back to top
32 C
Athens
Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025

Τα 4 σενάρια κλιματικού κινδύνου για την ευρωζώνη – Πού βρισκόμαστε σήμερα

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μακροπρόθεσμη απειλή, αλλά άμεσος κίνδυνος: αυτό τονίζουν σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Sabine Mauderer, First Deputy Governor, Deutsche Bundesbank, και ο Livio Stracca, Deputy Director General, Macro Prud Policy & Financial Stability, ECB.

Η άποψή τους συνοψίζει τα πρόσφατα σενάρια που εκπόνησε το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS), σύμφωνα με τα οποία ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να πλήξουν έως και το 5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης μέσα στην επόμενη πενταετία — επίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

- Advertisement -

Τα 4 σενάρια κλιματικού κινδύνου

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν εργαλεία για τη συστηματική εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία. Τα σενάρια του NGFS καλύπτουν αυτό το κενό, μοντελοποιώντας πώς φυσικές καταστροφές και πολιτικές μετάβασης επηρεάζουν από κοινού το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έως το 2030:

  • Highway to Paris (σε χαλαρή απόδοση, «Πρόσω ολοταχώς για το Παρίσι»): Συντονισμένη, έγκαιρη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Το ΑΕΠ και η απασχόληση αυξάνονται ελαφρώς, με χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις.
  • Sudden Wake-Up Call («Ξαφνική αφύπνιση»): Απότομη και καθυστερημένη μετάβαση από το 2027. Παραγωγικές απώλειες στην ευρωζώνη και αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.
  • Disasters and Policy Stagnation («Καταστροφές και πολιτική στασιμότητα»): Σειρά φυσικών καταστροφών σε όλη την Ευρώπη (καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες). Πτώση έως 4,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και αύξηση πληθωρισμού.
  • Diverging Realities («Αποκλίνουσες πραγματικότητες»): Φυσικές καταστροφές εκτός Ευρώπης (σε περιοχές πλούσιες σε πρώτες ύλες που είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση) επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλούν πτώση έως 1,8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

ECB calculations based on NGFS data

- Advertisement -

Η ΕΕ, επισημαίνουν οι συγγραφείς, χάρη σε κλιματικές πολιτικές όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, βρίσκεται καλά τοποθετημένη για επαλήθευση του σεναρίου «Highway to Paris». Το σενάριο αυτό, βέβαια, οδηγεί σε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,5% έως το 2030, ωστόσο η καθυστέρηση της μετάβασης κατά 3 χρόνια, όπως προβλέπει το αμέσως επόμενο σενάριο, οδηγεί σε μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και πληθωρισμό.

Η 5ετής προοπτική των σεναρίων του NGFS συνάδει με τον χρονικό ορίζοντα λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και εποπτικών αρχών, γι΄αυτό και θα αξιοποιηθούν σε stress tests και αναλύσεις νομισματικής πολιτικής. Παρότι όμως αυτά συνιστούν σημαντική καινοτομία, οι συγγραφείς επισημαίνουν την ανάγκη για ανατροφοδότηση και βελτίωση, π.χ. με τη συμπερίληψη κινδύνων που αφορούν την απώλεια βιοποικιλότητας ή τη λειψυδρία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Σταθερή αύξηση στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών – Καλύπτεται πλέον το 18,2% των οικιών στη χώρα!

Τι δείχνει η νέα τριμηνιαία έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας

Ασφαλίζεις το σπίτι σου ή αφήνεις την τύχη να αποφασίσει; Η ΕΑΕΕ θυμίζει: «Το απρόβλεπτο δεν περιμένει. Εσύ, έχεις ασφάλιση;»

Η καμπάνια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επιστρέφει δυναμικά, με στόχο να υπενθυμίσει κάτι απλό αλλά ουσιώδες

Ο ΣΕΜΑ στο NATCAT Summit: Η ασφάλιση των ΜμΕ έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker μίλησε για τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στις ΜμΕ, παρά την υποχρεωτικότητα, και για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πολυϊατρεία Medifirst: Τριπλή αναγνώριση αριστείας στην υγεία

Τα Medifirst πιστοποιούνται ξανά με βάση 3 κορυφαία διεθνή πρότυπα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Πιστοποίηση ΤτΕ: Η MEGA Brokers προετοιμάζει τους υποψήφιους διαμεσολαβητές

Οδηγίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος και σεμινάρια προετοιμασίας προσφέρει στους υποψηφίους η MEGA Brokers

Ευθυμίου: 90% αυτοματοποιημένη η έκδοση συντάξεων Δημοσίου, έρχονται νέα αναδρομικά

Στις 50 μέρες ο μέσος χρόνος απονομής των κύριων συντάξεων - Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε δύο νέες κατηγορίες συνταξιούχων

Το 11ο forum Women in Business της ICAP CRIF επιστρέφει ορμητικά

Στις 21/10, με τίτλο «Essential Changes & Winning Choices» και δυναμικό line up - Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε early bird εισιτήρια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πολυϊατρεία Medifirst: Τριπλή αναγνώριση αριστείας στην υγεία

Τα Medifirst πιστοποιούνται ξανά με βάση 3 κορυφαία διεθνή πρότυπα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Πιστοποίηση ΤτΕ: Η MEGA Brokers προετοιμάζει τους υποψήφιους διαμεσολαβητές

Οδηγίες για τις εξετάσεις πιστοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος και σεμινάρια προετοιμασίας προσφέρει στους υποψηφίους η MEGA Brokers

Ευθυμίου: 90% αυτοματοποιημένη η έκδοση συντάξεων Δημοσίου, έρχονται νέα αναδρομικά

Στις 50 μέρες ο μέσος χρόνος απονομής των κύριων συντάξεων - Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε δύο νέες κατηγορίες συνταξιούχων

Το 11ο forum Women in Business της ICAP CRIF επιστρέφει ορμητικά

Στις 21/10, με τίτλο «Essential Changes & Winning Choices» και δυναμικό line up - Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε early bird εισιτήρια

Άννυ Τρύφων, Designia: Δίπλα στις επιχειρήσεις ως risk advisors

Το σχήμα συνασφάλισης αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάληψη μεγάλων -από πλευράς ύψους- κεφαλαίων...