back to top
6.1 C
Athens
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2025

Το ποσοστό ασφαλίστρων 2,5% επί του ΑΕΠ, να πάψει να είναι το “ασφαλιστικό ανέκδοτο” το 2025

 

Του Νίκου Σακελλαρίου 

- Advertisement -

Το  2025 θα ολοκληρωθεί με την συνολική παραγωγή να ξεπερνά και πάλι (μετά το 2023) τα 5 δις. ευρώ και με μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 8-10% κατ’ εκτίμηση. Θεωρητικά είναι μία πρόγευση ενόψει των σημαντικών εξελίξεων του 2025, όταν περιμένουν μία σημαντική αύξηση παραγωγής λόγω των νέων μέτρων. 

Πλέον με το φορολογικό νομοσχέδιο που περιείχε και τις νέες συνθήκες ασφάλισης κατά φυσικών καταστροφών να έχει ψηφιστεί από την Βουλή (μόλις προχθές), η ασφαλιστική αγορά ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη για το 2025.  Εάν το 2023 η παραγωγή έφτασε στα 5,3 δις. ευρώ περίπου, φέτος θα κυμανθεί λίγο υψηλότερα βάσει των προβολών του 9μηνου.  

- Advertisement -

Η πρόκληση για το 2025, θα είναι η παραγωγή να φτάσει στο 3% επί του ΑΕΠ, δηλαδή να ξεπεράσει τα 6 δις. ευρώ. Η υπόθεση αυτή γίνεται με την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα έναντι φυσικών καταστροφών  επί ακινήτων, αυτοκινήτων και επιχειρήσεων θα δώσουν μία νέα αύξηση στην παραγωγή.  Ήδη οι ασφαλιστικές ξεκινούν τα business plans  της επόμενης διετίας με δεδομένο ότι θα υπάρξει τουλάχιστον 10% αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το 2024 , μικρές αποκλίσεις στις αγορές ομολόγων από τα τρέχοντα επίπεδα και ρυθμοί παραγωγής όπως λένε οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης και ο ΟΟΣΑ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ στο 9μηνο 2024, η παραγωγή έφτασε στα 4,193 δις. ευρώ και με άνοδο σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Ωστόσο εάν ληφθεί υπόψιν ότι οι τιμολογιακές αυξήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υγείας) ξεπέρασαν το 10%, η πραγματική αύξηση παραγωγής είναι μικρότερη.

To bancassurance και οι επενδύσεις 

Η αγορά σε επίπεδο εργασιών έχει φτάσει στα υψηλά 15ετίας και μπορει υπό συνθήκες να αγγίξει τα υψηλά 20ετίας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι ο κλάδος των unit linked που κινείται ταυτόχρονα με τις τραπεζο-ασφαλίσεις και τα τραπεζικά προιόντα, έχει επιστρέψει σε σημαντική αύξηση εργασιών.  Πλέον τα δίκτυα διανομής στις μεγάλες εταιρείες είναι ισορροπημένα με κάποιες εταιρείες να κερδίζουν περισσότερο από το bancassurance (πχ ΝΝ, Eurolife) και κάποιες από τα agency και τους aggregators (πλατφόρμες). 

Οι τράπεζες με την σειρά τους και όπως δηλώνουν σε όλους είναι αποφασισμένες να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ασφαλίσεις. 

Να σημειωθεί ότι η διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, κα Bρεττού επεσήμανε ότι συζητά με ασφαλιστική εταιρεία για συνεργασία και ότι θα αναπτύξει τις σχέσεις της τράπεζας με όλες τις ασφαλιστικές μέσω της μεσιτικής της.  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Προϋπολογισμός 2026 – Επιταχυντής οικονομικής ευμάρειας οι επενδύσεις

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή - 4 άξονες ανθεκτικότητας στην εισηγητική έκθεση

Ο «αόρατος εχθρός» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και των διαμεσολαβητών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν είναι μια εξωτερική κρίση, αλλά η αδράνεια απέναντι στις αλλαγές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

The Cyber Boardroom Strategy: Η Νέα Στρατηγική Επιταγή για την Ψηφιακή Ηγεσία

Η καθολική εξάρτηση από την τεχνολογία μετατρέπει την κυβερνοασφάλεια από ζήτημα του τμήματος IT σε επιχειρηματικό στρατηγικό κίνδυνο

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Safe Deal: Ένα επιτραπέζιο δώρο με αξία ζωής!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και φρέσκα εγχειρήματα της χρονιάς, με την υπογραφή της Στέλλας Ζουλινάκη, επικεφαλής της Feel Safe Insurance Agents

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΓΕΜΗ: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

The Cyber Boardroom Strategy: Η Νέα Στρατηγική Επιταγή για την Ψηφιακή Ηγεσία

Η καθολική εξάρτηση από την τεχνολογία μετατρέπει την κυβερνοασφάλεια από ζήτημα του τμήματος IT σε επιχειρηματικό στρατηγικό κίνδυνο

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Safe Deal: Ένα επιτραπέζιο δώρο με αξία ζωής!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και φρέσκα εγχειρήματα της χρονιάς, με την υπογραφή της Στέλλας Ζουλινάκη, επικεφαλής της Feel Safe Insurance Agents