back to top
33.3 C
Athens
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026

Ταξιδιωτικές οδηγίες για τον ιό Ζίκα

Συναγερμός έχει χτυπήσει σε όλη την υφήλιο για τον ιό Ζίκα, ο οποίος με δείγμα μολυσμένου κουνουπιού. Ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ προσφάτως εμφανίστηκε και στην Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών-ταξιδιωτών και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με την επιδημία από τον ιό, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης για κάθε ενδιαφερόμενο.

- Advertisement -

Χάρτης κατανομής του ιού ZikaΟι ειδικοί συνιστούν στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης (βλ. τον χάρτη*) να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δειγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές. Ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης, πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δειγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

- Advertisement -
  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.ά.
  3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
  4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Λίγα λόγια σχετικά με τον ιό

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δείγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

* Κατανομή του ιού Ζίκα, Δεκέμβριος 2015. Με συμπαγή μοβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με τοπική μετάδοση της λοίμωξης, ενώ με στικτό μοβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν μόνο ορολογικά δεδομένα παρουσίας του ιού (πηγή χάρτη: CDC)

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μ. Θεμιστοκλέους στο 12th MedTech Conference: Μειώθηκαν οι οφειλές των νοσοκομείων στα 532 εκατ. ευρώ

Το #mtco26 ανέδειξε με σαφήνεια ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε περίοδο βαθιών μετασχηματισμών

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Το Παίδων Πεντέλης πλήρως ανακαινισμένο: Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία νέας παιδιατρικής δομής στη Δυτική Αθήνα

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο θέτει σε λειτουργία την πρώτη κινητή μονάδα ECMO στην Ελλάδα

Η νέα υπηρεσία καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στο σύστημα υγείας και θέτει βάσεις για οργανωμένο δίκτυο παραπομπής μεταξύ νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέος Γενικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός

Η Αθηναϊκή Γενική Κλινική των Medifirst Group ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή από τον κ. Στέλιο Λιανό...

Ο ιστός της αράχνης απλώνεται σε όλον τον κόσμο, μεγάλα θύματα της ΤΝ και ιδιώτες

Τα ευρήματα της έρευνας «Munich Re Global Cyber ​​Risk and Insurance Survey 2026» υποδεικνύουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους έχει ήδη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Η ασφαλιστική αγορά δίνει το πρώτο της φθινοπωρινό ραντεβού στο ετήσιο κάλεσμα του ΣΕΜΑ

Με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) δίνει το έναυσμα για τη νέα ασφαλιστική χρονιά...

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα αλάρμ δεν είναι για… «δυο λεπτά»

Η ορθή χρήση τους, υπενθυμίζει η Apeiron Insurance Project, συμβάλλει ουσιαστικά στην οδική ασφάλεια και στην έγκαιρη αντίδραση όλων των χρηστών

Greek Space Tech Forum 2026: Η Ελλάδα σε τροχιά: Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που παρέχει στη χώρα η δραστηριοποίηση στο Διάστημα

Η «επόμενη μέρα» για την ελληνική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται με την ενισχυμένη παρουσία της χώρας μας στο Διάστημα, βρέθηκε στο επίκεντρο του Greek Space Tech Forum 2026

Με πρωτοβουλία του ΕΕΑ απομακρύνθηκαν 2,5 τόνοι απορριμμάτων από τον βυθό της Βάρκιζας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η περιβαλλοντική δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που, σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση Why Not

Νέος Γενικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός

Η Αθηναϊκή Γενική Κλινική των Medifirst Group ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή από τον κ. Στέλιο Λιανό...

H Πειραιώς συμμετέχει στο πιλοτικό ψηφιακό ευρώ

Η Πειραιώς συγκαταλέγεται στους 36 παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που επέλεξε το Ευρωσύστημα και ανακοίνωσε στις 14/7 ότι συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα