Στο πλαίσιο του 9th Pharma & Health Conference (PHC 2018) θα πραγματοποιηθεί κλειστή συνάντηση εργασίας με θέμα: «Η Πολιτική Υγείας μετά το Μνημόνιο». Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου της υγείας.
Η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο γεννά εύλογα προσδοκίες άρσης των στρεβλώσεων, που έχουν προκληθεί στο σύστημα υγείας από τη βίαιη εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Βασικός σκοπός της κλειστής συνάντησης είναι να συζητηθούν οι προτεραιότητες, προοπτικές και προκλήσεις για την Πολιτική Υγείας στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Δείτε επίσης: Κορυφαίοι Ομιλητές στο 9o Pharma & Health Conference της Ethos Events
Είναι αλήθεια ότι ο χώρος της Υγείας φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας, που κορυφώθηκε την περίοδο 2004-2009. Συνεπώς, η εφαρμογή μέτρων ελέγχου των δαπανών ήταν επιβεβλημένη – αν και αυτά επιβλήθηκαν βίαια και εφαρμόστηκαν με ισοπεδωτικό τρόπο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υλοποιήθηκαν αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να μπουν τα θεμέλια για την εφαρμογή άλλων, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο σύστημα υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η εισαγωγή συστήματος DRG’s στο ΕΣΥ.
Αλήθεια είναι επίσης όμως ότι το υπουργείο Υγείας απέτυχε να ελέγξει τις δαπάνες σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας και υποχρεώθηκε να εφαρμόσει σύστημα αυτόματης επιστροφής (clawback) και εκπτώσεων (rebates).
Βασικά θέματα προς συζήτηση στην κλειστή συνάντηση:
- Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ: εμπόδια – προοπτικές
- Χρηματοδότηση συστήματος υγείας
- Μέτρα ελέγχου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης
- Αύξηση συμμετοχής των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων
- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην υγεία
- Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
- Προμήθειες υγείας