Η εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών ότι τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες εταιρίες-«ζόμπι» (των οποίων οι ταμειακές ροές δεν αρκούν για να καλύψουν τα χρέη τους) θα καταρρεύσουν με αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι μια από τις βασικές εστίες ανησυχίας που ωθεί τις ασφαλιστικές να μειώσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και να χρεώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα, μια τάση που δεν αναμένεται να αναστραφεί για το ορατό μέλλον.
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον επικεφαλής οικονομολόγο του ελβετικού αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, Jerome Haegeli, που υποστήριξε ότι οι εταιρείες-«ζόμπι» συνιστούν ωρολογιακή βόμβα, οι εκρηκτικές συνέπειες της οποίας θα γίνουν αισθητές καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες βαθμιαία θα άρουν τα μέτρα που βοήθησαν τις εν λόγω εταιρείες να παραμείνουν ζωντανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη έρχεται καθώς οι τιμές των μετοχών διεθνώς βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ και η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος. Όμως, αυτοί οι αριθμοί συνιστούν «μαγική εικόνα» κατά τον Haegeli επειδή βασίζονται σε προσωρινά μέτρα στήριξης, δημοσιονομικά και νομισματικά.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re υπογράμμισε ότι η αναλογία των εταιρειών-«ζόμπι» αυξήθηκε κατά την πανδημία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με χρήμα και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, οι χρεοκοπίες εταιρειών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5% το 2020.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, πριν από την πανδημία περί το 20% των εισηγμένων εταιρειών σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και 30% στην Αυστραλία και τον Καναδά ήταν «ζόμπι». Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 15% σε 14 ανεπτυγμένες οικονομίες και μόλις στο 4% πριν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι επιφυλακτικές καθώς υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών, σημείωσε ο κ. Haegeli. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζουν την ανάληψη κινδύνων, εφαρμόζουν πιο συντηρητικές στρατηγικές στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά την ασφάλιση δραστηριοτήτων και του κινδύνου διαταραχής εφοδιαστικών αλυσίδων.
«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρασύρονται από την βραχυπρόθεσμη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Αν κοιτάξετε την αγορά σήμερα, όλα φαίνονται καταπληκτικά. Όμως, είναι επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι αυτό το περιβάλλον θα διαρκέσει, καθώς η «τεχνητή υποστήριξη» θα αποσυρθεί και αυτό θα πυροδοτήσει χρεοκοπίες εταιρειών. Ανησυχώ ότι θα δούμε ένα άλμα στις χρεοκοπίες, διότι τα σχετικά ποσοστά διατηρούνται χαμηλά τεχνητά»
Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα ώστε να διασφαλίσουν ότι τιμολογούν σωστά τους μελλοντικούς κινδύνους.
Τα ασφάλιστρα διεθνώς ξεκίνησαν να αυξάνονται από το 2017 και ακολουθούν έκτοτε ανοδική πορεία, με αύξηση 18% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Marsh & McLennan Companies Inc.