Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Allied World από τη Fairfax

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η εξαγορά της εδρεύουσας στην Ελβετία Allied World Assurance από την καναδική Fairfax Financial Holdings (μητρικού ομίλου της ERB Eurolife), ένα deal αξίας 4,9 δισ. δολαρίων, το οποίο συνιστά τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα εξαγορά της Fairfax και την «πιο σημαντική», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Prem Watsa.

H Allied World θα απορροφηθεί από την ελβετική θυγατρική της Fairfax, τη Fairfax Switzerland, η οποία θα μετονομαστεί σε Allied World Assurance Company Holdings, GmbH. Στη συνέχεια, προβλέπεται η διακοπή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Allied World στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

H Allied World, που διευθύνεται από τον Scott Carmilani από την ίδρυσή της το 2001, έχει «εκπληκτικές επιδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», με συνδυασμένο δείκτη 90,7% από την ίδρυσή της και μέση ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12%, σημείωσε ο κ. Watsa. Η εταιρεία έχει ετήσια εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους  3,1 δισ. δολαρίων και σημαντική παρουσία στους μεγάλους μεσίτες όπως η Marsh, η Αon και η Willis. Ο κ. Watsa επιβεβαίωσε ότι η διευθυντική ομάδα της Allied World υπό τον κ.  Carmilani θα παραμείνει ως έχει, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης των θυγατρικών της Fairfax. «Δεν επιδιώκουμε μεγάλες συνέργειες στο μέτωπο του κόστους, όπως άλλες εταιρείες όταν προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτή είναι η ομορφιά της προσέγγισης της Fairfax:  Δεν υπάρχει ρίσκο εκτέλεσης, ούτε διαταραχή στη λειτουργία της επιχείρησης… Η Allied World θα συνεχίσει να οικοδομείται με βάση το όραμα του Scott.»

Μεταξύ των πιο πρόσφατων deals της Fairfax συμπεριλαμβάνονται η εξαγορά της μονάδας της Zurich Insurance στη Νότιο Αφρική (που μετονομάστηκε σε Bryte Insurance), η εξαγορά των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της ΑΙG στην Αργεντινή, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ουρουγουάη, τη Βενεζουέλα και την Τουρκία, η εξαγορά επιλεγμένων assets και δικαιωμάτων ανανέωσης της AIG Europe στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, η εξαγορά του 80% της ασφαλιστικής εταιρίας της Ινδονησίας PT AMAG και πιο πρόσφατα η εξαγορά της ασφαλιστικής από τη Νέα Ζηλανδία Tower Ltd, που σύμφωνα με τον κ. Watsa θα ενισχύσει το προφίλ της Fairfax στη Νέα Ζηλανδία και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του κ. Watsa στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών η Fairfax αύξησε τη μετοχική της  θέση στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia Properties, αγοράζοντας μέρος του πακέτου 20% που διέθεσε η Eurobank.  Η  «ψήφος εμπιστοσύνης» της Fairfax στη  χώρα μας επεκτείνεται και σε άλλες σημαντικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Μυτιληναίος και η Praktiker Hellas. Όταν ο κ. Watsa επισκέφτηκε την Ελλάδα, στα τέλη Μαΐου, επιβεβαίωσε την ικανοποίησή του για την επένδυση στη Eurolife και την εμπιστοσύνη του στη διοικητική της ομάδα υπό τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στα στοιχεία της ελληνικής αγοράς που την καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*