Τη Δευτέρα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στον τομέα του φαρμάκου που προωθεί η κυβέρνηση. Τα μέτρα θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο-σκούπα για την υγεία, που ετοιμάζεται εδώ και μήνες και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Οι ανακοινώσεις των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό τη Δευτέρα το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Προηγήθηκε πολύμηνη διαβούλευση τόσο με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Ενώ μέχρι σήμερα οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 26 χώρες της Ευρώπης, με το νέο σύστημα οι τιμές θα υπολογίζονται με βάση κυρίως τις τιμές που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι θα υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών ή την χαμηλότερη τιμή.
Διαβάστε επίσης: «Αγκάθια» και «αντίβαρα» στην πρόταση τιμολόγησης της Αριστοτέλους
Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής αρκετών πρωτότυπων φαρμάκων. Το μέτρο αυτό ικανοποιεί τις ξένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς μέχρι σήμερα οι χαμηλές τιμές της χώρας μας επηρέαζαν αρνητικά τις τιμές των φαρμάκων σε περισσότερες από 30 χώρες το εξωτερικού.
Εύλογα όμως η εφαρμογή του μέτρου θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης φαρμάκων στη χώρα μας. Φυσικά, δεν θα επηρεαστεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, αφού ως γνωστόν το 2019 ισχύει κλειστός προϋπολογισμός ύψος περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι φανερό ότι η εφαρμογή του μέτρου πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση των ποσών, που καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακοβιομηχανίες με τη μορφή υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates και clawback). Βέβαια οι ξένες φαρμακευτικές ενδιαφέρονται κυρίως για τις επιπτώσεις των χαμηλών τιμών στο εξωτερικό και λιγότερο για την υπέρβαση της δαπάνης στην Ελλάδα…
Αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το νέο καθεστώς τιμολόγησης των εκτός πατέντας φαρμάκων και των γενοσήμων – θέμα που ενδιαφέρει κυρίως τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του Μνημονίου οι τιμές των φαρμάκων αυτών έχουν μειωθεί σημαντικά, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι ισχύει σε άλλες χώρες.