Τι μηνύματα έστειλαν από το Νταβός ΑΧΑ και Lloyd’s

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Kορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας όπως οι επικεφαλής των ΑΧΑ και  Lloyd’s,  Thomas Buberl και  Inga Beale, έδωσαν και φέτος το παρόν στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του κ. Buberl ότι ιδιοκτησίες κάτω από την επιφάνεια της γης στη Νέα Υόρκη ή την Βομβάη δεν θα είναι πλέον ασφαλίσιμες την επόμενη δεκαετία εάν δεν ανασχεθεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής: “Πλησιάζοντας προς το 2030, μπορούμε να πούμε ότι σε ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3-4 βαθμούς, πολλά πράγματα δεν θα είναι ασφαλίσμα πλέον”, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου ΑΧΑ. “Ενα υπόγειο κατάστημα στη Νέα Υόρκη ή την Βομβάη δεν θα μπορεί πλέον να ασφαλιστεί”.

Πραγματικά, η κλιματική αλλαγή και η συνεπακόλουθη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται να οδηγήσουν σε άλμα των αιτήσεων για αποζημίωση, σε σημείο όπου σε ορισμένες περιοχές, κάποια περιουσιακά στοιχεία θα θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνα για να ασφαλιστούν: Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών (από τους τυφώνες στον Ατλαντικό Ωκεανό έως τις δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια) αυξήθηκε πέρυσι. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, οι παράκτιες πόλεις θα είναι πολύ πιο ευάλωτες σε πλημμύρες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία (με λιγότερους ρύπους που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου), η ΑΧΑ έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις τοποθετήσεις σε εταιρείες που έχουν μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα και θα σταματήσει να ασφαλίζει λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Buberl, οι αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στις δραστηριότητες της ΑΧΑ ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια οφέλη από τις επενδύσεις στον κλάδο ορυκτών καυσίμων.

Lloyd’s of London

Την ίδια στιγμή, η  Inga Beale, διευθύνουσα σύμβουλος των Lloyd’s of London, αποκάλυψε ότι η παλαιότερη ασφαλιστική αγορά του κόσμου καταγράφει τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες της Ασίας, όπου η οικονομική ανάπτυξη πυροδοτεί ζήτηση για ασφαλιστικές υπηρεσίες από τα 4 δισεκατομμύρια άτομα που διαβιούν στην περιοχή.

“Υπάρχουν απίθανες ευκαιρίες στην Ασία”, σημείωσε η Inga Beale σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. Η κ.  Beale ανέλαβε τα ηνία των Lloyd’s το 2014 και πρωταγωνίστησε στην επέκτασή τους στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας. Εχει επίσης χαράξει τον οδικό χάρτη για το Brexit, με την αγορά να ανακοινώνει τον περασμένο Μάρτιο ότι θα εγκαταστήσει την έδρα της για την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η κ. Beale σημείωσε επίσης ότι η cyber ασφάλεια βρίσκεται στην ατζέντα όλων σχεδόν των  CEO, διαβεβαίωσε ότι οι Lloyd’s είναι έτοιμοι να προσφέρουν πλήρη γκάμα λύσεων για τους πελάτες τους για να αντιμετωπίσουν το Brexit  από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ έκανε λόγο για περαιτέρω κινήσεις συγκέντρωσης στην ασφαλιστιή αγορά, παρότι υπάρχουν πολλές νεοφυείς εταιρείες “στις παρυφές” που αποτελούν φορείς καινοτομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*