της Ελενας Ερμείδου
Στα 4,6 τρισεκ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα παγκόσμια ασφάλιστρα το 2016, εκπροσωπώντας το 6,3% που παγκοσμίου ΑΕΠ σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Swiss Re. Κατά μέσο όρο το 2016, κάθε άτομο στο κόσμο δαπάνησε περί τα 638 δολάρια στις ασφάλειες ζωής και γενικές. – μεικτές. Σε όρους ανάπτυξης τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν 3% το 2016, έναντι 4,3% ανάπτυξη το 2015, ωστόσο άνω του μέσου όρου της 10ετίας 2%. Οδηγός στην ανάπτυξη του 2016 υπήρξε η Κίνα.
Ειδικότερα, για μία ακόμα φορά η ανάπτυξη στα ασφάλιστρα ήταν σταθερή στις αναδυόμενες οικονομίες στο 9,6%, με την Κίνα να παρουσιάζει άνοδο στα ασφάλιστρα των γενικών ασφαλίσεων 20%.
Η κερδοφορία του κλάδου ζωής και γενικών ασφαλίσεων μειώθηκε εν μέσω περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και έντονων συνθηκών στον ανταγωνισμό.
Εκ των συνολικών ασφαλίστρων τα 4,7, τα 3,8 τρισεκ. δολάρια προέρχονται από τις ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές του κόσμου. Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη αγορά με την Ιαπωνία να ακολουθεί αμέσως μετά. Και, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την Κίνα, η οποία βρίσκεται στην θέση 3 της παγκόσμιας κατάταξης.
Η ψηφιακή ανάπτυξη συνεχίζεται, ωστόσο οι πράκτορες και οι μεσίτες είναι εδώ για να μείνουν
Μπορεί οι ψηφιακές ασφαλίσεις και τα ψηφιακά κανάλια να σημειώνουν τεράστια ανάπτυξη σε αγορές, όπως είναι η Κίνα, την ίδια στιγμή ωστόσο, το μερίδιο του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό παγκοσμίως.
Η ψηφιακή διανομή θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ωστόσο ο βηματισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
Δεν πρόκειται όλες οι συναλλαγές στο κλάδο να γίνονται on-line σημειώνει στην μελέτη της η Swiss Re. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα έχουν κρίσιμο ρόλο.
Δείτε το σχετικό βίντεο: