back to top
25.8 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026

Στους «μεγάλους παίκτες» τα ηνία της αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Η συμφωνία εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους βρίσκονται στους κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Το κύμα νέων συγχωνεύσεων που ξεκίνησε την τελευταία μέρα του 2020 με το deal Generali – AXA για πολλούς αποτέλεσε θρυαλλίδα σημαντικών εξελίξεων.

Η διαφοροποίηση στη στρατηγική των πολυεθνικών ομίλων (αποεπενδύσεις, στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές και κλάδος κ.α) σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν – και ακόμη υπάρχουν – στην εγχώρια αγορά οδήγησαν σε εκ νέου συμφωνίες.

- Advertisement -

Από τη μια πλευρά, η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία εξαγοράσθηκε από το CVC (αναμένοντας τις τελικές εγκρίσεις) ήταν μια υπόθεση πολλών ετών, επίπονων διαδικασιών και διαφωνιών.

Υψηλής σημασίας ήταν και η απόκτηση της MetLife από την NN, καθιστώντας, μεταξύ άλλων, τον ολλανδικό όμιλο ιδιαίτερα ενισχυμένο στο κλάδο Ζωής και Υγείας.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα που αναδιαμορφώνουν επίσης τον κλάδο συμπεριλαμβάνεται και η “αναβάθμιση” της Interlife με την είσοδο της στο ΧΑ, όπως και η απόκτηση του Insurancemarket από τον όμιλο της Interamerican.

Την ίδια ώρα, σε αναπτυξιακή τροχιά με σημαντικές κινήσεις για την επόμενη μέρα καταγράφουν εταιρείες όπως η Eurolife FFH, η ERGO, η Groupama, όπως και ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν υψηλή φερεγγυότητα και τεχνογνωσία.

Ωστόσο, ο επιχειρηματικός χάρτης της ιδιωτικής ασφάλισης έχει πλέον αλλάξει σημαντικά, καθώς οι 5-6 μεγαλύτερες εταιρείες συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στη συνολική παραγωγή με ότι αυτό συνεπάγεται στον ανταγωνισμό και τα δίκτυα διαμεσολάβησης.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 – λίγο πριν τις τελευταίες μεγάλες συμφωνίες – η Εθνική Ασφαλιστική εμφανίζονταν πρώτη σε παραγωγή ασφαλίστρων με 669 εκατ. ευρώ, η NN Hellas με 470 εκατ, η Eurolife FFH με 445 εκατ., η Interamerican με 391, η MetLife με 285 εκατ.

H πρώτη 10αδα έκλεινε με ERGO (244 εκατ), Generali (235 εκατ), Ευρωπαϊκή Πίστη (223 εκατ), AXA Ασφαλιστική (170 εκατ) και Allianz (155 εκατ.)

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως οι μεγάλες συμφωνίες δεν τελειώσαν. Σενάρια και φημολογίες που δεν τελεσφόρησαν εντέλει το προηγούμενο διάστημα, επανέρχονται στο προσκήνιο.

Τα βλέμματα για πολλούς στρέφονται σε μικρότερες εταιρείες ελληνικές – που πράγματι έχουν να επιδείξουν διαχρονικά θετική παρουσία – ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα μπορούν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού υπό το βάρος του αυστηρού εποπτικού πλαισίου (Solvency II, IFRS17) και τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Νομοτελειακά, το ενδιαφέρον στρέφεται και σε ενδεχόμενες συμφωνίες – εξαγορές σε επίπεδο Μεσιτών – Πρακτόρων, σε συνέχεια όλων των μεγάλων ανακατατάξεων στην αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι «Resilience Stories» της Interamerican δείχνουν τι σημαίνει ανθεκτικότητα στην πράξη

Αναδεικνύοντας τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ετοιμότητας απέναντι στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου – Δείτε το 1ο επεισόδιο

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Interamerican: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία με οδηγό τη βιωσιμότητα

Μια χρονιά ουσιαστικής προόδου στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητές του καταγράφει ο Όμιλος στη 14η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Νέα έμφαση στην οικογενειακή οικονομική προστασία από την Allianz Greece

Το προσιτό Family Care απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερη οικονομική σταθερότητα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, με κάλυψη έως 15 χρόνια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κολλημένη η ζωή, βάρος στις γενικές, κενό στις αστικές

Σχεδόν καθηλωμένος ο κλάδος ζωής, λόγω των άλυτων προβλημάτων στις ασφαλιστικές αλλά και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Interamerican: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία με οδηγό τη βιωσιμότητα

Μια χρονιά ουσιαστικής προόδου στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητές του καταγράφει ο Όμιλος στη 14η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παράδοση-παραλαβή στον ΕΟΠΥΥ: Ο Αθανάσιος Ζαμάνης νέος Διοικητής

Η απερχόμενη διοικήτρια Θ. Καρποδίνη παρουσίασε συνοπτικό απολογισμό της θητείας της, ενώ ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του

Θάνος Κουλουτμπάνης, ο ωφελημένος από το deal της εισηγμένης Dotsoft

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όπου η Infotrust έχει δώσει δείγματα ενεργητικής στρατηγικής ανάπτυξης

«Shaping the Future of Insurance»: Tο 19th Insurance Conference – #inco26 ανοίγει αυλαία

Η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Το μήνυμα του Παναγιώτη Λελεδάκη ενόψει του 19th Insurance Conference

O Founder & CEO της IFAAcademy θα παρουσιάσει τις διεθνείς AI εξελίξεις και τις στρατηγικές που αξιοποιεί ήδη το κορυφαίο 1% των επαγγελματιών

Live vidcast στο #inco26: Μπορεί μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα να κατακτήσει άλλες αγορές;

Σε ένα δυναμικό 15λεπτο επί σκηνής, ο δημοσιογράφος Λ. Ρόδης συνομιλεί με τον Αντ. Τσακνάκη, Country Manager της Anytime by Interamerican Romania