back to top
27.8 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Θ. Κουλουτμπάνης: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

Με επιστολή-ανακοίνωση η παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες» με επικεφαλής τον Θάνο Κουλουτμπάνη εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την -προς ψήφιση- πρόταση της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Διοικητικό Συμβούλιο στη Διοικητική Επιτροπή.

Η πρόταση -όπως καταγγέλεται- συνοδεύεται μάλιστα από αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων από 10.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.

- Advertisement -

Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει ο Θάνος Κουλουτμπάνης, γεννά εύλογα και σοβαρά ερωτήματα τα οποία ο ίδιος παραθέτει στην αιχμηρή ανακοίνωσή του.

 

- Advertisement -

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Ισχυροί Επαγγελματίες»

«Με έκπληξη αλλά και έντονη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η διοίκηση του κ. Κυριάκου Μερελή φέρνει προς ψήφιση πρόταση με την οποία επιχειρείται η περαιτέρω μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από το Διοικητικό Συμβούλιο στη Διοικητική Επιτροπή, συνοδευόμενη μάλιστα από αύξηση του ορίου των απευθείας αναθέσεων από 10.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.

Το ζήτημα δεν είναι αν η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων είναι νόμιμη. Ο νόμος πράγματι δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν η έκταση της μεταβίβασης που προτείνεται διασφαλίζει τον ουσιαστικό ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου ως ανώτατου συλλογικού οργάνου του Επιμελητηρίου ή αν οδηγεί στην πλήρη υποβάθμισή του.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική πρόβλεψη που θεσπίστηκε το 2012 είχε έναν και μόνο σκοπό: να εξυπηρετεί τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες του Επιμελητηρίου, ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν θεσπίστηκε για να υποκαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε για να μετατρέψει τη Διοικητική Επιτροπή σε αποκλειστικό κέντρο λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, η διοίκηση επιχειρεί να αξιοποιήσει εκείνη την πρόβλεψη ως όχημα για τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων εξουσιών σε ένα εννεαμελές όργανο, στο οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά μέλη της διοικούσας παράταξης, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα ελέγχου και λογοδοσίας.

Η διοίκηση θα ισχυριστεί ότι πρόκειται για «ευελιξία» και «ταχύτερη λειτουργία». Όμως, διαβάζοντας την ίδια την εισήγηση, γίνεται σαφές ότι δεν μεταβιβάζονται απλώς διαδικαστικές ή καθημερινές αρμοδιότητες. Μεταβιβάζονται στη Διοικητική Επιτροπή κρίσιμες αρμοδιότητες που αφορούν:

• επιχορηγήσεις,
• οικονομικές ενισχύσεις συλλόγων και φορέων,
• εκπροσωπήσεις του Επιμελητηρίου,
• διοργανώσεις συνεδρίων, σεμιναρίων και δράσεων,
• εκδόσεις έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων,
• αναθέσεις συμβάσεων έως 25.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ,
• καθώς και η γενική διάταξη περί άσκησης «κάθε άλλης δραστηριότητας επείγοντος χαρακτήρα».

Άρα δεν μιλάμε για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ ή για απλή έκδοση πιστοποιητικών. Μιλάμε για πολιτικές, οικονομικές και αναπτυξιακές αποφάσεις που διαμορφώνουν τη συνολική δράση, τις προτεραιότητες και τη δημόσια παρουσία του Επιμελητηρίου.

Όσο περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα μικρότερο και κλειστό όργανο, τόσο περισσότερο περιορίζεται στην πράξη η συμμετοχή των εκλεγμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στον σχεδιασμό, στον έλεγχο και στη λογοδοσία. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η γενική διατύπωση που επιτρέπει στη Διοικητική Επιτροπή να ασκεί «κάθε άλλη δραστηριότητα επείγοντος χαρακτήρα», χωρίς να προσδιορίζονται με σαφήνεια τα όρια, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ελέγχου. Πρόκειται για μια αόριστη πρόβλεψη που αφήνει υπερβολικά μεγάλο περιθώριο ερμηνειών και συγκέντρωσης εξουσιών.

Η εξέλιξη αυτή γεννά εύλογα και σοβαρά ερωτήματα.

Πώς είναι δυνατόν να ζητείται ο τριπλασιασμός του ορίου των απευθείας αναθέσεων, από 10.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ, χωρίς ταυτόχρονα να θεσπίζεται ούτε μία πρόσθετη δικλείδα ελέγχου και λογοδοσίας;

Πώς είναι δυνατόν να ζητείται ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων, όταν δεν παρουσιάζονται τακτικά αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και οικονομικές καταστάσεις στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου;

Πώς είναι δυνατόν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτούν το Επιμελητήριο με τις εισφορές τους, να μην γνωρίζουν πού και με ποια κριτήρια κατευθύνονται τα χρήματά τους;

Η ίδια η εισήγηση επικαλείται τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ούτε μία πρόσθετη δικλείδα ελέγχου, ούτε μία διαδικασία υποχρεωτικής ενημέρωσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε έναν μηχανισμό περιοδικής παρουσίασης των αποφάσεων, των αναθέσεων και των δαπανών που θα εγκρίνονται από τη Διοικητική Επιτροπή.

Η Διοικητική Επιτροπή συνεδριάζει χωρίς ουσιαστική ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις της. Οι δαπάνες και οι αναθέσεις δεν έρχονται συστηματικά προς συζήτηση και έλεγχο, ενώ τα μέλη του ανώτατου συλλογικού οργάνου καλούνται ουσιαστικά να λειτουργούν χωρίς πλήρη εικόνα για κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις.

Αυτό που ζητά σήμερα η διοίκηση δεν είναι να επιταχυνθεί η λειτουργία του Επιμελητηρίου. Ζητά να αποδεχθούμε ότι ολοένα και περισσότερες αποφάσεις θα λαμβάνονται από λιγότερους ανθρώπους. Οι επαγγελματίες μάς εξέλεξαν για να αποφασίζουμε, να ελέγχουμε και να λογοδοτούμε. Όχι για να επικυρώνουμε αποφάσεις που θα έχουν ήδη ληφθεί αλλού.
Με απλά λόγια, η διοίκηση Μερελή ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο να αυτοκαταργηθεί.

Και μάλιστα χωρίς να ζητά καμία πρόσθετη εγγύηση διαφάνειας, κανέναν μηχανισμό ελέγχου και καμία θεσμική δικλείδα λογοδοσίας προς τα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανήκει στα μέλη του και όχι σε οποιαδήποτε διοίκηση. Ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε διακοσμητικό, ούτε να περιοριστεί σε μια τυπική επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων.

Δυστυχώς, η σημερινή διοίκηση έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα συγκεντρωτικής και αδιαφανούς λειτουργίας. Η σημερινή πρόταση, όμως, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απαξίωση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Επιμελητηρίου και προς τη δημιουργία ενός μοντέλου διοίκησης που λειτουργεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, χωρίς λογοδοσία και χωρίς διαφάνεια.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Επιχειρεί να μετατρέψει το Διοικητικό Συμβούλιο σε διακοσμητικό όργανο που θα συνεδριάζει για τα τυπικά και τις φωτογραφίες, ενώ οι πραγματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται σε ένα κλειστό όργανο αποτελούμενο αποκλειστικά από μέλη της διοίκησης.

Ως παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες» δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε πρακτικές που αποδυναμώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο και περιορίζουν τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού.

Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια, ουσιαστική ενημέρωση των εκλεγμένων μελών και σεβασμό στα χρήματα που καταβάλλουν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης.

Το Επιμελητήριο χρειάζεται λογοδοσία και ανοιχτές διαδικασίες. Όχι περισσότερη συγκέντρωση εξουσίας πίσω από κλειστές πόρτες.

Για την παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες»
Θάνος Κουλουτμπάνης
Επικεφαλής Παράταξης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Θάνος Κουλουτμπάνης, ο ωφελημένος από το deal της εισηγμένης Dotsoft

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όπου η Infotrust έχει δώσει δείγματα ενεργητικής στρατηγικής ανάπτυξης

Ο ΣΔΑΕ στο Money Show – «Το σύγχρονο ασφαλιστικό γραφείο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές»

Τι θα περιλαμβάνει η ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/3 στο Hyatt Regency Thessaloniki

Ενημέρωση ΕΕΘ για τη διατήρηση εγγραφής ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο ειδικό μητρώο

Τι θα πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρις τις 31 Μαρτίου για την ανανέωση της άδειάς τους

Δημόσιος διάλογος στη Θεσσαλονίκη για κάθε επαγγελματία, πολίτη και οικογένεια

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ημερίδα αφιερωμένη στο παρόν και στο μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Πειραιώς – ΝΝ Hellas: Η επόμενη ημέρα για το bancassurance

Στη χρονική στιγμή όπου οι συναλλαγές μεταξύ τραπεζικών ομίλων και ασφαλιστικών αλλάζουν ριζικά την αγορά βρίσκεται η NN, ομοίως και η Πειραιώς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Panormos Business Center ενημερώνει για τις αλλαγές στον νέο Κ.Ο.Κ. μέσω ειδικού webinar

Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση για τις αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, το Panormos Business Center διοργανώνει

Τα highlights του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης

Οι σημαντικότερες στιγμές και τα μηνύματα μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης

ERGO: Στο επίκεντρο οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το δίκτυο συνεργατών της

Τη σημασία της προσωπικής σχέσης με τον ασφαλισμένο και του ρόλου που διαδραματίζει το δίκτυο συνεργατών της αναδεικνύει η ERGO Hellas

Ασφαλιστικές και εποπτεία ενώπιον των πολιτικών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ

Εξι κρίσιμες απαντήσει αναζητά η Τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, την κυβέρνηση και την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

«Χρυσό βραβείο για την Carglass®

Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Best Use of Data / Customer Analytics απέσπασε η Carglass® στα Loyalty Awards 2026