Θ. Μητράκος/ΤτΕ: Η Ασφαλιστική αγορά επέδειξε ωριμότητα, να μην υπάρξει εφησυχασμός

του Βάϊου Κρόκου

Τις προσπάθειες και τα θετικά βήματα που συντελέσθηκαν στην ασφαλιστική αγορά, με ωριμότητα και συνέπεια, εξήρε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μ. Μητράκος στο 10th Insurance Conference της Ethos Media.

«Έχουν γίνει υπό το νέο πλαίσιο εξαιρετικά σημαντικά βήματα: Διαρκή εκπαίδευση, βελτίωση στο πλαίσιο της κεφαλαιακής επάρκειας, νέοι κανόνες, εταιρική διακυβέρνηση, δημοσιοποιημένα για πρώτη φορά  όλα όσα επιτάσσει το νέο πλαίσιο SOLVENCY II. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στο καταναλωτικό κοινό να αξιολογήσει και να επιλέξει.», επεσήμανε ο κ. Μητράκος.

Από τη άλλη πλευρά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, όπως εξήγησε, εν μέσω εγχώριων και διεθνών προκλήσεων.

Η συνεργασία πάντως με την ΤτΕ είναι στενή και συνεχής καθώς υπήρξαν πολυάριθμες συναντήσεις του επόπτη με τις εταιρείες για όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Μητράκος αναφέρθηκε επίσης στους υψηλούς δείκτες SCR και MCR που εμφάνισαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, στα τεστ προσομοίωσης (stress tests) τα οποία είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα για τις 8 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν.

Τι γίνεται με τα ακίνητα;

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προσοχή, για τα ακίνητα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιαίτερα για τα ακίνητα μεγάλης αξίας. «Αμφίβολη η αξία για μη μεταβιβάσιμο ακίνητο» είπε ο κ. Μητράκος και κάλεσε τις εταιρείες να αξιολογήσουν τα ακίνητά τους στο χαρτοφυλάκιο.

Επαγγελματικά Ταμεία

Ο κ. Μητράκος επεσήμανε τις ανάγκες για ισχυρά Επαγγελματικά Ταμεία, τις αλλαγές στο σύστημα υγείας και τις ανάγκες για συμπληρωματικές ασφαλίσεις σε συντάξεις και υγεία, τις καλύψεις στις φυσικές καταστροφές και βέβαια στη διαδικασία για την κάλυψη των ανασφάλιστων οχημάτων και τόνισε την ανάγκη για επανεκπαίδευση και πιστοποίηση των διαμεσολαβητών.

Τέλος, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, ως αισιόδοξο μήνυμα η ελληνική οικονομία περνά σε άλλη φάση βασικά πρόσφατα χαρακτηριστικά: δημοσιονομικό έλλειμμα, εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών, πρόσφατη συμφωνία, θετικούς δείκτες σε βιομηχανική παραγωγή, τουρισμό ακόμα και λιανεμπόριο. Άρα με σύμμαχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η ασφαλιστική αγορά μπορεί να καλύψει το gap με την ευρωπαϊκή αγορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*