back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026

Ταξιδιωτικές οδηγίες για τον ιό Ζίκα

Συναγερμός έχει χτυπήσει σε όλη την υφήλιο για τον ιό Ζίκα, ο οποίος με δείγμα μολυσμένου κουνουπιού. Ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ προσφάτως εμφανίστηκε και στην Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών-ταξιδιωτών και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με την επιδημία από τον ιό, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης για κάθε ενδιαφερόμενο.

- Advertisement -

Χάρτης κατανομής του ιού ZikaΟι ειδικοί συνιστούν στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης (βλ. τον χάρτη*) να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δειγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές. Ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης, πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δειγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

- Advertisement -
  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.ά.
  3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
  4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Λίγα λόγια σχετικά με τον ιό

Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δείγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

* Κατανομή του ιού Ζίκα, Δεκέμβριος 2015. Με συμπαγή μοβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με τοπική μετάδοση της λοίμωξης, ενώ με στικτό μοβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν μόνο ορολογικά δεδομένα παρουσίας του ιού (πηγή χάρτη: CDC)

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

TeleHospital: Το νέο ψηφιακό «νοσοκομείο» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τον ασθενή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται

Η πρώτη ευρωπαϊκή έκθεση για τη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών (EPF) διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα

Νέο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης στο ΙΑΣΩ

Συνδυάζει τη νευρολογική αξιολόγηση με σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία ΤΝ, με στόχο την έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

TeleHospital: Το νέο ψηφιακό «νοσοκομείο» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τον ασθενή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται

Η πρώτη ευρωπαϊκή έκθεση για τη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών (EPF) διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα

Η Medifirst αναζητά στελέχη διοικητικής υποστήριξης σε Αργυρούπολη και Μαρούσι

Η θέση του Medical Customer Service Representative βρίσκεται στον πυρήνα της καθημερινής λειτουργίας των πολυϊατρείων

Νέο Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης στο ΙΑΣΩ

Συνδυάζει τη νευρολογική αξιολόγηση με σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία ΤΝ, με στόχο την έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

TeleHospital: Το νέο ψηφιακό «νοσοκομείο» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεϊατρικής για τον ασθενή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Η έκθεση «Anatomy of a Cyber World» της Kaspersky εντοπίζει μια στρατηγική μετατόπιση από τη χρήση κακόβουλου λογισμικού

Με ταξίδι στη Γαλλική Ριβιέρα η επιβράβευση των Δικτύων Ανεξάρτητων Συνεργατών και Μεσιτών της ERGO

Ερρ. Μοάτσος: «Οι συνεργάτες μας είναι το πιο ισχυρό μας πλεονέκτημα και αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα»