Τα σχόλια του Συνδέσμου των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών στην πρόταση της Κομισιόν για Πράξη Διακυβέρνησης Δεδομένων
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Θετικά αντιμετωπίζει η Insurance Europe την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση μιας Οδηγίας για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (Data Governance Act), όπως προκύπτει από τα σχόλια τους συνδέσμου στη σχετική δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Insurance Europe, το λόμπι των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ διάκειται θετικά –επί της αρχής- έναντι του στόχου για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων, όπου τα δεδομένα από δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και δικαιοσύνη για το κοινό καλό.
Ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση των κινδύνων, βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας και ευχερέστερο εντοπισμό των κρουσμάτων απάτης. Όσο περισσότερα δεδομένα είναι διαθέσιμα, τόσο καλύτερα θα είναι τα αναλυτικά μοντέλα και οι ψηφιακές λύσεις που αναπτύσσει ο κλάδος.
Η Insurance Europe καλωσορίζει επίσης την παραδοχή της Κομισιόν ότι η θέσπιση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων για κάθε κλάδο (π.χ. κλάδος υγείας, αυτοκίνητα), μπορεί να συμπληρώσει και να διευρύνει το ευρύτερο πλαίσιο για τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, η ασφαλιστική βιομηχανία στηρίζει την γενική προσέγγιση που περιγράφεται στην στρατηγική της Κομισιόν, η οποία αναγνωρίζει ότι «κλαδικές» νομοθετικές ρυθμίσεις για τον διαμοιρασμό δεδομένων πρέπει να εισαχθούν μόνο εκεί που έχουν εντοπιστεί αστοχίες των αγορών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των συνθηκών για συγκέντρωση δεδομένων (data collaboration) και συνεργασίες (data partnerships).
Θα έπρεπε να υπάρχει επίσης μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με την φύση των υπηρεσιών διαμοιρασμού δεδομένων που εμπίπτουν εντός του πεδίου του προτεινόμενου Κανονισμού. Αν και οι προτάσεις της Κομισιόν παρέχουν κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις επί του θέματος, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων.
Οι προτεινόμενοι κανόνες θα πρέπει να σχεδιαστούν κατά τρόπο που να είναι πλήρως συμβατός με όλες τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων και που να διασφαλίζει ότι τα «υποκείμενα» των δεδομένων θα έχουν πλήρη έλεγχο στα δεδομένα τους και θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ διαφορετικών παρόχων.