Χρήστος Κώνστας

ΔΕΗ: Οι πρώτες αντιδράσεις των βραχυπρόθεσμων επενδυτών είναι προσωρινές. Η αλλαγή κατηγορίας, μόνιμη

Πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΗ δεν είχε λεφτά στο ταμείο της ούτε για να καταβάλει μισθούς. Σήμερα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

Το αρχικό σχέδιο της νέας διοίκησης υλοποιείται με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Πρώτα τακτοποιήθηκαν τα προβλήματα στο ταμείο.

  • Με ορθολογικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης, με τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, με έκδοση ομολογιακών δανείων αφού πρώτα είχε εξυγιανθεί ο ισολογισμός.
  • Μετά πουλήθηκε η μειοψηφική συμμετοχή στον ΔΕΔΔΗΕ στο κολοσσιαίο (για τα μεγέθη της ΔΕΗ) ποσό των 2,116 δισ Ευρώ. Από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗE το ταμείο της ΔΕΗ ενισχύεται με  1,312 δισ.€. Τα υπόλοιπα 804 εκατ.€ καλύπτουν μέρος του καθαρού δανεισμού του Διαχειριστή.

Μετά την τακτοποίηση των οικονομικών έρχεται το αναπτυξιακό σχέδιο.

Στόχος είναι μέχρι το 2026 η ΔΕΗ να αξίζει 4-5 φορές περισσότερο απ’ όσο αποτιμάται σήμερα στο Χρηματιστήριο. Δεν είναι αφηρημένη ιδέα το σχέδιο.

  • Θα επενδυθούν 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, σε νέου τύπου επενδύσεις (greenfield investments) με σκοπό να αποκτήσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 9,1 GW.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέχρι το 2026, προβλέπει να έχουν προστεθεί νέες μονάδες συνολικής ισχύος 9,3 GW (μαζί με τα υδροηλεκτρικά), που αντιστοιχούν σε μία αύξηση +50%. Αυτό το εθνικό σχέδιο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη ΔΕΗ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*