H EBRD μπαίνει στη Euroins με 30 εκατ. ευρώ, ενισχύονται οι δραστηριότητες και στην Ελλάδα

Στην απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στον ασφαλιστικό όμιλο Euroins προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο πλαίσιο σχετικής ΑΜΚ που θα θωρακίσει περαιτέρω τον όμιλο, θα ενισχύσει την εταιρική διακυβέρνηση, προωθώντας την ψηφιοποίηση και τα νέα προϊόντα του ομίλου.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Euroins στην οποία η EBRD θα καταβάλει 30 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα την αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει η μητρική της εταιρεία Еurohold με κεφάλαια 12 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της ΑΜΚ να διαμορφώνεται στα 42 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, τα παραπάνω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και ενίσχυση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα εντός του ομίλου, του Euroins Romania Asigurare Reasigurare. Η χρηματοδότηση θα στηρίξει επίσης τις δραστηριότητες και την ανάπτυξη του ομίλου στην Γεωργία, την Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Επικεφαλής του υποκαταστήματος εδώ κ. Evgeny Svetoslavov Ignatov δήλωσε σχετικά: «Η στρατηγικής σημασίας συμμαχία του Ομίλου EIG με την EBRD θα σημάνει, εν πολλοίς, την απαρχή της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και στην Ελλάδα. Η Euroins Ελλάδος αναπτύσσοντας νέα ασφαλιστικά προϊόντα καθώς και επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό και νέες τεχνολογίες επιτυγχάνει να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους ασφαλισμένους. Καθημερινά είμαστε κοντά στον ασφαλισμένο και τις ανάγκες του.»

Τι δηλώνει η διοίκηση για τη συμφωνία με την EBRD

Η Anca Ioana Ionescu, διευθύντρια της EBRD για την Βουλγαρία, δήλωσε: «Αυτή η επένδυση της EBRD θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση του ασφαλιστικού κλάδου, παρέχοντας παράλληλα ανακούφιση στους πελάτες, τις ρυθμιστικές αρχές και τους προμηθευτές».

Ο Mark Davis, Regional Director της EBRD για τη Ρουμανία και την Βουλγαρία, πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Euroins για να επεκτείνουμε την υψηλής ποιότητας, προηγμένη και αξιόπιστη ασφάλιση στην Ρουμανία και σε ολόκληρη την περιοχή. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε παράλληλα με τη Ρουμανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (ASF) σε μια διαδικασία άμεσου διακανονισμού προς όφελος των καταναλωτών και του ασφαλιστικού κλάδου συνολικά στη Ρουμανία».

Η EBRD συνεργάζεται με την ASF για την ανάπτυξη νέων κανονισμών για την διαχείριση αξιώσεων από τροχαία ατυχήματα. Στόχος της είναι να συμβάλει στην δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των workshops και των ασφαλιστικών εταιρειών, ενισχύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παγκόσμιων ασφαλιστικών και προσελκύοντας κεφάλαια στον κλάδο.

Ο Kiril Boshov, γενικός διευθυντής της EIG και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Еurohold, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την EBRD, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως μέτοχο της EIG. Η συμμετοχή της Τράπεζας θα ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις φερεγγυότητας του Ομίλου και θα υποστηρίξει την ανάπτυξή του σε αγορές στις οποίες τόσο η EIG όσο και η EBRD έχουν εστιάσει. Η επένδυση έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την μεγαλύτερη εταιρεία της EIG- την Euroins Ρουμανίας. Σηματοδοτεί ένα στρατηγικό ορόσημο για την κεφαλαιοποίηση της ρουμάνικης θυγατρικής μας στην οποία η EIG έχει επενδύσει πάνω από 300 εκ. RON τους τελευταίους 12 μήνες. Έτσι, η Euroins Ρουμανίας θα είναι μια καλά κεφαλαιοποιημένη, καινοτόμα, προσανατολισμένη στον πελάτη και διαφοροποιημένη ασφαλιστική εταιρεία στην απαιτητική τοπική αγορά».

Η μεγάλη εικόνα

Η EBRD είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Βουλγαρία, όπου επικεντρώνεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας, στην χρηματοδότηση σύγχρονων, βιώσιμων υποδομών και στην ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών προϊόντων και capital markets, με δεδομένο το σχέδιο της χώρας να υιοθετήσει το ευρώ.

Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από €4 δις στην οικονομία της Βουλγαρίας μέσω περίπου 270 projects.

Πρόσφατα, η EBRD συγχρηματοδότησε την εξαγορά από την Еurohold των επιχειρήσεων του ομίλου CEZ στην Βουλγαρία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*