back to top
17 C
Athens
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025

Το καλό και το …καλύτερο

Toυ Ι. Βοτσαρίδη

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εμφανίζεται με κύριο πρόσημο τη Σταθερότητα, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ασταθές και αβέβαιο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα, το θολό τοπίο στη Συρία, οι πολιτικές αναταράξεις στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία), αλλά και η βασανιστική αναμονή για τον αστάθμητο παράγοντα Τραμπ και τις αποφάσεις του για τους νέους δασμούς, την παραμονή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ.λπ. διαγράφουν ένα πολύ ανησυχητικό σκηνικό για τη Γηραιά Ήπειρο στην αρχή της νέας αυτής χρονιάς. Ναι, η χώρα μας φέρεται να κινείται σε ένα πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας, τουλάχιστον όσον αφορά τους Δημοσιονομικούς δείκτες. Οι ρυθμοί Ανάπτυξης είναι πολύ υψηλότεροι του Μέσου Όρου της Ευρωζώνης, η Οικονομία παράγει σημαντικά πλεονάσματα, οι δείκτες Ανεργίας διαρκώς μειώνονται, το Χρέος εξυπηρετείται κανονικά και σε μια 3ετία θα πλησιάσει τα όρια της συμβατικής «κανονικότητας». 

- Advertisement -

Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σταθερή βελτίωση στις βαθμολογίες οικονομικού κλίματος, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μακροπρόθεσμα πλάνα στην περιοχή. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πορεία ανάκαμψης ενισχύεται από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας που αυξάνουν την ελκυστικότητα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, οι διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής Οικονομίας παραμονεύουν: Το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας συνεχίζει να είναι ελλειμματικό, η πραγματική Αγοραστική Δύναμη του Έλληνα υπονομεύεται συστηματικά από την Ακρίβεια και είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ και το Ιδιωτικό Χρέος (Εφορία, ΕΦΚΑ, Τράπεζες) αγγίζει τα 250 δις. 

Παράλληλα, η συζήτηση γύρω από την καταπολέμηση της ακρίβειας μέσω πιο αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς αναζωπυρώνεται. Η προώθηση ψηφιακών εργαλείων διαφάνειας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της κερδοσκοπίας και στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές. Το δυσκολότερο στοίχημα, όμως, παραμένει αυτό των Επενδύσεων και της συνεχιζόμενης κατανομής τους στον Τουρισμό και το Real Estate. 

- Advertisement -

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του α’ εξαμήνου του 2024 ήταν ότι το 54,2% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα αφορούσε αγορά Ακινήτων. Επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη της αλλαγής του Επενδυτικού Μοντέλου και της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της Οικονομίας, με επίκεντρο τις Νέες Τεχνολογίες και τη Μεταποίηση, αλλά και της ποσοτικής αύξησης των εγχώριων και ξένων Επενδύσεων: Χρειάζονται πάνω από 10 δις ευρώ το χρόνο, επιπλέον των υφισταμένων, όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές. 

Η συστηματική ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσανατολίζεται σε πιο πράσινες πολιτικές, η προσέλκυση επενδύσεων σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. 

Ναι, πάμε καλά, αλλά υπάρχει περιθώριο για ακόμη καλύτερα. Τα δύο επόμενα χρόνια αναμένεται να διοχετευθούν στην Αγορά οι υπόλοιπες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός των τρεχούμενων εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ και των υπολοίπων εισρεόμενων πόρων. Υπάρχουν, συνεπώς, περιθώρια να ενισχυθούν οι παραγωγικοί τομείς, με τελικό στόχο την πραγματική αύξηση του εισοδήματος του Έλληνα – που είναι και το ουσιαστικό ζητούμενο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, προσεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού και στοχευμένων κινήσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), μπορούν να δώσουν ώθηση στην καινοτομία και να προσφέρουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει όχι μόνο να διατηρήσει τη θετική της εικόνα, αλλά και να εξελίξει το παραγωγικό της μοντέλο σε πιο ανθεκτικές και καινοτόμες βάσεις, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι ακόμα πιο ευοίωνα για την οικονομία και την κοινωνία.

Γιατί, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Καλή Χρονιά!

Πηγή: interlifemagazine

Σχετικές δημοσιεύσεις

Interlife: Διευκρινίσεις για το επασφάλιστρο νέου οδηγού

Σε ποια συμβόλαια εφαρμόζεται επέκταση του επασφαλίστρου νέου οδηγού στα 25 έτη

Το αυτονόητο

Δεδομένου ότι ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 40 εκατ. ετησίως, το ΕΣΥ έχει απόλυτη ανάγκη από νέους πόρους

Οι παράμετροι για τη βέλτιστη επιλογή ενός συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλισης

Τα σύγχρονα προγράμματα προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία για το ταξίδι, είτε αναψυχής είτε επαγγελματικό - Ποια σημεία χρήζουν προσοχής

Κερδοφόρο το α΄ 6μηνο για την INTERLIFE, με +7,34% στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,4 εκατ. ευρώ - Υψηλά και οι δείκτες φερεγγυότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στα Mega Brokers Sales Awards 2025: «Όποιος αγαπά πραγματικά αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να μην πετύχει»

O Πρόεδρος της Mega Brokers παρέσυρε το ακροατήριο σε ένα ταξίδι 37 χρόνων επιχειρηματικής και προσωπικής διαδρομής

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Τα Sales Awards 2025 της Mega Brokers γιόρτασαν την επιτυχία και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η φετινή βραδιά είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς η Mega Brokers διανύει μια νέα εποχή ανάπτυξης και διεθνοποίησης

Νέα μελέτη του ΕΕΑ για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Ο αριθμός των επαγγελματιών, τα εισοδήματα, και οι μορφές άσκησης του επαγγέλματος

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη σταδιακή ενίσχυση του επαγγέλματος και τη συνολική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στα Mega Brokers Sales Awards 2025: «Όποιος αγαπά πραγματικά αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να μην πετύχει»

O Πρόεδρος της Mega Brokers παρέσυρε το ακροατήριο σε ένα ταξίδι 37 χρόνων επιχειρηματικής και προσωπικής διαδρομής

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Τα Sales Awards 2025 της Mega Brokers γιόρτασαν την επιτυχία και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η φετινή βραδιά είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς η Mega Brokers διανύει μια νέα εποχή ανάπτυξης και διεθνοποίησης

Νέα μελέτη του ΕΕΑ για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Ο αριθμός των επαγγελματιών, τα εισοδήματα, και οι μορφές άσκησης του επαγγέλματος

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη σταδιακή ενίσχυση του επαγγέλματος και τη συνολική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου

Για πού τραβάει η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Τι παίζει;

Κάποιοι στρατιώτες στη σκακιέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ήδη έχουν αρχίσει να μετακινούνται αθόρυβα από μεγάλα μαγαζιά...