Υγεία και ψηφιακός μετασχηματισμός: Τι λένε Γ. Καντώρος και Γ. Βελιώτης

του Βάιου Κρόκου

Μπορούν οι συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αποτελέσουν πυξίδα για το μέλλον; Ποιες είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να εστιάσουμε ώστε να είναι αποδοτικές και λειτουργικές όσον αφορά τον τομέα Υγείας; Τι ρόλο θα διαδραματίσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Σε χθεσινή συζήτηση, βρέθηκε στο επίκεντρο η βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας και η αναγκαιότητα ευρύτερων συμπράξεων όπως και η διαχείριση Υγειονομικών Κρίσεων, με αφορμή την πανδημία. Τι είπαν ο κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος INTERAMERICAN και ο κ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN και Πρόεδρος του EURAPCO Health Group:

Μιλώντας για τις συνεργασίες (ΣΔΙΤ) και την βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας ο κ. Καντώρος υπογράμμισε τα προβλήματα αναφορικά με το ύψος της χρηματοδότησης ή στο γεγονός του υψηλού κόστους των νέων θεραπειών. Σημείωσε, ωστόσο, δυο κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να υπολογίζονται για το μέλλον του συστήματος:

Αρχικά, το δημογραφικό προφίλ το οποίο χειροτερεύει τα επόμενα χρόνια στη χώρας, καθώς αυξάνονται ο αριθμός και οι ανάγκες για πολίτες 65 και πλέον χρόνων, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα.  Επίσης, υπενθυμίσε για το ζήτημα του “out of pocket payment”, που δημιουργεί ένα δυσανάλογο βάρος για το ελληνικό νοικοκυρίο: Οι δαπάνες προέρχονται από την τσέπη του πολίτη, δεν περνούν δηλαδή μέσα από κάποιο σύστημα Υγείας (δημόσιο ή ιδιωτικό).

Ανάγκη για συνεργασίες – έμφαση στην Πρωτοβάθμια 

Αναφορικά με τις συνεργασίες ο κ. Καντώρος έκανε λόγο για αρκετά βήματα που έλαβαν χώρα και εν μέσω πανδημίας, ωστόσο μπορούν να επιτευχθούν ακόμη περισσότερα. Εστίασε την προσοχή του στον τομέα της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τονίζοντας ότι μελλοντικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία τις χρόνιες παθήσεις, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των πολιτών στο μέλλον θα πρέπει να ζει, να είναι παραγωγικός και αποδοτικός έχοντας κάποια πάθηση.

Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ώστε να μην αντιμετωπίζονται όλα αυτά μόνο με την εισαγωγή σε ένα νοσοκομείο (που κοστίζει αρκετά), αλλά και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, οι αλλαγές στα συστήματα Υγείας χρειάζονται χρόνο, συνεννόηση και επενδύσεις και υπό αυτό το πρίσμα οι νέες τεχνολογίες έρχονται ως καταλύτης για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα.

Ευκαιρία η πανδημία

Η υγειονομική κρίση αναδεικνύει μια αλλαγή στην συμπεριφορά των καταναλωτών, κάνοντας λόγο για ψηφιακές λύσεις και στην Υγεία είτε με smartphones, και wearables. Τόνισε επίσης την ανάγκη για μια καλύτερη οργάνωση στις παροχές πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και διαγνωστικών εξετάσεων, κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν οι νέες τεχνολογίες, όπως τόνισε.

“Πάρα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν εκτός νοσοκομείου ακόμα και από το σπίτι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη”, σημείωσε ο κ. Καντώρος φέρνοντας ως παράδειγμα πρακτικές από την Ολλανδία με την χρήση των νέων τεχνολογιών.

Από την πλευρά του ο κ. Βελιώτης περιέγραψε την μεγάλη εικόνα εν μέσω COVID-19 σημειώνοντας πως πράγματι – ιδιαίτερα στο α’ κύμα της πανδημίας – η Ελλάδα τα έχει πάει καλά. Όπως είπε, ωστόσο, τα συστήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν ως επίκεντρο τα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα έχουμε μεγάλα νοσοκομεία, με λιγότερη εξειδίκευση και χαμηλή πρωτοβάθμια περίθαλωη

Οι ασθένειες και τα προβλήματα είναι πλέον διαφορετικά, γεγονός που απαιτεί ένα καινούργιο μοντέλο Υγείας η οποία θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί στοιχείο – “κλειδί” για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Βελιώτη.

Μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Interamerican στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τονίζοντας πως μετά την πανδημία αυξάνεται το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την παροχή εξ’ αποστάσεως υπηρεσιών που στο μέλλον θα μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά για πιο ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της Υγείας. Πέραν τούτου η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να μειώσει την γραφειοκρατία.

Αναφερόμενος, τέλος, στην τηλεϊατρική τόνισε πως οι σκανδιναβικές χώρες έχουν αναπτύξει τις πιο σύγχρονες λύσεις. Έθεσε, ωστόσο, το ζήτημα της ψυχικής υγείας – ως απόηχο και της πανδημίας – κάνοντας λόγο για νέα εργαλεία που μπορούν να συνεισφέρουν προς όφελος των πολιτών.

Κατά την χθεσινή συζήτηση που μετέδωσε το CNN Greece τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η διαχείριση Υγειονομικών Κρίσεων, η Ψηφιακή Τεχνολογία στην Πρωτοβάθμια Υγεία, η δυναμική αξία εφαρμογής της Τηλεματικής στην Υγεία. Συνομιλητές σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν επίσης οι: Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων, Παναγιώτης Μπαράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Philips Hellas S.A., Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO Deloitte Greece.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*