Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι σεισμοί στην Ιαπωνία, οι σφοδρές καταιγίδες σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά συμπεριλαμβάνονται στους κύριους «υπαιτίους» για το άλμα των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές (φυσικές και ανθρωπογενείς) στα 31 δισ. δολάρια το α΄ εξάμηνο του 2016, ποσό αυξημένο κατά 51% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Swiss Re, ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης Sigma του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού, οι ασφαλισμένες ζημίες αντιπροσωπεύουν το 44% των συνολικών ζημιών από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, που ανέρχονται σε 71 δισ. δολ. (αύξηση 38% σε σχέση με συνολικές ζημίες 52 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν). Από το ποσό αυτό, τα 68 δισ. δολ. αφορούν φυσικές καταστροφές και τα υπόλοιπα 3 δισ. δολ. ανθρωπογενείς καταστροφές. Οι ζημίες από φυσικές καταστροφές ήταν ελαφρά υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (26 δισ. δολ.)
Πάνω από 6.000 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν εξαιτίας των καταστροφών του α΄ εξαμήνου 2016, σε σχέση με 12.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Μεταξύ των πιο δαπανηρών γεγονότων για τον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς ήταν οι καταιγίδες (με πλημμύρες και χαλαζόπτωση) σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τρία διαφορετικά καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ να προκαλούν σωρευτικά ασφαλισμένες ζημίες άνω των 7 δισ. δολ.
Στην Ευρώπη, η οποία επίσης βίωσε ακραία καιρικά φαινόμενα την εξεταζόμενη περίοδο, οι ασφαλισμένες ζημίες από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες που προκάλεσαν τα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα Elvira and Friederike ανήλθαν σε 2,8 δισ. δολ.
Οι σεισμοί με επίκεντρο το Κουμαμότο της Ιαπωνίας προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 5,6 δισ. δολ., καθώς οι αλλεπάλληλες δονήσεις προκάλεσαν πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές κτιριακών συγκροτημάτων.
Τέλος, οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά προκάλεσαν συνολικές ασφαλισμένες ζημίες 2,5 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν ως οι δαπανηρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας.