back to top
15.3 C
Athens
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025

Swiss Re: Ο προστατευτισμός απειλεί ναυτασφαλίσεις-ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

- Advertisement -

Ο προστατευτισμός ενισχύεται και θα μπορούσε στο χειρότερο σενάριο να βυθίσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία εάν οι σημερινές εξελίξεις μετεξελιχθούν σε πλήρη εμπορικό πόλεμο, προειδοποιεί η Swiss Re, προσθέτοντας ότι μια μακροπρόθεσμη πτώση του παγκοσμίου εμπορίου θα πλήξει καίρια τις ναυτασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου, η μακροχρόνια τάση μείωσης των δασμών που διευκολύνθηκε από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 1995 και την εισδοχή της Κίνας σε αυτόν το 2001 έχει «παγώσει». Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των δασμών. Προωθώντας δε τον μονομερή προστατευτισμό (με το δόγμα «Πρώτα η Αμερική»), οι ΗΠΑ δεν προάγουν πλέον το πολυμερές εμπορικό σύστημα, στην οικοδόμηση και προστασία του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα.

- Advertisement -

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι πρόσθετοι δασμοί 10-25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις. δολαρίων, οι δασμοί σε εισαγωγές στις ΗΠΑ θα ανέλθουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970. Οι δασμοί στις εξαγωγές των ΗΠΑ σε Κίνα και ΕΕ επίσης αυξάνονται, στο πλαίσιο των αντιμέτρων.

Η Swiss Re δίνει πιθανότητες 30% σε ένα σενάριο παγκόσμιου εμπορικού πολέμου με σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Το ακραίο σενάριο επιβολής δασμών 10% στο εμπόριο όλων των αγαθών θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση, με σωρευτική απώλεια ΑΕΠ της τάξης του 1,5-2,5% σε βάθος τριετίας.

Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα, οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής είναι αμελητέες. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, ο ελβετικός όμιλος εκτιμά ότι οι ρυθμοί αύξησης των ασφαλίστρων ιδίως στις ναυτασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων θα πληγούν από τους υψηλότερους δασμούς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Swiss Re, μια μείωση 1% στο παγκόσμιο εμπόριο θα «ψαλιδίσει» κατά 0,89% τον ρυθμό αύξησης των ναυτασφαλίσεων και κατά 0,67% τις ασφαλίσεις εξαγωγικών πιστώσεων. Από την άλλη πλευρά, ένα «παράπλευρο όφελος» του αυξημένου προστατευτισμού θα μπορούσε να είναι η ισχυρότερη ζήτηση για προστασία από πολιτικούς κινδύνους.

Τέλος, η τρέχουσα ροπή προς διμερείς αντί για πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες οδηγεί σε κατακερματισμό του ρυθμιστικού πλαισίου διεθνώς, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους  αντασφαλιστικούς ομίλους καθώς αυξάνει το κόστος των διασυνοριακών συναλλαγών και περιορίζει τα οφέλη που προκύπτουν από την διαφοροποίηση των πολυεθνικών ομίλων, με σημαντικές παρενέργειες για την ικανότητα των αντασφαλιστικών εταιρειών να κλείνουν τα κενά στην (ασφαλιστική) προστασία, καταλήγει η Swiss Re.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Τα κέρδη του underwriting εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Swiss Re

Αυξημένες κατά 11% οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων (ROE) το 9μηνο, χαμηλότερο ωστόσο το συμβατικό περιθώριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Η έγκριση που πήρε η Atradius για το 2026

Το Συνδικάτο των Lloyd's 1864 ξεκινά την αναδοχή κινδύνων από την 1η Ιανουαρίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB