Στη Βουλή το ν/σ για την οδική ασφάλεια

«Θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές ταυτότητες και τις αντιπαραθέσεις μας, γιατί το να μη χάνονται ζωές στην άσφαλτο είναι ζήτημα εθνικό» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ζητώντας τη ψήφιση του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο του και αντιμετωπίζει την οδική ασφάλεια με ολιστικό τρόπο, εκσυγχρονίζοντας το πλαίσιο των δοκιμασιών για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, δημιουργεί ένα νέο μηχανισμό εξετάσεων, λαμβάνοντας μια ολοκληρωμένη μέριμνα σε όλη την διαδικασία.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Χρήστος Γιαννούλης, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, «λόγω του εκφυλισμού που συμβαίνει και στο περιεχόμενο και στην κοινοβουλευτική πρακτική». Σημείωσε πως «έχει και θετικές διατάξεις τις οποίες θα υπερψηφίσουμε», αλλά η καταψήφισή μας συνοδεύεται «από μία οδύνη παράκληση-πρόσκληση: σοβαρευτείτε!», εστιάζοντας την κριτική του για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Σχολιάζοντας την τροπολογία για τις δημόσιες συγκοινωνίες εστίασε στον ΟΣΕ και τα απαρχαιωμένα βαγόνια του. Σχετικά με το σχέδιο νόμου και την οδική ασφάλεια, είπε ότι ακολουθεί την κυβερνητική μανιέρα να έχουμε πληθώρα «τροπολογιών με μια μικρή γαρνιτούρα νομοσχεδίου». Όπως είπε, ο τίτλος του νομοσχεδίου «οδηγώντας με ασφάλεια και εκσυγχρονισμός του πλαισίου εκπαίδευσης» δεν ταιριάζει. Το χαρακτήρισε ασαφές, ενώ παρατήρησε πως όλες οι διατάξεις του καταλήγουν με το μοντέλο της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για την ψήφιση του σχεδίου νόμου ανάλογα με το κατά πόσο θα υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία του. Παρατήρησε πως το σχέδιο νόμου έχει επιμέρους θετικές ή λιγότερο επαρκείς διατάξεις, δεν έχει όμως εξαντλήσει τη δυνατότητα για τη θεσμοθέτηση ενός πιο ολοκληρωμένου και σύγχρονου πλαισίου, με ριζικές αλλαγές. «Εμείς καταθέσαμε στις συζητήσεις σειρά προτάσεων για να αποκτήσουμε ένα νομοσχέδιο που θα λειτουργήσει και θα εφαρμοστεί στην πράξη» είπε και μεταξύ άλλων εστίασε στην σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής, την επικαιροποίηση της θεωρητικής ύλης εξετάσεων και πρότεινε να καθιερωθεί και ο θεσμός του δόκιμου οδηγού.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου καθώς αποτελεί «μια ακόμα ευγενική προσφορά του κεφαλαίου και του κράτους του για να μας υπενθυμίσει πως στις σημερινές συνθήκες η οδική ασφάλεια γίνεται θυσία στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων». Τόνισε πως το σχέδιο νόμου «όχι μόνο δεν βελτιώνει, αλλά απεναντίας χειροτερεύει επικίνδυνα όλες τις πλευρές». Σχετικά με τις διατάξεις των εξετάσεων, είπε πως «δεν αγγίζετε το ζητούμενο, δεν παίρνετε μέτρα για να γκρεμίσετε τις γέφυρες πάνω στις οποίες κινείται και συντηρείται η διαφθορά και δεν λαμβάνετε υπόψη και τις προτάσεις των εργαζομένων». Επαναφέρετε, είπε, «με άλλη μορφή ένα θεσμικό πλαίσιο που τελικά είναι διάτρητο». Αντιτάχθηκε με την αύξηση ορίων ηλικίας για τους επαγγελματίες οδηγούς, ενώ για το δίπλωμα στους 17άρηδες είπε ότι αποτελεί έναν ακόμα εμπαιγμό στη νεολαία. Παράλληλα, μεταξύ άλλων ζήτησε επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό των μεταφορών με την κατάλληλη επιλογή μέσων μετακίνησης και ανάπτυξη ενός πυκνού δικτύου μαζικής μεταφοράς, κατάργηση της εμπορευματικής λειτουργίας των οδικών αξόνων, διασφάλιση φθηνών, ασφαλών και επαρκών αυτοκινήτων σε εργαζόμενους και τον λαό.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας,επέκρινε την κατάθεση μιας ακόμα «καταιγίδας» τροπολογιών σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε «έκτρωμα» την τροπολογία του υπουργείου Υγείας και σχολιάζοντας παράλληλα και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες για τους ανεμβολίαστους, είπε πως είναι «φασιστικά και αυταρχικά» και εντάσσονται στην ίδια αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σχετικά με το σχέδιο νόμου ανέφερε πως θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε λάθος και εστίασε στις ελλείψεις του οδικού δικτύου, των ποδηλατοδρόμων και των απαραίτητων υποδομών. Παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά, είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι τώρα έχουμε κάνει ελάχιστα ως χώρα.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου προανήγγελλε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, σημειώνονταςότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση διαχρονικά για να αντιμετωπιστούν τα τροχαία ατυχήματα ή καλύτερα, οι «τροχαίες δολοφονίες». Παρατήρησε πως το άμεσο μέτρο είναι ο έλεγχος, η αστυνόμευση. Μεσοπρόθεσμο μέτρο είναι οι υποδομές, οι δρόμοι και τα οχήματα και μακροχρόνιο μέτρο είναι η παιδεία, η δημιουργία οδικής κουλτούρας. Και στα τρία αυτά, είπε, βαθμολογείστε με το μηδέν. Εκτιμησε ότι στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι για την απόκτηση άδειας οδήγησης με το σημερινό σχέδιο νόμου. Ανέφερε ότι η διαφθορά δεν λύνεται με τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα και χαρακτήρισε το δικαίωμα των δεκαεπτάχρονων παιδιών να βγάζουν άδεια οδήγησης ως «ένα δώρο, ένα κερασάκι για να εξασφαλίσετε την εύνοιά τους γιατί θέλετε τις ψήφους τους».