back to top
30.1 C
Athens
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025

Θύελλα αντιδράσεων για τους μη πιστοποιημένους διασώστες

Με εξώδικη πρόσκληση και κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ενεργοποίησης των διατάξεων του ν. 4368/2016 και της σχετικής απόφασης της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, που επεκτείνει την εφαρμογή της για τη χορήγηση άδειας διασώστη σε μη πιστοποιημένους οδηγούς με ταχύρρυθμη εκπαίδευση (εδώ).

Το θέμα συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ με τα Προεδρεία της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως εκτιμήθηκε, το εγχείρημα αφενός υποβαθμίζει το πραγματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ, αφετέρου θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

- Advertisement -

Ειδικότερα, οι φορείς επισημαίνουν πως ο ρόλος των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των ΚΥ δεν περιορίζεται σε απλή οδήγηση και διακομιδή, αλλά αντίθετα υπαγόμενα στο ΕΚΑΒ και υπό το συντονισμό του «επιτελούν την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών  και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής». Την ίδια ώρα, η 6ωρη εκπαίδευση «δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά».

Από την άλλη, τονίζουν οι προαναφερόμενοι φορείς, η ανάθεση ξένων και αλλότριων καθηκόντων στους εργαζόμενους του ΠΣ είναι εκτός των διατάξεων που καθορίζει το καθηκοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και άρα παράνομη. «Κυρίως δε, είναι αδιανόητο να τους ανατεθούν καθήκοντα παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης, που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση την οποία αυτοί στερούνται».

- Advertisement -

Στο κοινό τους ψήφισμα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και στο ΠΣ ζητούν, τέλος, τη στελέχωση τόσο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όσο και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, καθώς «διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και στην μετέπειτα διακομιδή του με ασθενοφόρο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασθενείς με καρδιοπάθεια ζητούν πρόσβαση στη συσκευή INR – Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου

Σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη χορήγηση της συσκευής INR και των αναλωσίμων της καταγγέλλει ο Σύνδεσμος

«30 ώρες αβοήθητος στα επείγοντα»: Καταγγελία κόρης ασθενή στον Ευαγγελισμό για τις συνθήκες περίθαλψης

Η επιστολή περιγράφει με λεπτομέρειες την πολύωρη ταλαιπωρία του πατέρα της καταγγέλουσας και την απουσία βασικών υπηρεσιών περίθαλψης

Αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τα διπλώματα οδήγησης ηλικιωμένων

Ο ΙΣΘ υπερασπίζεται τη νομιμότητα των διαδικασιών και το κύρος των ιδιωτών ιατρών, ενώ προειδοποιεί για νομικές συνέπειες

Finddoctors.gov.gr: Ο Γεωργιάδης παρουσίασε τη νέα ψηφιακή πύλη για δωρεάν ιατρικά ραντεβού

Η πρωτοβουλία ενισχύει την προσβασιμότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ωστόσο η ενημέρωση του κοινού, κατά τον Ά. Σκέρτσο, παραμένει περιορισμένη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασθενείς με καρδιοπάθεια ζητούν πρόσβαση στη συσκευή INR – Παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου

Σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη χορήγηση της συσκευής INR και των αναλωσίμων της καταγγέλλει ο Σύνδεσμος

«30 ώρες αβοήθητος στα επείγοντα»: Καταγγελία κόρης ασθενή στον Ευαγγελισμό για τις συνθήκες περίθαλψης

Η επιστολή περιγράφει με λεπτομέρειες την πολύωρη ταλαιπωρία του πατέρα της καταγγέλουσας και την απουσία βασικών υπηρεσιών περίθαλψης

Νέοι ορίζοντες από σήμερα για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Τα αποτελέσματα και οι επόμενοι στόχοι που ανακοινώθηκαν στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

ΤτΕ: Στα 21,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το β΄ τρίμηνο

Oι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 177 εκατ. ευρώ, στα 15.732 εκατ. ευρώ, έναντι 15.555 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική ενισχύει τις υπηρεσίες ταξιδιωτικής κάλυψης

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ατυχήματα, απώλεια αποσκευών και καθυστερήσεις, ενώ έμφαση δίνεται στην αστική ευθύνη των ταξιδιωτών