back to top
30.8 C
Athens
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026

Swiss Re: Ο προστατευτισμός απειλεί ναυτασφαλίσεις-ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

- Advertisement -

Ο προστατευτισμός ενισχύεται και θα μπορούσε στο χειρότερο σενάριο να βυθίσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία εάν οι σημερινές εξελίξεις μετεξελιχθούν σε πλήρη εμπορικό πόλεμο, προειδοποιεί η Swiss Re, προσθέτοντας ότι μια μακροπρόθεσμη πτώση του παγκοσμίου εμπορίου θα πλήξει καίρια τις ναυτασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου, η μακροχρόνια τάση μείωσης των δασμών που διευκολύνθηκε από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 1995 και την εισδοχή της Κίνας σε αυτόν το 2001 έχει «παγώσει». Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δασμών. Προωθώντας δε τον μονομερή προστατευτισμό (με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»), οι ΗΠΑ δεν προάγουν πλέον το πολυμερές εμπορικό σύστημα, στην οικοδόμηση και προστασία του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα.

- Advertisement -

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι πρόσθετοι δασμοί 10-25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις. δολαρίων, οι δασμοί σε εισαγωγές στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970. Οι δασμοί στις εξαγωγές των ΗΠΑ σε Κίνα και ΕΕ επίσης αυξάνονται, στο πλαίσιο των αντιμέτρων.

Η Swiss Re δίνει πιθανότητες 30% σε ένα σενάριο παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το ακραίο σενάριο επιβολής δασμών 10% στο εμπόριο όλων των αγαθών θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση, με σωρευτική απώλεια ΑΕΠ της τάξης του 1,5-2,5% σε βάθος τριετίας.

Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα, οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής είναι αμελητέες. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, ο ελβετικός όμιλος εκτιμά ότι οι ρυθμοί αύξησης των ασφαλίστρων ιδίως στις ναυτασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων θα πληγούν από τους υψηλότερους δασμούς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Swiss Re, μια μείωση 1% στο παγκόσμιο εμπόριο θα «ψαλιδίσει» κατά 0,89% τον ρυθμό αύξησης των ναυτασφαλίσεων και κατά 0,67% τις ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων. Από την άλλη πλευρά, ένα «παράπλευρο όφελος» του αυξημένου προστατευτισμού θα μπορούσε να είναι η ισχυρότερη ζήτηση για προστασία από πολιτικούς κινδύνους.

Τέλος, η τρέχουσα ροπή προς διμερείς αντί για πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες οδηγεί σε κατακερματισμό του ρυθμιστικού πλαισίου διεθνώς, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους  αντασφαλιστικούς ομίλους καθώς αυξάνει το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών και περιορίζει τα οφέλη που προκύπτουν από την διαφοροποίηση των πολυεθνικών ομίλων, με σημαντικές παρενέργειες για την ικανότητα των αντασφαλιστικών εταιρειών να κλείνουν τα κενά στην (ασφαλιστική) προστασία, καταλήγει η Swiss Re.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου

Ευρωβαρόμετρο: Η διεθνής συνθήκη γεννά υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, άγχος και αβεβαιότητα κυριαρχούν στην Ελλάδα

Παρά τις αυξημένες οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν τον προστατευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, καθώς και την ποιότητα ζωής που προσφέρει

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Νίκος Δ. Σακελλαρίου νέος Γενικός Διευθυντής της Infotrust

Η Infotrust ανακοινώνει τον Νίκο Δ. Σακελλαρίου ως νέο Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, ένα στέλεχος με μακρά και εξαιρετική πορεία στον ασφαλιστικό κλάδο

Ιούλιος: Μήνας αφιερωμένος στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τι επισημαίνει σε ενημέρωσή του το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ασφαλιστικό πρόγραμμα για εξαγωγικές επιχειρήσεις από την Export Credit Greece

Η Export Credit Greece, ο επίσημος φορέας εξαγωγικών πιστώσεων της...

Aσφαλιστικά προγράμματα για ποδηλάτες πόλης από την INTERLIFE

Στόχος των προγραμμάτων BIKE είναι η κάλυψη απέναντι σε απρόβλεπτα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν κατά την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο

Interasco: Το πρόγραμμα Care 4 Home θέτει στο επίκεντρο την ολοκληρωμένη προστασία της κατοικίας

Φυσικές καταστροφές αλλά και απρόβλεπτα περιστατικά έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για ασφαλιστικές λύσεις που περιορίζουν τις οικονομικές συνέπειες