Εστίαση στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επικοινωνίας των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, μέσω της εισαγωγής καλύτερης δομής και διαφάνειας στην παρουσίασή τους. Οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο αναφοράς της οικονομικής απόδοσης των εταιρειών αναμένεται να βελτιώσουν τη χρησιμότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη σημασία τους, και δημοσιοποιήθηκαν ως απάντηση στην απαίτηση των επενδυτών για μεγαλύτερη συγκρισιμότητα μεταξύ των εταιρειών.
Οι προτάσεις σχετικά με την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων – που δημοσιοποιήθηκαν από την Επιτροπή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) – θα εισάγουν σημαντικές αλλαγές στη δομή της κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων μιας εταιρείας, περισσότερη πειθαρχία και διαφάνεια στην παρουσίαση των δεικτών απόδοσης της ίδιας της διοίκησης και μικρότερη ομαδοποίησης στοιχείων σε μεγάλους, ενιαίους αριθμούς. Οι επιλογές παρουσίασης της κατάστασης ταμειακών ροών θα είναι επίσης μειωμένες, βελτιώνοντας τη συγκρισιμότητα.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις, η Gabriela Kegalj, global IFRS presentation leader της KPMG, ανέφερε σχετικά:
«Οι προτάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη συγκρισιμότητα και αυξημένη διαφάνεια στην παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων – σαφές πλεονέκτημα για τους επενδυτές και τους υπόλοιπους χρήστες. Επιτρέπουν επίσης στη διοίκηση να πει τα γεγονότα από τη δική της πλευρά, αναγνωρίζοντας τη χρήση δεικτών απόδοσης διοίκησης, που συνήθως αναφέρονται ως «δείκτες εκτός των γενικά αποδεκτών αρχών της λογιστικής (GAAP)», αν και περιορίζουν τη παρουσίασή τους μόνο στις σημειώσεις».
Η Kegalj συνεχίζει: «Οι εταιρείες ενδέχεται να δουν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων – με νέα υποσύνολα ή/και ευθυγραμμίζοντας τα υποσύνολα που έχουν καθορίσει οι ίδιες με τους νέους ορισμούς στις προτάσεις. Η επίδραση στις εταιρείες ενδέχεται να ποικίλλει αναλόγως των τρεχουσών πρακτικών παρουσίασης σύμφωνα με τα Πρότυπα IFRS, τα οποία ενδέχεται να είχαν επηρεαστεί από προηγούμενες απαιτήσεις των GAAP ή των ρυθμιστικών αρχών».
Η Kegalj προσθέτει: «Υπάρχουν κάποιες σημαντικές προκλήσεις. Οι προτάσεις θα απαιτούν από τους συντάκτες να καθορίζουν εάν οι συνδεδεμένες εταιρείες τους ή οι κοινοπραξίες είναι “ενιαίες”. Αυτό θα απαιτεί άσκηση σημαντικής κρίσης».
Ο Wietse Koster, global IFRS presentation deputy leader της KPMG, προσθέτει: «Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερη πληροφόρηση εκτός GAAP για να ερμηνεύσουν την οικονομική τους απόδοση. Οι προτάσεις της Επιτροπής Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτών των δεικτών απόδοσης της διοίκησης και τη σχετική απαίτηση των επενδυτών. Οι προτάσεις μπορούν να προσδώσουν περισσότερη αξιοπιστία στους συγκεκριμένους δείκτες: οι εταιρείες και οι επενδυτές τους έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν αρκεί οι δείκτες να παρουσιάζονται με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τους κατάλληλους ορισμούς, εξηγήσεις και συμφωνίες».
Ο Koster προσθέτει: «Οι προτάσεις δείχνουν να εστιάζουν στην αύξηση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας όταν οι εταιρείες παρουσιάζουν δείκτες απόδοσης διοίκησης. Οι προτάσεις θα επιτρέπουν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν δείκτες απόδοσης διοίκησης για να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά και να επιτύχουν μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τυχόν δείκτες που παρουσιάζονται εκτός των οικονομικών καταστάσεων».
Η Kegalj σχολιάζει σχετικά: «Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει αναφερθεί στην πρωτοβουλία αυτή ως κάτι που θα φέρει τα πάνω-κάτω, και δεν πρόκειται για υπερβολή».
Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2020.