Ο σεισμός στην Ιταλία και το ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης των Ιταλών

 της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το οικονομικό κόστος του μεγάλου σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή Ούμπρια της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα σκοτώνοντας τουλάχιστον 250 ανθρώπους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 11 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς. Ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές  εταιρείες, ωστόσο, θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, και τούτο διότι το ποσοστό διείσδυσης των γενικών ασφαλειών στην Ιταλία είναι από τα μικρότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών της Δύσης. 

Οπως προκύπτει από στοιχεία της ελβετικής αντασφαλιστικής Swiss Re, οι ασφαλιστικές υπηρεσίες στην Ιταλία ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχονται στο 1,9%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία διαμορφώνεται στο  3,3%, στη Γερμανία στο 3,4% και στην Ολλανδία στο 8,1% του ΑΕΠ, βάσει άλλων στοιχείων που επικαλείται η  PricewaterhouseCoopers. 

“Είναι πραγματικά τραγικό που οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ιταλία δεν είναι ασφαλισμένοι, παρόλο που ήταν γνωστό τοις πάσι ότι η πληγείσα περιοχή ήταν σεισμογενής”, σχολιάζει ο Stefan Schuermann, αναλυτής της Vontobel Securities AG. Ο ίδιος προσθέτει ότι μόλις το 2% των οικονομικών ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό του 2009 στην περιοχή Αμπρούτσο της Ιταλίας (όπου δόνηση επίσης 6,2  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 308 ατόμων)  ήταν καλυμμένο ασφαλιστικά. 

Η Ιταλία θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εντός 12 εβδομάδων από το καταστροφικό συμβάν. Η εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων Aon Benfield εκτιμά το ύψος των οικονομικών ζημιών στα 11 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Kinetic Analysis κάνει λόγο για ζημίες τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων. 

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας Assicurazioni Generali καθώς και η γερμανική  Allianz αναμένουν ότι οι αριθμός των αιτήσεων για αποζημιώσεις θα είναι περιορισμένος, καθώς τα περισσότερα από τα σπίτια στα χωριά που επλήγησαν δεν ήταν ασφαλισμένα έναντι του κινδύνου καταστροφής από σεισμό. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*