υγείας της εταιρείας. Μέσα από αρκετές δυσκολίες δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του το αποκλειστικό για την Interamerican, και μοναδικό για τη χώρα, ολοκληρωμένο σύστημα υγείας Medisystem, με τη γνωστή επιτυχημένη συνέχεια. Σήμερα, ως γενικός διευθυντής του κλάδου ζωής και υγείας της εταιρείας, ασχολείται καθημερινά με το Medisystem. Έχει συμμετάσχει παράλληλα σε projects υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Πολωνία, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, όπου η Eureko (μέτοχος της Interamerican) έχει αναπτύξει – ή προτίθεται να αναπτύξει – ανάλογη δραστηριότητα. 

Βέβαια, οι γνώσεις του και η συνεχής αναζήτησή του για την ανάπτυξη, τον έφεραν και στη θέση του προέδρου της EURAPCO Health Business Group, που είναι μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Eureko.
 
Παρά τις πολλές υποχρεώσεις που πλέον τον βαραίνουν, ο ίδιος εργάζεται και μελετά ακατάπαυστα, καθώς ναι μεν δεν ασκεί κλινική ιατρική, αλλά είναι και παραμένει γιατρός. «Μου είναι απαραίτητη η μελέτη τόσο για να αντεπεξέρχομαι με επάρκεια στη δουλειά μου – την άρτια λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας – όσο και για να ανταποκρίνομαι στην εσωτερική ανάγκη μου για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης», τονίζει ο ίδιος. 

Είναι σημαντικό ότι μέσα σε όλη τη δυναμική της επαγγελματικής δημιουργίας, ο Γιώργος Βελιώτης κρατά με σθένος τις αξίες και τις αρχές που πήρε από την οικογένειά του. Με τη γυναίκα του, που επίσης είναι γιατρός, αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους αποκλειστικά στα τέσσερα παιδιά τους, πιστεύοντας ότι από την οικογένεια ξεκινούν και σε αυτήν καταλήγουν όλες οι χαρές της ζωής. Στα περίπου 13 χρόνια που εργάζεται στην Ελλάδα, έχει αποκομίσει μια πολύτιμη εμπειρία, που τον ωθεί στο να υποστηρίζει ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να βρεθεί τρόπος – όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του κόσμου – για μια ουσιαστική συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα υγείας. Πιστεύει ότι έτσι θα καλυφθούν καλύτερα και οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας, κυρίως, όμως, θεωρεί ότι θα ωφεληθούν οι πολίτες, γι’ αυτό και επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες δεν είναι όσο θα έπρεπε ευνοϊκές.