back to top
18.5 C
Athens
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026

Θανάσιμες οι επιπτώσεις των Μνημονίων

Εκτίναξη της θνητότητας επέφερε στην Ελλάδα η λιτότητα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και ομογενών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στη δημοσίευση που έκαναν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet , αναφέρουν ειδικότερα πως η υγεία του πληθυσμού μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία, μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010. Όπως εξηγούν, τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης. Ωστόσο, οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στη χώρα εξαιτίας της απαίτησης για μέτρα λιτότητας.

- Advertisement -

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν, πάντως, ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκτιμούν, όμως, πως οι νομοθέτες δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας θα είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.

Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (1997) του UW, τη μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.

- Advertisement -

Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας που βρήκαν οι ερευνητές είναι η αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η αύξηση αυτή είναι 3 φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.

Η μεγαλύτερη, μάλιστα, αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση. Η αύξηση στην θνησιμότητα, αναφέρει η μελέτη, συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

Άλλα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν μεταξύ των γεννημένων στη χώρα Ελλήνων αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.
  • Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012, υποκινώντας την αποκατάσταση προγραμμάτων διανομής συριγγών. Μετά από αυτό τα ποσοστά HIV μειώθηκαν.
  • Την περίοδο της λιτότητας καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών κατάθλιψης, καθώς και στην έλλειψη βελτίωσης μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

«Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές ανάγκες φροντίδας υγείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, με μία σημαντική μερίδα να αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο για τη μη λήψη των προτεινόμενων υπηρεσιών υγείας», επισήμαναν οι ερευνητές.

Πηγή: virus.com.gr / ekirikas.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έρευνα EY: To frontier ΑΙ αλλάζει τα δεδομένα κυβερνοασφάλειας

Πάνω από 1 στα 3 assets ενός οργανισμού στη «ζώνη ευπάθειας», ανεπαρκής πλέον η στρατηγική προστασίας μόνο των «πολυτιμότερων περιουσιακών στοιχείων»

Bain & Company: Η συνεχής αστάθεια μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα για τις B2B επιχειρήσεις

Ποιοι είναι οι 5 βασικοί στρατηγικοί πυλώνες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους

Όλα όσα θα παρακολουθήσουμε στο 11th Business Forum Greece-Sweden

Με κεντρικό θέμα «Europe 2026: Resilience, Innovation & Competitiveness», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 στο Divani Caravel

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση υγείας: Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τι αποκαλύπτουν οι αποζημιώσεις

Η εξέλιξη των λοιμωδών νοσημάτων αποτελεί μία από τις παραμέτρους που συνθέτουν την ευρύτερη εικόνα των αναγκών υγείας στη χώρα

Τεχνητή Νοημοσύνη και οδική ασφάλεια: Νέα ψηφιακά εργαλεία με ενδιαφέρον για την ασφαλιστική αγορά

Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες, στις διαδικασίες ταξινόμησης οχημάτων και στην εκπαίδευση των οδηγών

Παρούσα η ΕΑΕΕ στην 8η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών 

Στο επίκεντρο φυσικές καταστροφές, δημογραφικό και ασφαλιστική προστασία

Εφηβεία και γυναικολογική υγεία: Ο ρόλος της ενημέρωσης και της οικογένειας

Η σωστή ενημέρωση για την αναπαραγωγική υγεία από την εφηβεία και η ουσιαστική υποστήριξη από την οικογένεια αποτελούν βασικούς παράγοντες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Χρήστος Δίγκας νέος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Infotrust

Με την τοποθέτηση του Χρήστου Δίγκα στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ενισχύει τη διοικητική της ομάδα η Infotrust Insurance Agents

Financial Planners: Σχέδιο για ασφαλισμένους με διάρκεια στο μέλλον

Σχέδια με διάρκεια στο μέλλον χαλκεύουν οι Financial Planners, σκοπός των σχεδίων να είναι πάντα έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις σε σύνθετα ζητήματα των ασφαλισμένων

«Από την Αβεβαιότητα στην Ανθεκτικότητα – Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή»

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), με την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), διοργανώνει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου

Εθνική Ασφαλιστική: Χρυσή Διάκριση EcoVadis

Η Εθνική Ασφαλιστική απέσπασε για ακόμη μία χρονιά τη Χρυσή Διάκριση από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό αξιολόγησης επιχειρηματικής βιωσιμότητας EcoVadis

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Εργαζόμενοι και συνεργάτες έδωσαν τη δική τους «νότα» στην Εξυπηρέτηση για 11η συνεχή χρονιά

Για 11η συνεχή χρονιά, η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική συμμετείχε στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών (5-11 Οκτωβρίου), διοργανώνοντας δράσεις