back to top
9.8 C
Athens
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026

Θέλουν να πάρουν ασφαλιστικό ρίσκο οι ασφαλιστικές ;

Της Ελενας Ερμείδου

Την περασμένη εβδομάδα η στήλη έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων καταστροφών που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι τα καταστροφικά συμβάντα αυξάνονται εντείνονται και ότι το underwriting βασίζεται σε δεδομένα του παρελθόντος.

- Advertisement -

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι αποζημιώσεις από την κλιματική αλλαγή;

Το κίνδυνο αυτό τόνισε και ο καθηγητής του τομέα Περιβαλλοντικής Υδραυλικής & Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός των συμβάντων από πλημμύρες είναι μεγαλύτερος  των σεισμών, προειδοποιώντας ότι λόγω των ραγδαίων εξελίξεων της φύσης των καταστροφικών συμβάντων «οι μελέτες επικινδυνότητας που έχουν οι ασφαλιστικές βασίζονται σε παλαιά δεδομένα και ότι πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε δέκα χρόνια».

- Advertisement -

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όπως τόνισε και ο Ερρίκος Μοάτσος διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστικής  «Το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης εγκλείεται στην Ελλάδα, άρα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα για τη χώρα».

Οι ασφαλιστικές τα τελευταία χρόνια αναθεωρούν τα επενδυτικά τους μοντέλα, τις τοποθετήσεις τους στην αγορά, ζυγίζουν τους ισολογισμούς τους, ενεργητικό και παθητικό αφού οι καταστροφές έχουν παρουσία και στα δύο σκέλη των ισολογισμών από την πλευρά του ενεργητικού οι επενδύσεις και από την άλλη, το παθητικό οι καλύψεις. Μειώνουν θέσεις στα προϊόντα του άνθρακα και με τις επενδυτικές πολιτικές για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στρέφουν τους επενδυτές σε πράσινες επενδύσεις, ακολουθώντας το χάρτη της ΕΕ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

Εκκρεμεί ωστόσο ο καθορισμός των σχεδίων κινδύνου κλιματικής αλλαγής στα πρότυπα της Φερεγγυότητας ΙΙ και οι τρόποι που θα ενσωματωθούν τα σενάρια διαχείρισης κινδύνων.

Η εξέλιξη των φυσικών καταστροφών, όπως από κοινού τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ, οι καθηγητές του πολυτεχνείου και πανεπιστημίου καθώς και η WWF είναι εκθετική και όχι γραμμική. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή ούτε να βολευτούμε σε πεπατημένες οδούς, που σημαίνει ότι η ενεργειακή μετάβαση ενέχει μεγάλο ασφαλιστικό ρίσκο.

  • Καταρχήν είναι το φυσικό ρίσκο των ασφαλιστικών που προέρχεται από τις φυσικές καταστροφές, που αυξάνονται και εντείνονται ωστόσο ακόμα οι ασφαλιστικές δεν έχουν εκπονήσει νέες μελέτες.
  • Το κόστος της μεταβολής που θα προέλθει από την λήψη λανθασμένων επιλογών σε νέες επενδυτικές κατηγορίες
  • Και το κόστος των νομικών ευθυνών από αποφάσεις που λαμβάνουν οι διευθυντές και τα στελέχη και που θα εγείρουν αξιώσεις από μετόχους και λοιπά ενδιαφερόμενα μέλη, όπως σημειώνει και η τελευταία μελέτη της Allianz Global Corporate Specialty περιγράφοντας τις πέντε νέες τάσεις του κλάδου D&O (βλ. παρακάτω).

D&O: Οι 5 νέες τάσεις και οι προοπτικές

Μιλάμε λοιπόν για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για τους θεσμικούς επενδυτές και τις ασφαλιστικές που και στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής.

Δεν έχουμε καθόλου αναφερθεί να πάρουμε μία εικόνα πιο αναλυτική για το κόστος ενεργειακής μετάβασης και το ασφαλιστικό κόστος των ασφαλιστικών.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

DGTAL και Profia επιστρατεύουν πράκτορες ΤΝ στις αποζημιώσεις οχημάτων

Η αυτοματοποίηση μέσω AI agents φέρνει μικρότερο κόστος διαχείρισης, ταχύτερες διαδικασίες και περιορισμό της ασφαλιστικής απάτης

Ευρωβουλή: Αγώνας για να διατηρηθούν τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές

Το ΕΚ στοχεύει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση του δικαιώματος αποζημίωσης μετά από τρίωρη καθυστέρηση

Ασφάλιση μεταφερόμενων εμπορευμάτων: +13,2% το πλήθος συμβολαίων, -17% τα ασφαλισμένα κεφάλαια το 2024

Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 462.000 ευρώ και σημειώθηκαν 626 ζημιές εντός του 2024 – Κυρίαρχα τα δίκτυα και οι πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας

Byron: Σύσκεψη για επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και αποκατάστασης

«Η προτεραιότητά μας είναι η ταχεία και δίκαιη αποζημίωση των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν» δήλωσε ο Υφυπουργός Κ. Κατσαφάδος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Η ελληνική εμπιστοσύνη… μετράει και παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση «Brand Finance Global 500», η εταιρεία πέτυχε την ισχυρότερη ανάπτυξή της σε ετήσια βάση

Η νέα εποχή της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

Αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης της εταιρείας να επενδύσει σε εξαγορές και συνεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια: Μια ευκαιρία που αξίζει να αξιοποιήσουμε

Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβάλουμε αίτηση στην ασφαλιστική μας εταιρεία ως τις 14/2 και να φροντίσουμε να είναι όλα τα χαρτιά μας εντάξει

Οι δέκα κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις για το 2026

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ «2026 Geostrategic Outlook», οι γεωπολιτικές δυναμικές αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά αγορές και επιχειρήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ: 9 χρόνια ανόδου, +43% μέλη και εκατομμύρια σε παροχές

Για τον Πρόεδρο Χ. Νούνη, η επαγγελματική ασφάλιση, ως εργαλείο αλληλεγγύης και βιωσιμότητας, προσφέρει ουσιαστικές λύσεις για το παρόν και το μέλλον

Allianz: Η ελληνική εμπιστοσύνη… μετράει και παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση «Brand Finance Global 500», η εταιρεία πέτυχε την ισχυρότερη ανάπτυξή της σε ετήσια βάση

Olivia: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενδυνάμωσης για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών

Ένας φιλικός, έγκυρος οδηγός που συνοδεύει τις ασθενείς και το περιβάλλον τους από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την καθημερινή διαχείριση της νόσου

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Μια μεγάλη παραγγελία για ψαλίδι κοπής και αραίωσης στις ασφαλίσεις υγείας

Tο έδαφος μετά τις περικοπές, τις αλλαγές και τα πολλά κλαδέματα έχει διαβρωθεί και κινείται όπως η άμμος