back to top
16.3 C
Athens
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Τη Δευτέρα τα νέα μέτρα για το φάρμακο

Τη Δευτέρα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στον τομέα του φαρμάκου που προωθεί η κυβέρνηση. Τα μέτρα θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο-σκούπα για την υγεία, που ετοιμάζεται εδώ και μήνες και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Οι ανακοινώσεις των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό τη Δευτέρα το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση τόσο με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

- Advertisement -

Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Ενώ μέχρι σήμερα οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 26 χώρες της Ευρώπης, με το νέο σύστημα οι τιμές θα υπολογίζονται με βάση κυρίως τις τιμές που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών ή την χαμηλότερη τιμή.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής αρκετών πρωτότυπων φαρμάκων.  Το μέτρο αυτό ικανοποιεί τις ξένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς μέχρι σήμερα οι χαμηλές τιμές της χώρας μας επηρέαζαν αρνητικά τις τιμές των φαρμάκων σε περισσότερες από 30 χώρες το εξωτερικού.

- Advertisement -

Εύλογα όμως η εφαρμογή του μέτρου θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης φαρμάκων στη χώρα μας. Φυσικά, δεν θα επηρεαστεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αφού ως γνωστόν το 2019 ισχύει κλειστός προϋπολογισμός ύψος περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι φανερό ότι η εφαρμογή του μέτρου πιθανότατα θα  προκαλέσει αύξηση των ποσών, που καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τη μορφή υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates και clawback). Βέβαια οι ξένες φαρμακευτικές ενδιαφέρονται κυρίως για τις επιπτώσεις των χαμηλών τιμών στο εξωτερικό και λιγότερο για την υπέρβαση της δαπάνης στην Ελλάδα…

Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το νέο καθεστώς τιμολόγησης των εκτός πατέντας φαρμάκων και των γενοσήμων –  θέμα που ενδιαφέρει κυρίως τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του Μνημονίου οι τιμές των φαρμάκων αυτών έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ισχύει σε άλλες χώρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μετρώντας τις επιδόσεις των λογιστικών προτύπων ΔΠΧΑ 17

Πώς ερμηνεύει η μεγάλη συμβουλευτική ΕΥ τις αλλαγές για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Γενόσημα φάρμακα, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τους τελευταίους μήνες, συζητάμε αρκετά γι’ αυτά, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να τα κρίνουμε;

Το πιο σύγχρονο εργαλείο τιμολόγησης και ο ασφαλιστικός κολοσσός του Fortune 500

Ο ασφαλιστικός κολοσσός του Fortune 500,  Markel επέλεξε το Renew, ένα νέο εργαλείο τιμολόγησης επόμενης γενιάς της hyperexponential

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο

Ευρώπη Ασφαλιστική: Έτοιμη για εξαγορές στις ασφάλειες

Η Intracom θα παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων προτίμησής της στον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κατέχει το 13,4% της εισηγμένης.

Τι συζήτησαν Κ. Πιερρακάκης, Αλ. Σαρρηγεωργίου, Ελ. Παπασπυροπούλου

Τι είπε ο Κωνσταντίνος Πάντος Director Life Insurance της Groupama για τα θέματα ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα....

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SCOR, AXA XL, Marsh: Στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση μέσω ενός mega-ναυτιλιακού project

Οι SCOR, AXA XL και Marsh ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιβεβλημένα τα μέτρα στήριξης, αναμένουμε όμως δράσεις και για τις ΜμΕ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρα θετικά καθώς στηρίζουν πολίτες που δυσκολεύονται πολύ στην καθημερινότητα τους.

Κ. Π. Βοτσαρίδης: «Με τη θέσπιση και εφαρμογή της Πολιτικής Πολυμορφίας, η εταιρεία εστιάζει στην ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών και νέων»

«Η INTERLIFE αναγνωρίζει την αξία της δημιουργίας και της αποτελεσματικής κάλυψης νέων θέσεων εργασίας, στοχεύοντας στην προσέλκυση

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου

Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις 25 Απριλίου 2025 στο πλαίσιο

NN Social Innovation Startup Award 2025

Ο διαγωνισμός που επιβραβεύει την κοινωνική καινοτομία, ξεκίνησε για 2η συνεχή χρονιά. H NN, πιστεύει στους ανθρώπους που οραματίζονται