Είναι άκρως ανταγωνιστική η ασφαλιστική αγορά

του Νίκου Σακελλαρίου

Ο τίτλος του κειμένου δεν έχει ερωτηματικά. Είναι πλήρως καταφατικός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι άκρως ανταγωνιστική και πρότυπο και για άλλους κλάδους. Μπορεί να υπάρχουν οι leaders και τα underdogs αλλά όλοι παλεύουν σκληρά σε κάθε τομέα για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους και να τα αυξήσουν, να έχουν υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα και να προωθούν νέα προϊόντα.

Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους είτε είναι μεγάλες ξένες πολυεθνικές είτε μικρές ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο η κάθε εταιρεία στον τομέα της προσπαθεί σκληρά για να διατηρήσει το status της και να αυξήσει μερίδια.

Οι ξένοι “γίγαντες” βρίσκονται πολλές φορές στη θέση του άμεσου ανταγωνισμού με μικρότερες ελληνικές εταιρείες και χάνουν και συμβόλαια.

Οι ελληνικές εταιρείες μπορεί να παλεύουν να κρατήσουν πελάτες και συνεργάτες αλλά καταφέρνουν οι περισσότερες να έχουν και κέρδη και υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα , γεγονός που σημαίνει ότι κάτι κάνουν καλά.

Το γεγονός επίσης ότι το τελευταίο διάστημα , ελληνικές εταιρείες που ήταν χαμένες στην ανωνυμία τους παλαιότερα έχουν βγει δυναμική μπροστά τόσο επικοινωνιακά όσο και με νέα προϊόντα , προκαλεί έκπληξη. Κανείς δεν κερδίζει «με τη φανέλα». Όλοι πρέπει «να ιδρώσουν στο γήπεδο»

Το γεγονός ότι αρκετές ελληνικές εταιρείες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας (SCR) δείχνει ότι κάνουν καλό underwriting στις ζημιές που αναλαμβάνουν. Μία ιδιαίτερη κίνηση που προκαλεί θαυμασμό στους ξένους επισκέπτες όταν έρχονται στην Ελλάδα.

Σκεφτείτε μόνο τι κινδύνους αντιμετωπίζει μία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και τι κινδύνους μία βρετανική, γαλλική, ιταλική , γερμανική ή βελγική. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά (ελληνικές εταιρείες και ξένα υποκαταστήματα στην Ελλάδα) είναι ιδιαίτερα ικανή. Το ίδιο και ακόμη περισσότερο αξίζει η ελληνική Διαμεσολάβηση που καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στον καθημερινό «πόλεμο».

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ικανά στελέχη σε κάθε επίπεδο. Αξίζουν το χειροκρότημά σας και την εμπιστοσύνη μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*