back to top
11.8 C
Athens
Σάββατο 28 Μαρτίου 2026

Θανάσιμες οι επιπτώσεις των Μνημονίων

Εκτίναξη της θνητότητας επέφερε στην Ελλάδα η λιτότητα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και ομογενών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στη δημοσίευση που έκαναν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet , αναφέρουν ειδικότερα πως η υγεία του πληθυσμού μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία, μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010. Όπως εξηγούν, τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης. Ωστόσο, οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στη χώρα εξαιτίας της απαίτησης για μέτρα λιτότητας.

- Advertisement -

Οι συγγραφείς διευκρινίζουν, πάντως, ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εκτιμούν, όμως, πως οι νομοθέτες δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας θα είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.

Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study (1997) του UW, τη μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.

- Advertisement -

Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας που βρήκαν οι ερευνητές είναι η αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, η αύξηση αυτή είναι 3 φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.

Η μεγαλύτερη, μάλιστα, αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση. Η αύξηση στην θνησιμότητα, αναφέρει η μελέτη, συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

Άλλα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν μεταξύ των γεννημένων στη χώρα Ελλήνων αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.
  • Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012, υποκινώντας την αποκατάσταση προγραμμάτων διανομής συριγγών. Μετά από αυτό τα ποσοστά HIV μειώθηκαν.
  • Την περίοδο της λιτότητας καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών κατάθλιψης, καθώς και στην έλλειψη βελτίωσης μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

«Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές ανάγκες φροντίδας υγείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, με μία σημαντική μερίδα να αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο για τη μη λήψη των προτεινόμενων υπηρεσιών υγείας», επισήμαναν οι ερευνητές.

Πηγή: virus.com.gr / ekirikas.com

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Μ. Θεμιστοκλέους: «Στο ΕΣΥ έχουμε το περισσότερο προσωπικό που υπήρχε ποτέ»

Σε συνέντευξή του ο Υφ. Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νέες προσλήψεις, κίνητρα για την κάλυψη νησιωτικών περιοχών, και αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού

Έρευνα: 1 στους 5 έχει βασιστεί σε πίστωση για λογαριασμούς ενέργειας

Τα στοιχεία της Compare the Market δείχνουν ότι, για όσους ζουν μόνοι, η ενέργεια δεν είναι απλώς ένας ακόμη λογαριασμός

ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Να καταργηθούν οι καθημερινές πρωινές εφημερίες

Οι νοσοκομειακοί ιατροί κάνουν λόγο για εξάντληση προσωπικού, ελλείψεις και υποβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Μ. Θεμιστοκλέους: «Στο ΕΣΥ έχουμε το περισσότερο προσωπικό που υπήρχε ποτέ»

Σε συνέντευξή του ο Υφ. Υγείας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νέες προσλήψεις, κίνητρα για την κάλυψη νησιωτικών περιοχών, και αύξηση των διαθέσιμων ραντεβού

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Deloitte: Στρατηγικές δράσεις για την κλιματική μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Το φόρουμ «Sustainability & Resilience» επικεντρώθηκε στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και νέων κανονιστικών απαιτήσεων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου