back to top
23.4 C
Athens
Κυριακή 10 Μαΐου 2026

Στο «κρεβάτι του ασθενή» η Υγεία στην Κρήτη

«Το γάντι σηκώνουν» αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της δημόσιας υγείας, πραγματοποιώντας δράσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων του νοσοκομείου τους και παγκρήτια συνάντηση των επικουρικών την Πέμπτη.

Το ΠΑΓΝΗ αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα των γενικευμένων προβλημάτων, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων. Τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για το νοσοκομείο απλά δεν επαρκούν, αφού ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 ανέρχεται σε €39.450.000, όταν τα λειτουργικά έξοδα το 2015 ανήλθαν σε 53,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι περίπου 300 εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται υπό ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ καταπατούνται «εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ.».

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων, οι εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ελλείψεις. Οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 700, ενώ από το 2010 έχουν αποχωρήσει 400 άτομα χωρίς αντικατάσταση. «Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 970 θέσεις που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία μόνο 2 νοσηλευτές προβλέπονται να έρθουν. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής. Την ίδια ώρα απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 25 συνάδελφοι μας επικουρικοί και 15 συνάδελφοι μας από την Παιδοψυχιατρική κλινική, τέλος Μαΐου 13 συνάδελφοι 5μηνιτες», σημειώνουν.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2015.  Το αναισθησιολογικό χρωστάει 100 μέρες άδειας και 60 ρεπό, η ΠΟΓΚ 60 μέρες, το Γραφείο Κίνησης 120 μέρες και το Χειρουργείο 200 μέρες.

- Advertisement -

Ο κίνδυνος μείωσης του αριθμού των χειρουργικών αιθουσών άρα και του αριθμού των επεμβάσεων και την αύξηση αναμονής και ταλαιπωρίας των ασθενών είναι άμεσος, την ώρα που η προσέλευση των ασθενών έχει αυξηθεί κατά 30% και οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε τμήματα όπως το ρευματολογικό και το δερματολογικό προγραμματίζονται για τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει χρήματα στο νοσοκομείο από το 2010, ενώ τέλος Φλεβάρη είχε ήδη απορροφηθεί το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου να ξεπερνούν τα 36 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2015 ακόμη. Π.χ στο αναισθησιολογικό χρωστάνε 100 μέρες άδειας και 60 ρεπό, στην ΠΟΓΚ 60 μέρες, στο γραφείο Κίνησης 120 μέρες και στο Χειρουργείο 200 μέρες με άμεσο κίνδυνο μείωσης του αριθμού των χειρουργικών αιθουσών άρα και του αριθμού των επεμβάσεων και την αύξηση αναμονής και ταλαιπωρίας των ασθενών. Την ίδια ώρα που η προσέλευση των ασθενών έχει αυξηθεί κατά 30%, καινούρια τμήματα έχουν δημιουργηθεί χωρίς αντίστοιχους νέους μόνιμους εργαζομένους. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα τμήματα κλείνονται από τον Ιούνιο και μετά, όπως είναι το ρευματολογικό εργαστήριο, το δερματολογικό κ.ά.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο. Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, όπως απογευματινά ιατρεία, μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από υγειονομική μονάδα (ΚΥ, ΠΕΔΥ) σε υγειονομική (ΠΑΓΝΗ) μονάδα, κλινικές να λειτουργούν με εργαζόμενους με μπλοκάκι (Παιδοψυχιατρική), κλινική που μετά από τη μετακίνηση της Νεφρολογικής να βρίσκεται με λιγότερα κρεβάτια και με κίνδυνο να υπολειτουργεί και η κλινική και η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης (η απόφαση για τη μετακίνηση της Νεφρολογικής κλινικής αποδείχτηκε ότι είχε σαν στόχο να καταργηθεί η αυτοτέλεια μιας σημαντικής κλινικής με μεγάλες συνέπειες για τους ασθενείς σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της Νεφρολογικής), εργαζόμενοι με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικοί), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, βάρδιες απογευματινές και σαββατοκύριακα (50 υπολογίζονται την εβδομάδα) που καλύπτονται από τα έσοδα του νοσοκομείου.

Από την πλευρά της, η νέα διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ε. Μαυρομάτη σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα υπογράμμισε πως βάρος θα πέσει στην πρόληψη αλλά και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες του νησιού, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η άσκοπη μετακίνηση. Μίλησε, δε, για αύξηση της χρηματοδότησης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην υγεία.

Κινητοποιήσεις

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων περιλαμβάνει, δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους του Χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού (8.00-10.00) σήμερα. Την Τετάρτη η δίωρη στάση εργασίας τις ίδιες ώρες θα αφορά όλους τους εργαζόμενους,  ενώ θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

Την Πέμπτη η σύσκεψη (12.00) αναμένεται να μετατραπεί σε παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση των επικουρικών εργαζομένων των νοσοκομείων της Κρήτης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Stress Meter 2026: Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε στην Ελλάδα

Τα ευρήματα έρευνας των ΕΠΑΨΥ και Uber δείχνουν ότι το άγχος για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινότητα – Ποιοι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Deloitte: Οι προτεραιότητες της υγείας για το 2026

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους οργανισμούς υγείας, με τις στρατηγικές να επηρεάζονται από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Universal Life: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΙΑΣΩ για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης και διεύρυνσης του δικτύου της, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων της σε Κύπρο και εξωτερικό

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Στα σκαριά 40 νέες Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας

Στόχος του Υπουργείου, η διασφάλιση καθολικής, ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης σε ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Γιορτή της Μητέρας: Η δύναμη της CYPRIALIFE Ελλάδος στο πλευρό κάθε γυναίκας

Tο ασφαλιστικό πρόγραμμα Bonjour Woman’s Care, σε προνομιακή τιμή, γίνεται το ιδανικό δώρο για αυτή την ημέρα «Προσφοράς, Ασφάλειας και Αγάπης»

Δεκαπλή βράβευση απέσπασε η Eurolife FFH για τις προωθητικές της ενέργειες

Η εταιρεία διακρίθηκε στα Promotional Marketing Awards 2026 για καμπάνιες και ενέργειες που έφεραν την ασφάλιση πιο κοντά στους καταναλωτές

Οδηγώντας με μεγαλύτερη σιγουριά: η αξία της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης

Η EUROINS επενδύει στη δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων προγραμμάτων αυτοκινήτου, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οδηγών

Οι ασφαλιστικές εντείνουν τη μάχη κατά της απάτης – Νέα έκθεση της ΕΑΕΕ

Η ασφαλιστική απάτη, επισημαίνει η Ένωση, αποτελεί μια πρακτική που επιβαρύνει τελικά το σύνολο των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις