Ασφάλιση Περιουσίας: Η βάση για την προστασία των αγαθών μας από την AIG Greece

του Θανάση Πετρόπουλου, Head of Personal Insurance, AIG Europe SA, Greece Branch

Η ασφάλεια περιουσίας είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την τοπική αγορά, η αντίληψη ότι η ασφάλιση κοστίζει ακριβά αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία των ιδιοκτητών επιλέγουν να αναβάλουν ή να μην προχωρήσουν στην ασφάλεια των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες και η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική αστάθεια, δικαιολογούν εν μέρει την τάση των Ελλήνων να μην εντάσσουν την ασφάλεια περιουσίας στις προτεραιότητές τους. Η πραγματικότητα ωστόσο διαφέρει πολύ από τον μύθο που έχει δημιουργηθεί. 

Παράλληλα, η γενικότερη τάση των Ελλήνων να μη λειτουργούν προληπτικά συντελεί περαιτέρω στα χαμηλά ποσοστά των εν λόγω ασφαλίσεων.

 Αναμφισβήτητα, η περιουσία, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία, είτε για εξοχική, είτε για επαγγελματική στέγη, αποτελεί δημιούργημα των πολλών προσπαθειών που καταβάλλουν οι άνθρωποι για να την αποκτήσουν και βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένη σε διάφορους κινδύνους.

 Οι φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές ή άλλα φυσικά φαινόμενα, και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν είτε από τυχαίο γεγονός είτε από ανθρώπινο σφάλμα μπορούν να προκαλέσουν ζημίες ή και να καταστρέψουν από τη μια στιγμή στην άλλη την περιουσία, φέρνοντας τους ιδιοκτήτες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. 

Σύμμαχος στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών είναι η ασφάλεια περιουσίας, που έχει ως στόχο να προστατέψει την αξία των αγαθών και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τα έξοδα για την αποκατάστασή τους. 

Πρόκειται για μια ενίσχυση ζωτικής σημασίας, που δίνει σημαντική πνοή σε όσους έχουν υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί η περιουσία τους, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις και ένα σταθερό έδαφος για να δημιουργήσουν εκ νέου όλα όσα έχασαν. 

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά πακέτα ασφάλισης περιουσίας, εξαιρετικά προσιτά από οικονομικής άποψης, τα οποία εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες καλύψεις, έτσι ώστε να ασφαλίζουν με επάρκεια είτε τους ιδιώτες είτε τις επιχειρήσεις. Το αυτοκίνητο, η κατοικία, η επαγγελματική στέγη, το σκάφος, το ποδήλατο, αποτελούν περιουσιακά στοιχεία ιδιαίτερης αξίας, που χρήζουν ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ ταυτόχρονα η ασφάλιση κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή η φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος παραμένουν εξίσου σημαντικές. 

Το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση είναι η συνεργασία με μια εταιρεία ασφάλισης η οποία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ανάληψης κινδύνων με εξειδίκευση στη διαχείριση αξιώσεων, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συνεργάτες της. 

Στην AIG Greece, μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει και προσφέρει με συνέπεια ευέλικτα και ολοκληρωμένα προγράμματα με καινοτόμες καλύψεις και υπηρεσίες, ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να βρουν το κατάλληλο για αυτούς πρόγραμμα για την ασφάλεια των περιουσιακών τους στοιχείων και έναν έμπιστο συνεργάτη που θα μπορέσει να τους καθοδηγήσει και να τους προτείνει το καλύτερο για αυτούς ασφαλιστικό πρόγραμμα. 

Η παροχή εξατομικευμένων και προσαρμοσμένων καλύψεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της AIG Greece.

 Η διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί επιλογή που απευθύνεται σε οικονομικά ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες. Η διασφάλιση της περιουσίας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως οικονομικού υποβάθρου. 

Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα και το πόσο απαραίτητη είναι για καθέναν από εμάς η προσωπική μας περιουσία, καθώς είναι αποτέλεσμα μόχθου και σκληρής δουλειάς, όλοι εμείς στην AIG Greece δημιουργήσαμε και διαθέτουμε ολοκληρωμένα προγράμματα για να σας στηρίξουμε σε μια τόσο σημαντική απόφαση: να ασφαλίσετε την περιουσία σας. 

Τα έμπειρα στελέχη και οι συνεργάτες της AIG Greece βρίσκονται ανά πάσα στιγμή δίπλα σε όλους τους ασφαλισμένους για να τους παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, προτείνοντάς τους τα κατάλληλα προϊόντα και τις λύσεις που θα διασφαλίσουν σε αυτούς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα ξέγνοιαστες στιγμές ηρεμίας και ευημερίας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ AIG

ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ασφάλεια κατοικίας

Μικρό ή μεγάλο, καινούργιο ή παλαιότερο, ιδιόκτητο ή νοικιασμένο, το σπίτι μας είναι ο χώρος στον οποίο θέλουμε να νιώθουμε ηρεμία και ασφάλεια, να απολαμβάνουμε τις προσωπικές μας στιγμές, είτε μόνοι είτε με την οικογένειά μας. Παράλληλα, είναι και ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας, που αξίζει να προστατεύσουμε.

Τα προγράμματα

Η ΑΙG προσφέρει πρωτοποριακά προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, που παρέχουν ολοκληρωμένη και ουσιαστική κάλυψη της περιουσίας. Εστιάζει στα αποκλειστικά προνόμια, στις ξεκάθαρες διαδικασίες και στην αξιοπιστία σε περίπτωση ζημιάς. Μπορείτε να επιλέξετε τις καλύψεις που σας ταιριάζουν ανάμεσα σε κλοπή, νερά, φωτιά, σεισμό και άλλες, προστατεύοντας την περιουσία σας από την πιο απλή έως και την πιο απρόβλεπτη ζημιά.

Βασικά προγράμματα

  • Απλή
  • Διευρυμένη
  • Πλήρης
  • Συμφωνημένες Αξίες

Προαιρετικές καλύψεις

  • Σεισμός
  • Καθίζηση
  • Προσωπικό Ατύχημα
  • Γενική και Οικογενειακή Αστική Ευθύνη
  • Έργα Τέχνης (Κατά παντός κινδύνου)
  • Πακέτο Οικονομικών Απωλειών Ασφαλιζομένου
  • Τυχαία Υλική Ζημία (Κατά παντός κινδύνου)

https://www.aig.com.gr/content/dam/aig/emea/greece/documents/updatedbrochures/2017/kalypseis_katoikias.pdf

Οι εκπτώσεις

Α. Ισχύουν αποκλειστικά για τις βασικές καλύψεις των μόνιμων κατοικιών και λειτουργούν αθροιστικά. Δεν παρέχεται έκπτωση στα ασφάλιστρα σεισμού και πρόσθετων καλύψεων.

5%: Σε κατοικίες με ασφαλιζόμενο κεφάλαιο οικοδομής & περιεχομένου μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ.

10%: Σε κατοικίες με ασφαλιζόμενο κεφάλαιο οικοδομής & περιεχομένου μεγαλύτερο των 600.000 ευρώ.

5%: Σε κατοικίες που ασφαλίζονται με πλήρη κάλυψη ή συμφωνημένες και είναι εφοδιασμένες με σύστημα συναγερμού συνδεδεμένο με εταιρεία προστασίας.

Β. Ισχύουν για όλες τις καλύψεις κατοικιών

10%: Στις περιπτώσεις που η ασφάλεια κατοικίας συνδυάζεται µε την ασφάλιση άλλης κατοικίας, παρέχεται 10% έκπτωση στα ασφάλιστρα της κατοικίας.

10%: Στις περιπτώσεις που η ασφάλεια κατοικίας συνδυάζεται µε την ασφάλιση αυτοκινήτου, παρέχεται 10% έκπτωση στα ασφάλιστρα της κατοικίας.

20%: Στις περιπτώσεις που η ασφαλιζόμενη κατοικία είναι ενυπόθηκη, θα παρέχεται 20% έκπτωση στα ασφάλιστρα της κατοικίας.

Γ. Ισχύουν σε άλλα ασφαλιστικά προϊόντα

10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου: Στις περιπτώσεις που η ασφάλεια κατοικίας συνδυάζεται µε την ασφάλιση αυτοκινήτου, παρέχεται 10% έκπτωση στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου.

10% στα ασφάλιστρα σκάφους: Στις περιπτώσεις που η ασφάλεια κατοικίας συνδυάζεται µε την ασφάλιση σκάφους, παρέχεται 10%.

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφάλεια περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων

Χαρακτηριστικά

Η ανάγκη προστασίας των περιουσιακών στοιχείων αλλά και της λειτουργίας των επιχειρήσεων από παράγοντες εσωτερικούς (λειτουργία, συντήρηση ή έλλειψή της, είδος εργασιών κ.ά.) και/ή εξωτερικούς που μπορούν να προκαλέσουν ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία αλλά και να συντελέσουν στη διακοπή της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.

 Η ΑΙG διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ανάληψης κινδύνων, διακρίνεται για την εξειδικευμένη διαχείριση αξιώσεων –με ιδιαίτερη ευαισθησία και διακριτικότητα για τις εμπορικές σχέσεις–, χαρακτηρίζεται από την επιθυμία της να χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πελάτες της και κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην αγορά γενικών ασφαλειών.

Ασφάλεια κατά παντός κινδύνου

Με το ασφαλιστήριο «Κατά παντός κινδύνου» της AIG δεν κατονομάζονται οι καλύψεις, αλλά αναφέρονται ρητά μόνο οι εξαιρέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτονται όλα τα ζημιογόνα γεγονότα που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις, προσφέροντας ουσιαστική αποκατάσταση σε περίπτωση ζημίας από κάθε συνήθη κίνδυνο, αλλά ακόμη και από κίνδυνο που δεν έχει προβλεφθεί. Δυνατότητα ευρύτερης προστασίας από αυτήν που προσφέρει το συμβόλαιο κατονομαζόμενων κινδύνων προσφέρει η ασφάλιση με το συμβόλαιο «Κατά παντός κινδύνου» (“All Risks”).

Απευθύνεται σε:

  • Επιχειρήσεις που επιθυμούν να ασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ασφάλεια κατονομαζόμενων κινδύνων

Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατονομαζόμενων κινδύνων της AIG η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να «χτίσει» το δικό της ασφαλιστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανάγκες της, για την προστασία από υλικές ζημίες σε περιουσιακά της στοιχεία, αλλά και από την απώλεια κερδών.

Απευθύνεται σε:

  • Επιχειρήσεις που επιθυμούν να ασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Καλύψεις:

  • Πυρκαγιά από τυχαίο γεγονός
  • Πυρκαγιά από άμεση πτώση κεραυνού
  • Ζημίες από έκρηξη του λέβητα κεντρικής θέρμανσης ή θερμοσίφωνα και συσκευών υγραερίου ή φωταερίου
  • Πτώση αεροσκαφών και/ή αντικειμένων που πέφτουν από αυτά

Προσθήκες:

  • Αλλοίωση εμπορευμάτων σε ψυκτικούς θαλάμους
  • Αποκομιδή συντριμμάτων
  • Απώλεια ενοικίων συνεπεία ασφαλιζόμενου κινδύνου
  • Αστική ευθύνη έναντι τρίτων ή/και ιδιοκτήτη από καλυπτόμενο κίνδυνο
  • Καιρικά φαινόμενα (πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, βάρος χιονιού, χαλάζι, παγετό)
  • Διάρρηξη/διαρροή σωληνώσεων (ύδρευσης, θέρμανσης, πυρόσβεσης, κλιματισμού, αποχέτευσης)
  • Έξοδα δημόσιων αρχών, αποκατάστασης στοιχείων/αρχείων, επαγγελματιών
  • Έξοδα μεταστέγασης ή/και φύλαξης
  • Έξοδα πυρόσβεσης/κατάσβεσης

Προσθήκες:

  • Κλοπή, ζημίες από κλοπή, διάρρηξη χρηματοκιβωτίου, ληστεία ταμείου (hold up)
  • Ζημιές σε εξωτερικές πινακίδες
  • Θραύση υαλοπινάκων
  • Καθίζηση/κατολίσθηση
  • Τρομοκρατικές ενέργειες, κακόβουλες βλάβες, πολιτικές ταραχές, απεργίες, οχλαγωγίες
  • Καπνός
  • Κατά παντός κινδύνου ηλεκτρονικού εξοπλισμού
  • Μηχανικές βλάβες
  • Πρόσκρουση οχημάτων
  • Πυρκαγιά από δάσος
  • Σεισμός και/ή πυρκαγιά συνεπεία σεισμού
  • Υπερηχητικό κύμα

Ασφάλεια τρομοκρατικών ενεργειών

Ένα ακόμη πρωτοποριακό πρόγραμμα ασφάλισης της AIG, το οποίο δίνει λύση στην ασφαλιζόμενη επιχείρηση που αισθάνεται την ανάγκη της προστασίας από τρομοκρατικές ενέργειες.

Απευθύνεται σε:

  • Επιχειρήσεις που επιθυμούν να προστατευτούν από τρομοκρατικές ενέργειες

Καλύψεις:

  • Με ανεξάρτητο συμβόλαιο (χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχει στην εταιρεία μας σε ισχύ και το συμβόλαιο περιουσίας) και εξειδικευμένους όρους για καλύτερη προστασία από τον συγκεκριμένο κίνδυνο, καλύπτονται ζημίες στα περιουσιακά στοιχεία –υλικές ζημιές & απώλεια κερδών– της ασφαλιζόμενης επιχείρησης που θα προκληθούν από τρομοκρατικές ενέργειες.

Ασφάλεια κατά παντός κινδύνου ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελεί πλέον την κινητήρια δύναμη κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας. Δεν υπάρχει επιχείρηση που να μη στηρίζεται σε ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση των εργασιών. 

Λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων και προδιαγραφών του εξοπλισμού των επιχειρήσεων, απαιτήθηκε για την προστασία τους η δημιουργία της «Ασφάλισης κατά παντός κινδύνου ηλεκτρονικού εξοπλισμού», που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ασφάλιση των ηλεκτρονικών μηχανημάτων στη βιομηχανία, την πληροφορική, την ιατρική, τις τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Απευθύνεται σε:

  • Επιχειρήσεις που επιθυμούν να προστατέψουν τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό.

Η ασφάλιση κατά παντός κινδύνου ηλεκτρονικού εξοπλισμού της AIG μπορεί να επεκταθεί ώστε να καλύπτει:

  • τους εξωτερικούς φορείς πληροφοριών για τη φυσική τους αξία, αλλά και για το κόστος επανεγγραφής των αποθηκευμένων πληροφοριών και
  • το αυξημένο κόστος εργασίας (στο οποίο περιλαμβάνεται η δαπάνη ενοικίασης συστήματος Η/Υ μέχρι την επισκευή του ασφαλιζόμενου, ώστε να μη διακοπούν οι εργασίες της επιχείρησης).

Πλεονεκτήματα

Το συμβόλαιο αυτό παρέχει ένα πρακτικά απεριόριστο φάσμα καλύψεων, καθώς η ασφάλιση καλύπτει κάθε κίνδυνο, με συνέπεια να ενεργοποιείται για κάθε απρόβλεπτο και αιφνίδιο ζημιογόνο γεγονός, πλην των περιπτώσεων στις οποίες έχει προβλεφθεί ρητή εξαίρεση (η οποία αναγράφεται στο συμβόλαιο).

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι καλύπτονται, είτε με το βασικό πρόγραμμα είτε με επεκτάσεις του, ζημίες από:

  • Πυρκαγιά
  • Κεραυνό
  • Βραχυκύκλωμα
  • Καπνό
  • Αιθάλη
  • Έκρηξη
  • Σεισμό
  • Υγρασία
  • Νερό και καιρικά φαινόμενα
  • Θραύση
  • Κακό χειρισμό
  • Κλοπή κ.ά.

Το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην αξία αντικατάστασης του ασφαλιζόμενου εξοπλισμού, δηλαδή στην αξία νέου-καινούργιου εξοπλισμού ίδιων δυνατοτήτων και τύπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*