SOS για το παγκόσμιο φαινόμενο καταθληπτικών και αγχωδών διαταραχών

Την αυξημένη επείγουσα ανάγκη για την ενίσχυση των συστημάτων ψυχικής υγείαςστις περισσότερες χώρες ανέδειξε η πανδημία Covid-19. Καταθλιπτικές και τις αγχώδεις διαταραχές εντάθηκαν με την υγειονομική κρίση.

Στις επιπτώσεις που επέφεραν οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές  σε διεθνές επίπεδο κατά το προηγούμενο έτος εστιάζει κλινική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet». Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος(Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική μελέτη.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων στην περίοδο 1η Ιανουαρίου 2020 έως και 29η Ιανουαρίου 2021. Οι μελέτες που αξιολογήθηκαν ανέφεραν την επικράτηση  των καταθληπτικών και αγχωδών διαταραχών και οι οποίες ήταν αντιπροσωπευτικές.

Στόχος των ερευνητών ήταν να αξιολογηθεί η αλλαγή στον  «επιπολασμό» της πανδημίας προ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Για τον σκοπό αυτό οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάποιους δείκτες όπως είναι η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησηςτων ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2. Επίσης, εκτιμήθηκαν χαρακτηριστικά όπως είναι η ηλικία, το φύλο και η τοποθεσία

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*